Ascultă Radio România Cluj Live

Lista preparatelor de evitat atunci când mâncăm la restaurant

Unele preparate nu ar trebui comandate sub nicio formă atunci când ieşiţi la restaurant cu prietenii sau familia. Experţii americani ne recomandă o listă cu astfel de preparate pe care să nu le comandăm în restaurante, pentru a evita alergiile, disfuncţiile digestive, toxiinfecţiile alimentare. Majoritatea acestor boli au simptome comune, diaree, crampe abdominale, greaţă şi vărsături.

Lista preparatelor de evitat atunci când mâncăm la restaurant

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 iulie 2020, 12:00 / actualizat: 3 iulie 2020, 13:58

Unele preparate nu ar trebui comandate sub nicio formă atunci când ieşiţi la restaurant cu prietenii sau familia. Experţii americani ne recomandă o listă cu astfel de preparate pe care să nu le comandăm în restaurante, pentru a evita alergiile, disfuncţiile digestive, toxiinfecţiile alimentare. Majoritatea acestor boli au simptome comune, diaree, crampe abdominale, greaţă şi vărsături.

Potrivit experților în nutriţie, cele mai periculoase astfel de preparate sunt piftia și salatele cu maioneză, precum și şaorma. Maioneza este unul dintre cele mai perisabile produse. Maioneza tradiţională are foarte puţine ingrediente, în schimb cea industrială conţine foarte mulţi aditivi.
De remarcat faptul că experţii nu recomandă să comandăm preparate pe bază de carne tocată. Majoritatea restaurantelor realizează aceste feluri de mâncare, folosind ingredientele care sunt aproape de data expirării, pe cele perisabile sau care nu sunt deloc cerute de clienți.

Aceste preparate pot declanşa toxiinfecţii alimentare grave.

Cele mai frecvente toxiinfecţii pot aparea, din cauza unei infecţii cauzată de o bacterie, un virus sau de paraziţi. Uneori, nu bacteria este cauza, ci toxina pe care bacteria o produce în mâncare înainte de a fi ingerată, cum ar fi de exemplu în cazul infecţiilor cauzate de stafilococi şi botulism.

Trebuie să aveți grijă atunci când comandați mâncăruri din carne și produse din carne tocată, inclusiv rulouri, chiftele, pate și paste. Atunci când alegeți desertul, este bine să renunţați la prăjiturile cu cremă de unt, deoarece au o durată scurtă de valabilitate, spun specialiștii. În unitățile de catering, în care nu se respectă standardele sanitare, te poţi molipsi de salmoneloză, dizenterie, Campilobacterioza (Campilobacterioza este infecţia provocată de bacteriile din grupul Campylobacter, boala afecteaza tractul intestinal), Yersinioza (Yersinioza este o boală transmisă de la animale la om), Hepatita A, Rotavirus (Rotavirus este un virus contagios care provoacă gastroenterita, inflamaţia stomacului şi a intestinelor) și Norovirus (Norovirusul (virusul Norwalk) reprezintă un grup de virusuri care cauzează apariția gastroenteritei acute – o infecție la nivelul stomacului și al intestinelor, denumită popular „gripa stomacului”), avertizează medicii.

De asemenea, nu ar trebui comandate sub nicio formă preparatele din categoria specialitatea casei, pâinea din coș, feliile crocante servite cu unt sau ulei de măsline, care ar putea proveni direct din cuptor sau ar putea fi recuperate de la masa altui client și reîncălzite pentru a fi din nou apetisante.

Dacă nu sunteţi aproape de mare, nu comandaţi stridii, peşte sau crustacee.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Diverse miercuri, 20 august 2025, 12:00

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate

Nucile sunt foarte sănătoase datorită conţinutului bogat de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi, cu...

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse miercuri, 20 august 2025, 00:00

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere

Grupul hipic britanic AMO Racing a cumpărat o iapă cu suma record de 3 milioane de euro la prestigioasa licitaţie de cai ‘yearling’,...

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 14:22

Cum alegi legumele pentru conserve reușite

Pusul conservelor pentru iarnă este o tradiție care nu se pierde, chiar dacă astăzi găsim legume în supermarketuri tot timpul anului. Gustul...

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 12:00

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride

Vara şi căldura ne obosesc şi ne sleiesc de puteri, dar aceste simptome aparent „obişnuite” pot ascunde deshidratarea, care...

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 00:00

Pizza mai simplă, notă mai mare

O pizzerie din Italia a fost intens criticată după ce a solicitat o taxă suplimentară pentru eliminarea unui ingredient dintr-o pizza,...

Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse luni, 18 august 2025, 12:00

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă

Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.   Adevărul este...

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă
Diverse luni, 18 august 2025, 00:00

Animalele de lemn fug de schimbările climatice

Zeci de animale uriașe din lemn au străbătut 20.000 de kilometri pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice.   O caravană...

Animalele de lemn fug de schimbările climatice
Diverse duminică, 17 august 2025, 12:00

Ecranele afectează inima copiilor

Un obicei practicat de milioane de oameni s-a dovedit periculos pentru sănătatea inimii.   Timpul excesiv petrecut în faţa ecranelor –...

Ecranele afectează inima copiilor