Ascultă Radio România Cluj Live

Există un erou în fiecare din noi [AUDIO/FOTO]

Ceva de oferit au și cei 125 de tineri care urmează cursurile de prim–ajutor oferite de Serviciul Județean de Ambulanță Bihor sau cei care deja practică de peste un an voluntariatul aici.

Există un erou în fiecare din noi [AUDIO/FOTO]

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 octombrie 2023, 06:00 / actualizat: 11 octombrie 2023, 9:33

Crina Dobocan a făcut o vizită Serviciului Județean de Ambulanță Bihor și a aflat mai multe despre oamenii care se implică voluntar în salvarea de vieți omenești:

Reporter: Serviciul de Ambulanță Bihor a început o nouă serie de cursuri pentru voluntari. La acestea s-au înscris inițial peste 400 de persoane. Dintre aceștia au rămas 125, ne spune medicul Liciniu Venter, managerul Ambulanței Bihor:

Liciniu Venter: 125 de voluntari urmează cursuri, un curs ține 8 ore, vor face șase cursuri: teorie și practică. Când vor termina cursurile vor da un examen, iar cei care vor promova examenul vor intra ca voluntari în cadrul serviciului. O parte dintre ei vor merge la substațiile noastre din județ, iar o parte vor rămâne în Oradea și vor merge cu echipajele la solicitări.

Reporter: Cât de utili sunt acești voluntari în munca pe care o derulați în teren?

Liciniu Venter: Ne ajută foarte mult, mai ales la echipajele cu asistent, unde avem numai o asistentă și ambulanțier. Dacă este voluntar de sex masculin este chiar binevenit, că ajută chiar la transportul pacientului. Dacă trebuie transportat cu targa, ajută la transportul trusei, defibrilatorul, la un caz de stop cardiorespirator poate și el să ajute să țină o perfuzie, să dea medicația din trusă la asistent, deci ajută. La început s-au înscris undeva peste 400 de doritori care să intre în programul de voluntariat și ei după ce s-au înscris au dat un examen și au rămas 125. Acei 125 fac cursul și după aceea vor mai da încă un examen ca să intre pe mașină.

Reporter: Cine predă aceste cursuri?

Liciniu Venter: Aceste cursuri sunt susținute de către formatorii centrului nostru de formare, adică asistenți și medici. La cursuri li se predă suportul vital de bază, elemente din suportul vital avansat, traumă, tot așa, primul ajutor în traumă, cam cu ce pot ei să ajute echipajul de urgență.

Reporter: Cât de serioși sunt acești voluntari, că presupun că la început entuziasmul este mare, rămâne acesta pe parcurs?

Liciniu Venter: Așa este. La început entuziasmul este mare, toți vin, toți doresc, toți vor să facă, după aceea se diluează acest entuziasm. Fiecare are un program stabilit, trebuie să facă cel puțin trei ture de 12 ore pe lună. Dacă nu fac din start ei sunt excluși din programul de voluntariat și nu mai vin. Unii se exclud singuri când văd ce se întâmplă, nu le place… Și avem și un regulament, pentru că unii dintre ei, cum sunt și tineri sau tinere, le place să se fotografieze, să se filmeze în ambulanță, pe lângă targă, pe lângă pacient și n-au voie așa ceva să facă.

Reporter: Care sunt cei mai activi dintre voluntari și de când sunt ei în program?

Liciniu Venter: Avem voluntari și de 2 ani. Inițial au fost 60, acuma s-au mai rărit, ca să zic așa, pentru că o parte din ei au mai intrat pe la facultăți, alții s-au angajat, altora nu le-a plăcut. Acum avem vreo 20-30.

Reporter: Să fii voluntar activ la Serviciul Județean de Ambulanță Bihor înseamnă disciplină, dăruire, muncă, respect și spirit de echipă, spune Ruben Junc, un voluntar de 21 de ani:

Ruben Junc: Sunt voluntar în cadrul Serviciului de Ambulanță Bihor din 2019. Voluntariatul în Serviciul Județean de Ambulanță Bihor e mai mult decât a merge la cazuri, e vorba despre munca cu pacientul, e vorba despre siguranța pacientului, despre ceea ce înseamnă stabilizarea lui, despre a oferi pacientului siguranța că va ajunge bine și că el va fi bine.

Reporter: Cât de greu e să rămâi consecvent în această activitate de voluntariat?

Ruben Junc: Consecvența ține mai mult de ceea ce înseamnă experiență și experiența o dobândești doar prin muncă și prin dedicare față de partea medicală și de ceea ce facem noi.

Reporter: Care a fost cea mai mare provocare pentru tine?

Ruben Junc: Provocările mari sunt atunci când vezi că starea pacientului este critică și împreună cu colegii medici, colegii asistenți, colegii ambulanțieri, punem mână de la mână și vedem starea pacientului începe să se îmbunătățească.

Reporter: Daiana Tirpe are 22 de ani și este voluntar la Ambulanța Bihor de peste 1 an de zile:

Daiana Tirpe: Te ajută foarte mult să te dezvolți din toate punctele de vedere, mai ales pe plan medical, pentru că ai șansa să înveți foarte multe chestii de la niște oameni foarte pricepuți și să legi niște prietenii.

Reporter: Cât de grea este această activitate și care a fost evenimentul care te-a șocat cel mai mult?

Daiana Tirpe: Păi… pot spune la început un stop cardiorespirator, pentru că totuși în mâinile tale e viața unui om. Este la început greu să te acomodezi cu programul în ture, dar nu e imposibil.

Reporter: Cât timp de gândești că vei face acest voluntariat?

Daiana Tirpe: Până în momentul în care mă voi angaja.

Reporter: Tinerii spun că au ales această cale din dorința de a deveni salvatori, din dorința de a învăța să acorde primul ajutor în situațiile de urgență și din dorința de a lua parte la acțiunile echipajelor de urgență pre-spitalicească.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj