Ascultă Radio România Cluj Live

Vacanța fără tabără nu e vacanță! Haideți cu noi în Parcul de Sculpturi Arkhai de la Vlaha [AUDIO/FOTO]

Fiecare tip de artă are un impact uriaș asupra dezvoltării emoționale a copiilor. Ajutați de artă cei mici pot interacționa și pot înțelege mediul în care trăiesc.

Vacanța fără tabără nu e vacanță! Haideți cu noi în Parcul de Sculpturi Arkhai de la Vlaha [AUDIO/FOTO]

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 august 2022, 15:03

Frumusețea acestei tabere constă în acel „împreună”… copiii și artiștii care pictează, modelează, cântă și spun povești în limba engleză, gătesc, se joacă, proiectând imaginea unei familii în care fiecare membru este important, fiecare are ceva de învățat și cel mai important… fiecare POATE.

Cei mici se pot bucura de activitățile din cadrul taberei până în 12 august, activități care vor reveni după o scurtă pauză. Puteți descoperi atmosfera unei zile de tabără în reportajul realizat de noi, la fața locului:

Din Oceanul Pacific a ieșit un pește mic și pe coada lui scria: ieși afară dumneata!

Rep: De-a ce vă jucați?

– De-a ”v-ați ascunselea”! Și am mai făcut focaccia.

Rep: Ce ați vrea voi să mai învățați în tabără?

– Eu aș vrea să învăț să desenez mai frumos decât desenez acum.

– Să sculptez în piatră, să fac ceramică.

Rep: Mie nu-mi rămâne decât să vă doresc vacanță plăcută, zile frumoase aici în tabără și să vă distrați cât mai mult și cât mai bine.

***
Rep: Ce v-a determinat să vă aduceți copilul la această tabără interculturală care se desfășoară la Vlaha?

– De mult doream să-i expun pe copii la o lume mai artistică, să zic așa. Foarte greu am găsit, dar am fost foarte fericiți să vedem pe facebook întâmplător, noroc cu tehnologia! Și ne-a atras foarte mult programul, combinația de mai multe domenii artă, sculptură, pictură, povești pentru copii, gătit împreună. Am gătit azi dimineață micul dejun.

Rep: Este prima dată când participați la o asemene tabără?

– Da, pentru prima oară. Am mai fost la tabere, mai clasice, să zic așa. La cățărat, la înot și așa mai departe, dar cred că aici este altceva.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Rep: Într-un loc fascinant, care dorește să servească drept centru multicultural dedicat evenimentelor artistice, culturale și educative, ituat la câțiva kilometri de Cluj, mai precis la intrarea în satul Vlaha, 3 artiști sunt pregătiți să le dezvăluie copiilor tainele picturii, ceramicii, fotografiei și multe alte surprize. Ildikó Bács este regizor, dramaturg și coordonator al taberei:

Ildikó Bács: Suntem 3 artiști, eu am terminat teatru și regie de film și Alessandro Galantucci este un scuptor fotograf din Bari, Italia. Cu toții o să conducem activități creative, psihodramă, puțin teatru, pictură pe textil, pictură pe sticlă care se și arde și copiii pot să ducă o cană acasă, pictată de ei; engleză și engleză interactivă, care se poate combina cu arta. Copiilor le place foarte mult. În cazul acesta să fie o poveste în limba engleză, copii care nu înțeleg toate cuvintele, o să le ajutăm să înțeleagă povestea, după care în 2 grupe o să deseneze o scenă și caracterele scenei și decupe,ază aceste caractere și o să lipească ca un colaj pe o foaie, și o să fie cumva o lucrare comună.

Aș dori foarte mult să să dezvolte, chiar dacă copilul are 5 ani, nu contează. Cu toții suntem rușinoși, suntem frustrați, dar cu exercițiile de psihodramă, aceste bariere se pot îndepărta oarecum. Aș dori să experimenteze cât mai mult laturile acestea ale artei și locul inspiră, pentru că aici sunt expuse lucrările monumentale din fân ale domnului Arti și sunt sigură că o să fie o tabără super. Inițial aș fi dorit să fie și teatru și peste 3 zile să prezentăm părinților un mic spectacol, dar mi-am dat seama cine nu poate să vină 3 zile atunci ar fi păcat să simtă că uite, ei se pregătesc, dar eu nu pot veni numai auzi, așa că da, și activitățile acestea o să le placă.

Ce am pregătit noi ne-am gândit să fie, chiar dacă suntem 3 să fie maxim 15 copii, pentru că și micul dejun și prânzul, gustările pregătim împreună cu ei, să se simte de folos. Și pentru asta este nevoie de timp cu fiecare copil  în parte, să ne putem ocupa. De aceea grupurile nu sunt foarte mari. Ne-am gândit la maxim 15 persoane. O să se alăture și copii ucrainieni. Am invitat 4 copii pe zi.

Rep: Ildiko, aș vrea să ne vorbești puțin și despre pasiunea ta pentru gătit, pentru că iată, aflu că aici meniurile nu se comandă, ci pur și simplu sunt gătite împreună cu copii. De unde pasiunea pentru gătit?

Ildikó Bács: Nu vreau să vorbesc rău despre mama, dar chiar o iubesc foarte tare, dar asta pot să îi mulțumesc că ea, când am fost copilă și și acum dacă pregătește sarmale, atunci lucrează toată ziua pe sarmale și totul face foarte lent, la foc minim și nici rezultatul nu e așa de satisfăcător pe placul meu. Când am fost copilă m-a enervat foarte tare că toată ziua numai asta face și eu am simțit că aș dori să fac o grămadă de alte chestii pe zi. De aceea am învățat să fiu foarte, foarte rapidă și pe lângă faptul că a încercat să mă învețe cum se gătește asta, cum se face ăla, când o să mă căsătoresc să știu, întotdeauna i-am spus: ”lasă mami, mai bine mâine, mai bine poimâine, că n-am vrut să gătesc, aia am vrut să fac altfel, n-au fost pe gustul meu. Așa că îmi place foarte mult să mănânc mai multe feluri de mâncare, să nu mănânc aceeași supă în fiecare zi sau același felul 2, pentru că mama a gătit pentru săptămână și am organizat întotdeauna petreceri mari pentru prieteni. Când am gătit o grămadă de feluri de mâncare, după aceea, acum 8 ani am deschis parcul de sculpturi și vizitatorii când au venit au fost așa: Woow, ce frumos e aici, dar după aia am întrebat dar unde putem să mâncăm în apropiere? Că normal, fiecare om trebuie să mănânce și așa ne-am gândit dacă îmi place așa de tare să gătesc, să împărțim experiența asta și cu alții.

Această prezentare necesită JavaScript.

Rep: Ce se poate mânca aici?

Ildikó Bács: De la specialități vegane, vegetariene, până la pulpă de gâscă. Ceea ce e important pentru mine: ce eu refuz să mănânc, de exemplu zahăr sau făină albă sau pui din comerț, asta nici clienților nu le gătesc, numai pentru a avea mai mult profit. Nu mă interesează profitul. Prefer să folosesc ulei de măsline extravirgin, ulei de semințe de floarea soarelui presat la rece, miere naturală și încercăm toate ingredientele să procurăm din cea mai bună sursă. Și încerc să spun clienților de ce fac asta. Și chiar au spus că și pizza făcută din făina grano duro, care se numește focaccia în Italia, parcă este mai gustoasă decât pizza originală.

Rep: Iată un loc unde poți să mănânci sănătos, un loc unde poți să admiri artă, și practic să te întâlnești cu frumusețile naturii.

Ildikó Bács: Da, feedback-ul vizitatorilor – și chiar asta simt în fiecare weekend când avem porțile deschise, că toată lumea e foarte, foarte drăguță și așa o energie pozitivă transmit și cred că și noi, vizitatorilor, că parcă oamenii care se adună sunt cu energii la fel.

Rep: Artiști, copii, părinți într-o simbioză cu natura dau o altă dimensiune picturii, ceramicii, fotografiei, teatrului și gastronomiei Am întâlnit aici un loc de inspirație creat de oameni, care-ți bucură sufletul.

 

 

Text/audio: Rodica Tulbure

Foto: Facebook Parcul Arkhai

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj