Ascultă Radio România Cluj Live

Povestea cercetătorului şi a muşcăturii de şarpe

Schmidt era angajat al muzeului de ştiinţe naturale Field din Chicago şi era expert în reptile. Colegii săi îi trimiteau adesea târâtoarele pe care nu le puteau clasifica. Aşa s-a întâmplat şi în 25 septembrie 1957, când a primit spre studiu un şarpe veninos din partea grădinii zoologice din Lincoln Park. Cercetătorul a identificat şarpele ca fiind un boomslang (Dispholidus Typus): o specie africană extrem de periculoasă, pentru care spitalele din Statele Unite nu aveau ser antivenin.

Foto: Wikipedia
Foto: Dispholidus_typus boomslang

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 septembrie 2020, 18:00

În filmele de groază întâlnim adesea omul de ştiinţă nebun, e de ajuns dacă ne amintim de dr. Frankenstein. În realitate însă această tipologie e destul de rară; cu atât mai neobişnuit e ca un cercetător să-şi pună în pericol propria viaţă pentru o ipoteză nefondată. Un astfel de om de ştiinţă a fost Karl P. Schmidt, care şi-a consemnat – etapă cu etapă – propria moarte în urma unei muşcături de şarpe.

Schmidt era angajat al muzeului de ştiinţe naturale Field din Chicago şi era expert în reptile. Colegii săi îi trimiteau adesea târâtoarele pe care nu le puteau clasifica. Aşa s-a întâmplat şi în 25 septembrie 1957, când a primit spre studiu un şarpe veninos din partea grădinii zoologice din Lincoln Park. Cercetătorul a identificat şarpele ca fiind un boomslang (Dispholidus Typus): o specie africană extrem de periculoasă, pentru care spitalele din Statele Unite nu aveau ser antivenin.

Totuşi, Schmidt credea cu tărie că muşcătura de boomslang nu este mortală. Din această cauză, atunci când într-un moment de neatenţie a fost muşcat de şarpele studiat, a ales pur şi simplu să meargă acasă. Principalul motiv pentru care a făcut acest lucru a fost faptul că a vrut să consemneze fiecare simptom al muşcăturii, pentru a-şi demonstra ipoteza.

 

 

A notat că mai întâi a fost cuprins de friguri, apoi a făcut febră. A notat cum gingiile au început să-i sângereze, iar stomacul nu i-a putut păstra pâinea prăjită mâncată la cină. Şi-a continuat însemnările timp de 15 ore, până când a colapsat pe podeaua propriei sale case. Moartea a survenit prin stop cardio-respirator în 26 septembrie 1957.

Prin moartea sa, Schmidt a reuşit să demonstreze exact opusul ipotezei pe care o susţinea: boomslangul nu este nicidecum inofensiv, ci unul din cei mai veninoşi şerpi de pe planetă.

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Alimente care protejează rinichii
Diverse joi, 21 august 2025, 12:00

Alimente care protejează rinichii

Menţinerea sănătăţii rinichilor este esenţială pentru starea de bine generală, iar alimentaţia are un rol decisiv.   Unele produse pot...

Alimente care protejează rinichii
Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Diverse joi, 21 august 2025, 00:00

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!

Un colecţionar de artă acţionează în instanţă casa de licitaţii britanică Christie’s, afirmând că aceasta i-a vândut un tablou de...

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Diverse miercuri, 20 august 2025, 12:00

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate

Nucile sunt foarte sănătoase datorită conţinutului bogat de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi, cu...

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse miercuri, 20 august 2025, 00:00

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere

Grupul hipic britanic AMO Racing a cumpărat o iapă cu suma record de 3 milioane de euro la prestigioasa licitaţie de cai ‘yearling’,...

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse marți, 19 august 2025, 14:22

Cum alegi legumele pentru conserve reușite

Pusul conservelor pentru iarnă este o tradiție care nu se pierde, chiar dacă astăzi găsim legume în supermarketuri tot timpul anului. Gustul...

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 12:00

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride

Vara şi căldura ne obosesc şi ne sleiesc de puteri, dar aceste simptome aparent „obişnuite” pot ascunde deshidratarea, care...

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 00:00

Pizza mai simplă, notă mai mare

O pizzerie din Italia a fost intens criticată după ce a solicitat o taxă suplimentară pentru eliminarea unui ingredient dintr-o pizza,...

Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse luni, 18 august 2025, 12:00

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă

Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.   Adevărul este...

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă