Ascultă Radio România Cluj Live

Analiza firului de păr dezvăluie cine suntem, ce mâncăm și cât câștigăm

Foto: Pexels

Analiza firului de păr poate dezvălui care sunt obiceiurile noastre alimentare și chiar cât de scump este coaforul nostru: astfel, analiza aminoacizilor ne permite să individuăm care sunt alimentele pe care le consumăm zilnic, dezvăluind statutul nostru socio-economic și chiar riscul de obezitate.

Foto: Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 august 2020, 12:00

Analiza firului de păr poate dezvălui care sunt obiceiurile noastre alimentare și chiar cât de scump este coaforul nostru: astfel, analiza aminoacizilor ne permite să individuăm care sunt alimentele pe care le consumăm zilnic, dezvăluind statutul nostru socio-economic și chiar riscul de obezitate.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea din Utah, care sugerează exploatarea acestui tip de jurnal biologic pe care îl purtăm pe capul nostru pentru a evalua condițiile de sănătate la nivelul populației.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Academiei Americane de Științe (PNAS). Cercetarea a fost efectuată pe părul a aproape 700 de persoane, recuperat din coșurile coafezelor și al frizerilor din 65 de orașe americane. Unele probe au fost colectate și în diferite zone ale zonei urbane din Salt Lake City. Conform rezultatelor analizelor, compoziția chimică a părului este corelată cu costul vieții din diferite zone.

Nu am crezut că este posibil să estimăm chiar şi costul mediu al coafurii în baza valorilor izotopului de carbon”, scriu cercetătorii.

Locuitorii din zone mai puțin bogate au în păr cantități mai mari de izotop de carbon care provine de la animale crescute cu porumb. Comparând datele cu greutatea corporală specificată în permisele de conducere, cercetătorii au observat că izotopii prezenți în păr sunt legați de rata obezității, evidențiind posibile conexiuni între alimentație, condiții socio-economice și sănătate.

 

RADOR

Foto: Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?