Ascultă Radio România Cluj Live

Dentiștii se revoltă împotriva conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi [UPDATE]

Noutățile legate de serviciile stomatologice ne-au fost explicate astăzi, la Pulsul Zilei, de președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Cluj, Radu Câmpianu:

Dentiștii se revoltă împotriva conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi [UPDATE]

Articol editat de Andreea Leonid, 4 iulie 2023, 10:14 / actualizat: 7 iulie 2023, 8:42

Dacă acum 2 ani de zile, în 30 martie, să zic 2022, plafonul de raportare, adică maximum de servicii pe care le putea raporta un medic, era la nivelul de 2.000 lei pe lună și acuma de la 1 iulie vom avea 6.000 lei, deci este o creștere importantă, dar această sumă și această creștere nu este cea ce ne-am dorit, pentru că încă suntem foarte departe de nevoile populației. Iar la pachetul de servicii am introdus o nouă procedură pentru pacienți, detartraju, care lipsea. De asemenea la examinările imagistice, pacienții care pot ajunge la servicii compensate de sistemul de asigurări de sănătate vor putea beneficia de niște explorări imagistice un pic mai complexe, care până la 1 iulie nu erau în pachetul de servicii.

Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Cluj, Radu Câmpianu, a mai precizat că din 1 iulie statul alocă pentru un pacient 12 sau 14 lei pentru servicii stomatologice, iar la nivel național sub 20% dintre dentiști au contract cu Casa Națională de Asiguraări de Sănătate.

…………………………………………………………………………………………………

UPDATE: ora 11.00

Patronatul Medicilor Stomatologi din România cere revocarea a două acte normative care reglementează competențele medicului stomatolog.

Documentele se referă la specialiștii în stomatologie generală și chirurgie dento-alveolară.

Reprezentanții patronatului au semnalat că, în urma aplicării prevederilor din documentele amintite, pentru o extracție va fi nevoie de mai mulți medici care nu vor fi în același cabinet.

Medicul Anda Tiron:

Pierderea unor drepturi de a profesa, prin anularea peste noapte a unor competențe dobândite prin absolvirea Facultății de Stomatologie. Sunt peste 15.000 de medici stomatologi în această situație, deci nu prea cum să facă toți rezidențiat. Pe lângă asta, și medicii specialiști au restricții în acest moment și ei. Adică practic, la un pacient trebuie să lucreze vreo patru doctori, ceea ce înseamnă costuri mult mai mari pentru pacient. Adică eu o să rămân dependentă de colegul, colegul – de alt coleg și tot așa. Adică o să ne trezim că pentru o simplă și banală manoperă, cum ar fi extracția, trebuie să stea vreo trei doctori.

Reprezentanții Colegiului Medicilor Stomatologi nu au putut fi contactați, potrivit reporterului RRA Adriana Turea.

………………………………………………………………………………………………..

Ei acuză că o parte dintre chirurgi au impus, prin legi, stomatologilor cu cabinete individiale, și care nu au rezidențiat să își restrângă setul de proceduri, inclusiv prevenția.

Potrivit medicilor dentiști, asta ar duce la închiderea a mii de cabinete mici.

Cei mai afectați vor fi pacienții din mediul rural sau orașele mici, care vor fi nevoiți să se îndrepte spre clinicile mari, spune șefa Colegiului Stomatologilor Mureș, Mirela Gaston:

Se limitează competențele tuturor stomatologilor. Este de fapt o politică pentru a pregăti terenul pentru a intra peste stomatologie. Corporațiile care vor lua toți banii din sistemul de asigurări vor deschide marile concerne stomatologice, se vor închide micile cabinete unde lucrează unu-doi stomatologi. Aceste corporații vor putea face dumping de preț, cei care vor rămâne fără cabinete vor merge ca sclavii pe plantație la aceste corporații. Toate acestea vor fi ca un bumerang pe pacient.

Vicepreședintele CMS, Radu Câmpean, a dat asigurări că nu se vor închide cabinetele din zonele rurale sau defavorizate, iar revendicările stomatologilor, legate de restrângerea competențelor sunt realiste și vor fi discutate în ședința din această săptămână a Colegiului:

În ceea ce privește serviciile acordate în mediul rural, noi am obținut de la Casa de Asigurări de Sănătate un plus 50% la plafonul de raportare. În ceea ce privește dezvoltarea marilor furnizori de servicii medicale, așa-zise lanțuri de cabinete, colegii au fost supuși unei presiuni chiar din partea Consiliului Concurenței. Câteva observații sunt în analiza colegiului și în cursul acestei săptămâni va avea loc o ședință a Consiliului Național în care vor fi luate în discuție toate aceste observații, astfel încât să se ajungă la cea mai adecvată și legal soluție.

Luna trecută, au fost publicate în Monitorul Oficial două decizii controversate ale Colegiului Medicilor Stomatologi, prin care celor fără rezidențiat care formează două treimi din branșă, li s-au retras unele competențe de bază, preluate de colegii specialiști, cu rezidențiat.

Drept urmare, vineri 7 iulie, medicii stomatologi au anunțat o acțiune de protest în Capitală.

 

Foto: arhivă Radio Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare
Sănătate marți, 29 aprilie 2025, 09:57

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare

Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie a lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare. Editat în format...

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare
Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică
Sănătate joi, 24 aprilie 2025, 13:48

Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică

O fetiţă în vârstă de 11 ani din Alba Iulia a fost spitalizată, după ce a leșinat în timp ce era spălată pe cap de către mama sa cu o...

Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică
Postul poate prelungi viaţa
Sănătate miercuri, 16 aprilie 2025, 16:03

Postul poate prelungi viaţa

Un nou studiu arată că evitarea prelungită a consumului de produse de origine animală, cum este perioada postului Paştelui, poate conduce la...

Postul poate prelungi viaţa
Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 14:47

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă

Rabia este o boală virală extrem de gravă, care ucide în fiecare an zeci de mii de oameni, în special în Asia și Africa. Aproximativ 40%...

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 13:46

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!

Aproape 27.600 de cazuri de rujeolă au fost raportate în România în decurs de numai un an, ceea ce înseamnă 85% din totalul îmbolnăvirilor...

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 16:09

Ziua Națională a Transplantului

Este Ziua Naţională a Transplantului, o conştientizare a faptului că acest act medical salvează vieţile unor oameni care nu au altă şansă....

Ziua Națională a Transplantului
Sănătate joi, 10 aprilie 2025, 13:53

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți

Peste 3.400 de părinți au apelat serviciul gratuit de telemedicină ALOPEDI în primele trei luni ale acestui an.   Peste 70% dintre apeluri...

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți
Sănătate marți, 8 aprilie 2025, 15:03

Adio plicului? Noua lege permite doar donații către spitale

Legea care le permite pacienților să își exprime recunoștința față de medici prin donații făcute unității sanitare a fost promulgată de...

Adio plicului? Noua lege permite doar donații către spitale