Ascultă Radio România Cluj Live

Dirijorul de origine chineză Junping Qian, debut pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Despre lucrări:

Dirijorul de origine chineză Junping Qian, debut pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Articol editat de cristina.rusu, 8 martie 2023, 14:51

Concertul în mi minor pentru violoncel este ultima lucrare de anvergură compusă de Edward Elgar, fiind printre puținele piese scrise imediat după Război, alături de alte trei lucrări camerale. Compoziția este expresia deziluziei, a suferinței și a nostalgiei pentru o lume pierdută. Mai mult, nu este doar o lucrare de o frumusețe rară și unul dintre cele mai importante concerte din istoria muzicii britanice, ci și un ultim rămas bun de la viața pe care Elgar o știa. Conform mărturiilor, aceasta este melodia pe care compozitorul a fredonat-o pe patul de moarte unui prieten.

Ceaikovski  a compus Simfonia nr. 4 în fa minor după o perioadă extrem de tulbure din viața sa, la finalul anului 1877. Lucrarea este dedicată celei mai bune prietene ale compozitorului, protectoarea și confidenta lui, Nadejda von Meck. Compozitorul și-a descris detaliat prima parte a lucrării: Introducerea este sămânța întregii simfonii, neîndoielnic tema sa centrală. Acesta este Destinul, acea forță care împiedică dorința de fericire să-și atingă împlinirea, care veghează continuu ca liniștea și bunăstarea să nu fie trăite în formă completă și fără urmă de nor, atârnându-ne deasupra capului ca sabia lui Damocles, otrăvindu-ne sufletul”.

Coeziunea interioară a simfoniei este independentă de orice program, dovedind, încă o dată, simțul melodic unic și culoarea orchestrală caracteristice lui Ceaikovski, dincolo de orice detaliu al biografiei sau tradiție a genului. În cele din urmă, cum să ascultăm Simfonia și ce anume să auzim în ea este o alegere personală.

 

Junping Qian

Tânărul dirijor este apreciat pentru talentul său muzical înnăscut, maniera fascinantă a interpretărilor sale, precum și pentru modalitatea în care relaționează cu orchestrele cu care lucrează.

 

Acesta a încheiat, recent, al doilea an în calitate de dirijor asistent al Royal Scottish National Orchestra, unde a lucrat cu directorul muzical Thomas Søndergård și cu dirijorul principal invitat Elim Chan.

La începutul acestei stagiuni a debutat alături de London Philharmonic Orchestra.

A fost director artistic și dirijor în cadrul filmului chinezesc „Puterea lacrimilor” care a fost produs în 2011, iar debutul său în Europa a avut loc în anul 2012, în cadrul Festivalului Verbier.

Junping este laureat al concursului de dirijat Delun Li China National (2012), ulterior absolvind Curtis Institute of Music în anul 2013. A studiat arta dirijorală în cadrul University of Cincinnati cu Mark Gibson și în cadrul școlii de dirijat Pierre Monteux din Maine, sub îndrumarea lui Michael Jinbo. Junping se numără printre studenții legendarului Otto Werner Mueller, iar din 2014 mentorul său este Daniel Harding.

 

Junping Qian este câștigător al Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București, din 2017.

Debutul său dirijoral a fost la vârstă de 10 ani, în corul școlii. A devenit apoi dirijor asistent al Orchestrei de Tineret din Shanghai a Școlii Gimnaziale din Shanghai, afiliată la Conservatorul de Muzică din Shanghai, până la absolvirea sa în 2009.

 

Octavian Lup

Octavian Lup este unul dintre cei mai străluciți violonceliști ai generație sale, câștigător a mai multor competiții muzicale, atât în țară, cât și în străinătate. El a susținut concerte în întreaga lume, alături de nume sonore din domeniul muzicii clasice.

În 2013 a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesorului Marin Cazacu, continuându-și studiile la Conservatorul Național Superior din Paris, unde i-a avut ca profesori pe Roland Pidoux și pe Xavier Phillips. De asemenea, Octavian s-a perfecționat la renumita „Kronberg Academy” din Germania, unde a fost îndrumat de violonceliștii Frans Helmerson și Gary Hoffman.

Pe lângă activitatea solistică intensă, Octavian își dedică timpul tinerei generații de muzicieni, fiind lector universitar doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Din anul 2019 este violoncelist în Orchestra Operei Naționale din București, în paralel cu activitatea sa solistică. De asemenea, Octavian este implicat și în instruirea pedagogică, susținând cursuri de măiestrie pentru noua generație de tineri muzicieni.

Biletele online la concert se pot achiziţiona de pe entertix.ro şi myticket.ro. Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756048318 sau 0264 43 00 60) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

 

Comunicat de presă

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Cultural vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Vinerea Mare – ziua în care ne amintim de moartea lui Iisus Hristos pe Cruce şi aşezarea Lui în mormânt
Cultural vineri, 3 mai 2024, 10:31

Vinerea Mare – ziua în care ne amintim de moartea lui Iisus Hristos pe Cruce şi aşezarea Lui în mormânt

Astăzi este Vinerea Mare pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici, o zi care aminteşte de moartea lui Iisus Hristos pe Cruce şi de...

Vinerea Mare – ziua în care ne amintim de moartea lui Iisus Hristos pe Cruce şi aşezarea Lui în mormânt
Ultima Cină la Milano
Cultural joi, 2 mai 2024, 12:03

Ultima Cină la Milano

Cenacolo Vinciano sau L’Ultima Cena, cum mai e numită în original Cina cea de taină, este una dintre cele mai cunoscute picturi ale lumii....

Ultima Cină la Milano
Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Cultural joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Cultural miercuri, 1 mai 2024, 06:00

Tradiţii în Săptămâna Mare în Transilvania: Miercuri

Miercurea Mare îi leagă pe bărbaţi de casă, ca pregătirile pentru Sfintele Paşti să nu cadă doar pe umerii soţiilor.   Tradiţiile din...

Tradiţii în Săptămâna Mare în Transilvania: Miercuri
Cultural marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj
Cultural luni, 29 aprilie 2024, 14:51

Recital cameral de Paști – Cvartetul Transilvan

În debutul Săptămânii Patimilor, Biserica Piaristă vă așteaptă să îi treceți pragul pentru a participa la un recital cameral de Paști...

Recital cameral de Paști – Cvartetul Transilvan
Cultural duminică, 28 aprilie 2024, 08:55

Gaudeamus 2024. Recomandările ultimei zile

Lansările de carte încep și astăzi la ora 11:00 în pavilionul dedicat evenimentelor, cu două volume apărute la editura Eikon. Tot editora...

Gaudeamus 2024. Recomandările ultimei zile