Ascultă Radio România Cluj Live

Umanitatea nu are granițe. Tineri pregătiți pentru taberele de refugiați [AUDIO]

Situația are consecințe devastatoare asupra populației civile. Sute de mii de oameni care locuiesc aproape de zona de contact se confruntă, în mod regulat, cu lipsa accesului la alimente, apă și electricitate. Foarte mulți oameni au reușit să fugă din calea războiului.

Umanitatea nu are granițe. Tineri pregătiți pentru taberele de refugiați [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 11 martie 2022, 12:19

În județul Bihor, Crucea Roșie nu doar că adună alimente și bunuri pentru ucraineni, ci și instruiește sau perfecționează tinerii voluntari pentru acțiuni umanitare, cu scopul de a sprijini cetățenii din țara vecină.

Un prim pas a fost încheierea unui parteneriat cu Universitatea din Oradea prin care studenții sunt pregătiți pentru a putea fi implicați în activitatea taberelor de refugiați – care ar putea fi organizate pe teritoriul României. Marius Păcală, directorul Filialei Bihor a Crucii Roșie a vorbit la Radio Cluj despre obiectivele acestui parteneriat.

Noi suntem singura organizație non guvernamentală care are posibilitatea și avem obligația de a interveni în cazuri de dezastre, calamități, conflicte armate și datorită dreptului internațional umanitar, în baza căruia acum 146 de ani s-a înființat Crucea Roșie în România. Principala resursă umană a Crucii Roșii sunt voluntarii. În prezent, în județul Bihor, peste 80-90 de persoane sunt voluntari. Iar, cu adevărat, noi trebuie să acționăm cu voluntarii la punctele de trecere de frontieră – pentru că colegii de la Satu Mare sau de la Maramureș, din păcate, nu mai fac față traficului de refugiați care trec prin vămi, au nevoie de sprijin uman. Sau, dacă se vor crea tabere pentru refugiați, vom interveni cu voluntarii, a spus Marius Păcală, directorul Filialei Bihor a Crucii Roșii.

Potrivit acestuia, Universitatea din Oradea este singura instituție de învățământ care a venit în sprijinul nevoilor Crucii Roșii din România, permițându-le studenților să participe învoiți la acțiuni de voluntariat, urmând ca tinerii să recupereze cursurile și laboratoarele de la care vor lipsi.

Parteneriatul constă ca, în momentul în care noi trebuie să trimitem acești voluntari în punctele de trecere a frontierei și trebuie să stea mai multe zile sau trebuie să deservim taberele de refugiați care se vor crea pe teritoriul țării, să nu aibă probleme legate de absențe, a precizat Marius Păcală.

 

Traininguri pentru voluntari

Filiala Bihor a Crucii Roșii organizează periodic traininguri pentru voluntarii membrii în detașamentele de intervenții la dezastre și calamități în cadrul cărora sunt învățați să acorde primul – ajutor și cum să organizeze tabăra de refugiați. Fiecare dintre ei este specializat pe un domeniu. Unii dintre ei învață cum să asigure apa potabilă, alții învață să prepare mâncarea pentru refugiați, alții sunt specializați pe logistică, pe ridicarea corturilor, pe creerea spațiilor igienice, alții, pe primul ajutor psihologic și pe partea de asistență socială.

Fiecare este instruit pe un anumit domeniu: cum vorbim cu persoanele din taberele respective, cum îi sortează, pe ce criterii îi punem în corturi, alții se ocupă de partea de triaj medical. În plus, o mare resursă pe care am primit-o din partea studenților de la Universitatea Oradea, sunt studenții proveniți din Ucraina sau din Republica Moldova, care pentru noi sunt voluntari – resursă, pentru că sunt vorbitori de limbi slave, de limbă rusă sau de ucraineană. Din păcate, nu avem o limbă de comunicare cu refugiații, a mai spus Marius Păcală.

Voluntar în cadrul Crucii Roșii de peste 21 de ani, Alex Țucudean spune că voluntarii știu să acorde primul ajutor, să se protejeze ca echipă, să gestioneze victime, să facă triajul lor, să își dea seama rapid care ar fi prioritatea principală etc.

Dacă vorbim de o calamitate mai mică, cu mai puține victime, o să vorbim, probabil, de calitatea actului medical pe care-l acordăm. Dacă e vorba de mai multe victime, o să mergem pe cantitate în detrimentul calității, o să încercăm să salvăm cât mai multe victime, a spus Alex Țucudean.

O altă voluntară a Crucii Roșii, pregătită să acționeze acolo unde este necesar, este Maria Cătălina Pantea. Ea este voluntară în cadrul organizației de peste șapte ani și a participat la cursuri și tabere de pregătire pentru situații de urgență (de prim ajutor, tabere pentru refugiați și tabere pentru partea de suport psihologic). Cătălina spune că se implică în acțiunile Crucii Roșii pentru că și-a dorit să ajute dintotdeauna.

Când am ajuns aici am văzut că este o comunitate foarte prietenoasă care ne-a primit pe toți cu brațele deschise și toată lumea dorește să ajute cât poate de mult și învățăm mai ales să acordăm primul ajutor – ceea ce m-a interesat cel mai mult, să știu să acționez indiferent de situație pentru că poate cineva drag va avea nevoie de mine și eu trebuie să știu ce anume să fac și trebuie să fiu acolo, a spus Maria Cătălina Pantea.

Voluntarii consideră că acest război nu trebuia să se întâmple. Ei speră că „toată această groaznică perturbare a normalității vieții poporului ucrainean să se termine curând”.

Mi se pare cu adevărat tragic, pentru că puteam să fim noi, puteam să fiu eu în acea situație, puteam să fiu eu copilul mic care fuge și care plânge și care nu știe ce se întâmplă. Putea să fie mama mea cea care fuge cu mine de mână din calea bombelor și a celor care au tăbărât peste ei, a mai spus Cătălina Pantea.


Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj