Ascultă Radio România Cluj Live

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută

Cu ocazia aniversării a 3 ani de activitate, Casa Ica, ce găzduiește bolnavi veniți la Cluj-Napoca pentru tratament oncologic, vă invită la Casinoul din Parcul Central la un târg caritabil vineri, 26 aprilie și la un spectacol de comedie sâmbătă, 27 aprilie. Intrarea e liberă, donațiile binevenite.

Cu zâmbetul la târg caritabil și comedie mută

Articol editat de cristina.rusu, 25 aprilie 2024, 14:51

De când n-ați mai văzut o comedie bună? Dar o comedie mută? În acest sfârșit de săptămână aveți ocazia să zâmbiți și să dăruiți.

 

Cris Bălaș, din partea Casei Ica, ne spune cum au ales comedia ca ambasador al unei cauze ce are mult de a face cu suferința:

Noi am zis că ne-a caracterizat mereu ca națiune abilitatea asta de a face haz de necaz și până la urmă și ca indivizi capacitatea de a ne păstra umorul chiar în fața situațiilor grele pe care viața ni le aduce înainte este de multe ori salvatoare.

Cumva, e dovada că și în mijlocul celor mai întunecate momente lumina își găsește mereu calea. Că, până la urmă, ce e umorul dacă nu o dovadă de speranță.

Anca Brășfălean: De ce acest fel de comedie mută?

 

Cu ocazia acestui eveniment am aflat și noi sau am auzit pentru prima dată despre silent comedy, până la urmă, nu e o noutate cu toții suntem familiari cu ce făceau Stan și Bran sau Charlie Chaplin doar că poate nu suntem foarte obișnuiți astăzi să mai vedem astfel de show-uri de comedie.

Așa că suntem și noi foarte nerăbdători să vedem ce ne rezervă talentatul actor Șerban Bordea așa că vă așteptăm cu drag să veniți să redescoperiți și voi acest stil de comedie.

Despre spectacol, de la autor, actorul Șerban Bordea:

Spectacolul se numește ”Șsss” și se numește așa pentru că este un spectacol în care nu se scoate absolut niciun cuvânt.

În schimb, acest spectacol are o bază muzicală foarte cunoscută, teme muzicale care sunt în mintea și în sufletul multor spectatori.

Temele spectacolului sunt cele obișnuite în piața de zi cu zi: dragoste, ură orgoli, moarte, căsătorie.

Spectacolul este inspirat din momente pe care le-am văzut de-a lungul timpului în călătoriile pe care le-am avut în Europa și în America, unde m-au fascinat artiștii stradali cu aceste momente.

Este făcut de mult în 2015 și de atunci are o viață destul de activă și am reușit să-l joc atât în Europa, în America, cât și în Asia.

Cum se leagă cu evenimentul organizat la Cluj? Este un spectacol care aduce zâmbet întotdeauna spectatorilor și cred că dacă ne întâlnim pentru această cauză nobilă, cei care vin asistă la acest spectacol merită să fie răsplătiți și să plece, zâmbind acasă.

Anca Brășfălean: Ce nevoi trebuie acoperite la Casa Ica prin donațiile care se vor face cu ocazia târgului caritabil de vineri și a spectacolului de sâmbătă.

 

Cris Bălaș: Prin acest eveniment marcăm și aniversarea a 3 ani de casa Ica și în același timp sigur ne dorim să putem veni în sprijinul persoanelor care vin și se cazează aici, nevoile lor fiind mult mai complexe, pentru că dincolo de suferința pe care o poartă, de multe ori se confruntă și cu dificultăți în a-și acoperi cheltuielile de transport, de hrană.

Mulți dintre ei stau aici perioade îndelungate de timp, unii chiar trei luni, patru luni și știm cu toții că nu-i tocmai un oraș ieftin Cluj-Napoca.

Așa că da, ne dorim să putem să răspundem nevoilor lor. Am dezvoltat și alte proiecte în acest sens, de exemplu ”Oala cu supă” prin care oferim hrană caldă în colaborare cu restaurante locale sau cu persoane fizice.

”Cursa în așteptare” aici încercăm să le acoperim cheltuielile de transport la și de la spital, pentru că de multe ori sunt prea slăbiți să vină cu un mijloc de transport în comun și încercăm astfel să răspundem cât mai punctual nevoilor pe care ei le au.

Anca Brășfălean: Am întrebat-o pe Cris cum arată o zi obișnuită la casa Ica:

 

O zi obișnuită la casa Ica, dacă am putea să să-i spunem așa, pentru că fiecare zi are particularitățile ei. Ar începe de dimineață bună, când colegele mele merg acolo să fie alături de oameni, unii dintre ei pleacă la tratament, e dimineața devreme, alții puțin mai târziu. Deci cam pe tot parcursul zilei sunt oameni în casă, după ce pleacă la tratamente, de obicei se face curățenie. După mesele când oamenii sunt acasă încercăm să avem activități de socializare, avem diverși invitați, petrec timp împreună. Cam toți spun că se simt ca într-o familie. De multe ori iau masa împreună dacă se simt în stare, sigur unii dintre ei se retrag în cameră pentru a se odihni. Dar în principiu cred că asta e o caracteristică a casei Ica faptul că oamenii petrec timp împreună ca o familie.

Fără cuvinte, dar cu zâmbete pe față. Sper să vă lase spectacolul de sâmbătă la care sunteți așteptați cu zâmbet, cu intrare liberă, pentru că fiecare va dărui atât cât va putea.

Iar dacă vreți, la tombolă mai sunt bilete.

Târg caritabil, vineri, de la ora 13:00 la ora 20:00, spectacol de comedie, sâmbătă, de la ora 18:00 la Cazino, în Parcul Central.

 

Anca Brășfălean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice
Reportaje joi, 25 aprilie 2024, 06:00

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice

Studiul arată că numărul ONG-urilor înregistrate este în creştere, cele mai multe implicându-se în domeniul social, civic şi educaţional....

Românii au mai multă încredere în ONG-uri decât în sindicate şi partide politice
Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 16:12

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]

Pungi de plastic, saci de gunoi, hârtie creponată, carton, dopuri de plastic sunt doar câteva din produsele reciclate de către elevii Școlii...

Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman