Ascultă Radio România Cluj Live

Lista preparatelor de evitat atunci când mâncăm la restaurant

Unele preparate nu ar trebui comandate sub nicio formă atunci când ieşiţi la restaurant cu prietenii sau familia. Experţii americani ne recomandă o listă cu astfel de preparate pe care să nu le comandăm în restaurante, pentru a evita alergiile, disfuncţiile digestive, toxiinfecţiile alimentare. Majoritatea acestor boli au simptome comune, diaree, crampe abdominale, greaţă şi vărsături.

Lista preparatelor de evitat atunci când mâncăm la restaurant

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 iulie 2020, 12:00 / actualizat: 3 iulie 2020, 13:58

Unele preparate nu ar trebui comandate sub nicio formă atunci când ieşiţi la restaurant cu prietenii sau familia. Experţii americani ne recomandă o listă cu astfel de preparate pe care să nu le comandăm în restaurante, pentru a evita alergiile, disfuncţiile digestive, toxiinfecţiile alimentare. Majoritatea acestor boli au simptome comune, diaree, crampe abdominale, greaţă şi vărsături.

Potrivit experților în nutriţie, cele mai periculoase astfel de preparate sunt piftia și salatele cu maioneză, precum și şaorma. Maioneza este unul dintre cele mai perisabile produse. Maioneza tradiţională are foarte puţine ingrediente, în schimb cea industrială conţine foarte mulţi aditivi.
De remarcat faptul că experţii nu recomandă să comandăm preparate pe bază de carne tocată. Majoritatea restaurantelor realizează aceste feluri de mâncare, folosind ingredientele care sunt aproape de data expirării, pe cele perisabile sau care nu sunt deloc cerute de clienți.

Aceste preparate pot declanşa toxiinfecţii alimentare grave.

Cele mai frecvente toxiinfecţii pot aparea, din cauza unei infecţii cauzată de o bacterie, un virus sau de paraziţi. Uneori, nu bacteria este cauza, ci toxina pe care bacteria o produce în mâncare înainte de a fi ingerată, cum ar fi de exemplu în cazul infecţiilor cauzate de stafilococi şi botulism.

Trebuie să aveți grijă atunci când comandați mâncăruri din carne și produse din carne tocată, inclusiv rulouri, chiftele, pate și paste. Atunci când alegeți desertul, este bine să renunţați la prăjiturile cu cremă de unt, deoarece au o durată scurtă de valabilitate, spun specialiștii. În unitățile de catering, în care nu se respectă standardele sanitare, te poţi molipsi de salmoneloză, dizenterie, Campilobacterioza (Campilobacterioza este infecţia provocată de bacteriile din grupul Campylobacter, boala afecteaza tractul intestinal), Yersinioza (Yersinioza este o boală transmisă de la animale la om), Hepatita A, Rotavirus (Rotavirus este un virus contagios care provoacă gastroenterita, inflamaţia stomacului şi a intestinelor) și Norovirus (Norovirusul (virusul Norwalk) reprezintă un grup de virusuri care cauzează apariția gastroenteritei acute – o infecție la nivelul stomacului și al intestinelor, denumită popular „gripa stomacului”), avertizează medicii.

De asemenea, nu ar trebui comandate sub nicio formă preparatele din categoria specialitatea casei, pâinea din coș, feliile crocante servite cu unt sau ulei de măsline, care ar putea proveni direct din cuptor sau ar putea fi recuperate de la masa altui client și reîncălzite pentru a fi din nou apetisante.

Dacă nu sunteţi aproape de mare, nu comandaţi stridii, peşte sau crustacee.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 00:00

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame

Ryan Seacrest, prezentatorul emisiunii ‘American Idol’, a anunțat numele laureaților din 2025 în timpul ediției de duminică, 27...

Artiști incluși în 2025, în Rock and Roll Hall of Fame