Ascultă Radio România Cluj Live

Someș Delivery 2023 – Pentru un Someș mai verde! [AUDIO]

Ediția din acest an se va desfășura pe un segment al râului din zona străzii Dacia.

Someș Delivery 2023 – Pentru un Someș mai verde! [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 19 mai 2023, 18:10

Clujenii și nu numai sunt invitați în prima zi a evenimentului la o explorare pe două roți a Someșului Mic, într-un tur ghidat, până la Lacul Gilău și retur – un eveniment recomandat persoanelor de peste 14 ani.

Evenimentul se încheie cu o masă a bunei vecinătăți la care fiecare e încurajat să contribuie.

Tiberiu Crișan a stat de vorbă cu arhitectul Marius Moga, Someș Delivery:

 

Ne putem întâlni pe malul Someșului anul acesta în zona străzii Dacia. Clujenii știu respectiva porțiune a malului, deloc folosită în mod obișnuit de cetățeni.

Pentru noi e de fapt locul care reprezintă cel mai îngust tronson al Someșului, al Culoarului Someșului. Nu putem face mare lucru cu acel spațiu atâta timp cât îl păstrăm verde, e o prezență verde și plăcută în oraș și poți să asculți apa acolo, sunt niște căderi de apă, sălciile acelea sunt superbe de pe mal.

Ce e important e că este și o o zonă între două intervenții mari, cea din amonte unde se restructurează complet malurile și se apropie de finalizare șantierul și mai în aval unde la fel Armătura și Parcul Feroviarilor sunt în transformare și suntem într-o pâlnie aicea cumva așa o denumim noi.

 

Prinși într-o strâmtoare dacă vrei…

E un efect de pâlnie care vedem cum se va dezvolta – zona Traian, Iașilor, care e propusă spre o dezvoltare care va fi cu o lărgire la Someș, dar ne propunem să discutăm despre ce înseamnă un culoar al Someșului fără să discutăm despre lățimea acestui culoar, adică credem că această consistență a lățimii lui e foarte importantă și atuncea tema să zic de discuție și de dezbatere și ceea ce vrem să aducem prin această ediție, care acuma într-o primă fază e la Cluj, vrem să o ducem după aia la Florești luna următoare, în iunie, la Gilău, în iulie și în final de toamnă a recoltei la Apahida.

Someș Delivery nu e nici pe departe la prima ediție. Voi ați încercat să îi faceți pe oameni să se apropie de apă, să privească altfel cursul râului care trece prin oraș ori prin localitățile învecinate.

Cred că am salvat și am pus pe tapet un pic Someșul ca un potențial spațiu verde important pentru clujeni și asta s-a văzut prin felul în care administrația s-a adaptat la aceste noi cerințe pe care le-am adus noi și cei care au venit la evenimentele noastre, cei care ne-au văzut, toți cetățenii care au venit acolo, cumva am creat o comunitate chiar de la prima ediție. Am salvat o fâșie verde la Someș, în dreptul parcului central, unde se mai dorea o extensie cu o încă o bandă de circulație peste acea fâșie verde și a fost așa un prim pas spre o deschidere mai asumată a adminstrației spre râu.

După care a venit concursul care acum se implementează, după care am descoperit gunoaiele din amonte de la Florești, unde s-au luat măsuri și s-a intervenit și s-a pus și o barieră de plutitori. Pe măsură ce am avansat noi cu descoperirea Someșului, administrația a reacționat la ceea ce am descoperit și ce am adus noi pe tapet bine și rău, inclusiv acuma să zic la ultimele ediții care au o altă formulă, ne uităm la zona metropolitană. Suntem mai mulți asociați, asociația MiniMASS care face Someș Delivery, Clujul sustenabil, o societate organizată sustenabil, care are și a dezvoltat și Someșul nostru, o pagină de facebook care e foarte activă, Clubul de Cicloturism Napoca.

Am pus această temă a unui Someș metropolitan în 2021, iar câteva luni mai târziu, jumătate de an mai târziu, s-a semnat un contract între toate administrațiile locale pentru un proiect comun de culoar verde-albastru, cu piste de biciclete.

 

Apropo de pista de biciclete, Someș Delivery are două întâmplări pe finalul acestei săptămâni. Una acolo, pe strada Dacia, de care aminteam deja, și alta e călătoria pe două roți, o explorare a Someșului Mic până la lacul Gilău și retur. Un eveniment recomandat persoanelor de peste 14 ani. Și pentru că voi vă doriți să extindeți conștientizarea importanței accesului la apă nu doar în Cluj, ci și în localitățile limitrofe, știu că există pericolul acesta de a pierde accesul și libertatea de a ne relaxa în preajma apei, în Florești, acolo unde dezvoltările imobiliare riscă să se apropie prea mult de apă, se poate face ceva?

Putem să facem puțină presiune totuși și să se păstreze un culoar consistent și acolo. Un focus va fi exact pe tema asta la ediția din Florești și să încercăm să să lucrăm totuși cu administrația de acolo, care nu știu din ce motive nu poate să se deschidă, nu e receptivă dar să sperăm că vom ajunge în situația în care, de fapt, ce ne dorim noi e un plus la ceea ce își doresc ei de fapt. Și e o situație, să zic, în care da, dacă ai mai mult verde la Someș și-ți păstrezi mai mult spațiu acolo, verde, asta îți aduce beneficii din toate punctele de vedere, inclusiv financiar. Sunt mai multe teme. E cea a tranzitului pe două roți, care ar putea să fie o alternativă, chiar mai rapidă, dacă îți iei și o bicicletă electrică, mergi fără probleme, faci tot tranzitul ăsta din Florești spre locul de muncă.

Cred că ușor, acuma și cu proiectul ăsta care e deja implementat, a fost o licitație publică, e un câștigător al proiectului de culoar verde albastru și care urmează să implementeze acest proiect. E în fază de studiu acuma proiectul, bineînțeles că asta ar ajuta foarte mult, nu-i deloc facil de fapt să mergi cu bicicleta de-a lungul Someșului, deși este îndiguit, să zic, în anumite zone și poți să mergi chiar pe digul acela de beton. Asta se va întâmpla sâmbătă, la ora 12:00 din Piața Unirii și mergem până la Gilău. Ne întoarcem cât mai aproape de Someș și fiecare poate contribuie cu ceva gustos și să ne bucurăm de muzică, dar putem să și discutăm.

Cei ce doresc detalii sunt îndemnați să caute pe internet Someș Delivery și fie că dau de pagina voastră de facebook, fie că dau de site-ul vostru oficial, detaliile sunt acolo.


Tiberiu Crișan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru sâmbătă, 27 aprilie
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru sâmbătă, 27 aprilie

Programul zilei de sâmbătă, 27 aprilie, se deschide cu o lansare veselă.   Autoarea Virginia Furcoiu le va face copiilor cunoștință de la...

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru sâmbătă, 27 aprilie
Muncă și voie bună pentru elevii Școlii Horea
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 16:01

Muncă și voie bună pentru elevii Școlii Horea

Multă muncă și voie bună în rândul elevilor din Școala Gimnazială „Horea” din Cluj-Napoca cu ocazia Săptămânii verzi.   De la mic...

Muncă și voie bună pentru elevii Școlii Horea
Cu inimile la vedere, Denisa Berceanu I FOTO
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 14:39

Cu inimile la vedere, Denisa Berceanu I FOTO

400 de inimi alb-negru de mici dimensiuni, pe foi albe, sunt expuse privirilor noastre cu tot ce au ele înăuntru.   Totul a început ca un...

Cu inimile la vedere, Denisa Berceanu I FOTO
Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 13:33

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO

Din programul celei de a 23-a ediții a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România nu au lipsit nici proiectele tradiționale, etapa zonală a...

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 13:29

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază

Aproape 10.000.000 euro vor fi alocați din bugetul județului pentru realizarea acestei investiții.   Proiectul va fi supus aprobării...

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 11:23

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat

Biologul Tibor Hartel, invitat la Radio Cluj, a vorbit despre importanța proiectelor verzi din orașe:   Se regândește valoarea acestor păduri...

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 17:35

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]

Cel mai mare târg de carte din Transilvania a revenit în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții...

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 14:27

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic

Echipa specializată în gestionarea apelor din Cluj continuă să acționeze pentru a reduce impactul poluării asupra râului Someșul Mic.  ...

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic