Cum au ajuns morcovii să aibă culoarea portocalie?
Foto: Pixabay
Oamenii de știință au descifrat și comparat structura ADN-ului a peste 600 de soiuri de morcovi, ceea ce i-a ajutat să demonstreze că aceștia au fost cultivaţi în secolele IX-X d.Hr. în Asia de Vest sau Centrală și, de asemenea, au identificat mutații în trei gene care fac ca morcovii să acumuleze vitamina A și să se coloreze în portocaliu.
Articol editat de cristina.rusu,
10 octombrie 2023, 12:00 / actualizat: 10 octombrie 2023, 14:23
Oamenii de știință au descifrat și comparat structura ADN-ului a peste 600 de soiuri de morcovi, ceea ce i-a ajutat să demonstreze că aceștia au fost cultivaţi în secolele IX-X d.Hr. în Asia de Vest sau Centrală și, de asemenea, au identificat mutații în trei gene care fac ca morcovii să acumuleze vitamina A și să se coloreze în portocaliu.
Acest lucru a fost anunţat de serviciul de presă al Universității din Carolina de Nord (NCSU), iar rezultatele studiului au fost publicate, în revista „Nature Plants”.
Am reconstruit în esență întreaga cronologie a morcovilor, când au fost cultivaţi și când au devenit portocalii. Acest lucru pare să fi avut loc după ce morcovii albi și galbeni au fost încrucișați, deoarece ambele variații ale rădăcinii se află la baza arborelui evolutiv al morcovilor portocalii – a spus docentul NCSU Massimo Iorizzo, ale cărui declaraţii sunt citate de serviciul de presă al universității.
Rador Radio România
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.