Ascultă Radio România Cluj Live

Ce să mănânci pentru a evita bolile coronariene?

Deși factorii genetici joacă un rol în riscul de CHD, alegerea stilului de viață, în special obiceiurile alimentare, vă pot afecta foarte mult predispoziția la această afecțiune. Pentru a reduce riscul de CHD, este important să fii atent la ceea ce mănânci.

Ce să mănânci pentru a evita bolile coronariene?

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 noiembrie 2023, 12:00 / actualizat: 13 noiembrie 2023, 14:35

Iată câteva recomandări alimentare pentru a evita bolile coronariene:

Alegeți grăsimi sănătoase pentru inimă: alegeți grăsimi nesaturate, care se găsesc în alimente precum uleiul de măsline, avocado și peștele gras, precum somonul și macroul. Aceste grăsimi pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău și la reducerea inflamației arterelor, ceea ce este esențial pentru prevenirea CHD.

Limitați grăsimile saturate și trans: reduceți aportul de grăsimi saturate, care se găsesc în carnea roșie, lactatele bogate în grăsimi și alimentele procesate. Grăsimile trans, care se găsesc adesea în produsele prăjite și coapte, ar trebui evitate complet, deoarece cresc colesterolul rău și cresc riscul de CHD.

Creșteți aportul de fibre: alimentele bogate în fibre solubile, cum ar fi cerealele integrale, ovăzul, leguminoasele și fructele, pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea sănătății inimii. O dietă bogată în fibre poate ajuta, de asemenea, la controlul greutății, care este un alt factor de risc pentru CHD.

Consumați proteine slabe: alegeți surse slabe de proteine, cum ar fi carnea de pasăre, peștele, fasolea și tofu și limitați consumul de carne roșie. Peștele bogat în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul și păstrăvul, este deosebit de bun pentru sănătatea inimii.

Aport moderat de sodiu: consumul excesiv de sare poate crește tensiunea arterială și poate crește riscul de CHD. Atenție la alimentele procesate și la cele din restaurante, care conțin adesea un nivel ridicat de sodiu.
Includeți fructe și legume în alimentație: o dietă bogată în fructe și legume colorate oferă antioxidanți și nutrienți esențiali care vă pot proteja inima. Aceste alimente conțin și fibre, care ajută la menținerea unei inimi sănătoase.

Controlați dimensiunea porțiilor: Mâncarea în exces, chiar și alimente sănătoase, poate duce la creșterea în greutate și la creșterea riscului de CHD. Acordați atenție dimensiunilor porțiilor și practicați o alimentație atentă pentru a evita excesul de calorii.

Limitați zaharurile adăugate: aportul ridicat de zahăr este asociat cu obezitatea și un risc crescut de CHD. Reduceți consumul de băuturi dulci, dulciuri și gustări procesate.

Consum moderat de alcool: dacă consumați alcool, faceți-o cu moderație. Unele studii sugerează că un consum moderat de alcool, în special de vin roșu, poate avea un efect protector asupra inimii, dar consumul excesiv de alcool vă poate dăuna inimii.

Rămâneți hidratat: Beți multă apă pentru a vă menține sănătatea generală și pentru a vă susține sistemul cardiovascular.

O dietă sănătoasă pentru inimă, combinată cu activitate fizică regulată și alte schimbări ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat și gestionarea stresului, pot reduce semnificativ riscul de boală coronariană. Este important să vă consultați cu un profesionist din domeniul sănătății sau cu un nutriționist pentru a crea un plan de masă personalizat care să corespundă nevoilor și preferințelor dv. individuale. Făcând alegeri dietetice inteligente și ducând un stil de viață sănătos pentru inimă, puteți lua măsuri pentru a evita bolile coronariene și pentru a vă promova bunăstarea pe termen lung.

Articolul are doar scop informativ și nu este o recomandare sau un substitut pentru consultarea unui specialist. (www.24chasa.com)

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Argint la Cupa Mondială de gimnastică aerobică
Diverse marți, 28 mai 2024, 16:25

Argint la Cupa Mondială de gimnastică aerobică

România a obţinut medaliile de argint în proba de trio, prin Claudia Ristea, Daniel Ţavoc şi Leonard Manta, la Cupa Mondială de gimnastică...

Argint la Cupa Mondială de gimnastică aerobică
Caisele – gustoase, suculente şi pline de vitamine
Diverse marți, 28 mai 2024, 12:00

Caisele – gustoase, suculente şi pline de vitamine

Caisele sunt fructe delicioase şi suculente, pline de vitamine şi minerale benefice.   În plus, caisele sunt extrem de benefice pentru...

Caisele – gustoase, suculente şi pline de vitamine
Țara care va trimite turiști în spațiu
Diverse marți, 28 mai 2024, 06:00

Țara care va trimite turiști în spațiu

China va începe să trimită turiști în spațiu.   Potrivit Reuters, citând compania spațială CAS Space, primul zbor de testare al navei...

Țara care va trimite turiști în spațiu
Care sunt simptomele deficitului de fier în organism?
Diverse luni, 27 mai 2024, 12:00

Care sunt simptomele deficitului de fier în organism?

Fierul în organism are roluri multiple. Carenţa de fier în organism poate atrage consecințe periculoase.   Medicii au întocmit un clasament...

Care sunt simptomele deficitului de fier în organism?
Diverse luni, 27 mai 2024, 06:00

Zonă protejată în jurul unei nave spaniole scufundate

Columbia a declarat zonă arheologică protejată în jurul unui galion spaniol, care s-a scufundat în dreptul coastei sale, încărcat cu aur,...

Zonă protejată în jurul unei nave spaniole scufundate
Diverse duminică, 26 mai 2024, 17:34

Grădină Termală modernă în cartierul Ioșia din Oradea

O parte din actualul Ștrand Ioșia, construit în anii ’80, va fi transformat într-o grădină termală modernă.  Conform proiectelor...

Grădină Termală modernă în cartierul Ioșia din Oradea
Diverse duminică, 26 mai 2024, 12:00

Pericolele dietei keto

Endocrinologul ne avertizează în legătură cu pericolele dietei keto   Endocrinologul ne avertizează că pentru unele persoane este complet...

Pericolele dietei keto
Diverse duminică, 26 mai 2024, 06:00

Moduri de economisire a carburantului

Expertul auto Mihail Kolodocikin are trei sfaturi pentru şoferi pentru a reduce consumul de carburant.   Expertul susţine că pentru a reuşi...

Moduri de economisire a carburantului