Ascultă Radio România Cluj Live

Vitamina ”soarelui” și rolul ei în funcționarea organismului

Foto: Garon Piceli - Pexels

Vitamina D este una dintre cele mai importante, însă deseori şi una dintre cele mai subestimate vitamine din corpul uman. Această vitamină este solubilă în grăsimi şi cel mai des, este numită „vitamina soarelui”, deoarece pielea o „produce” atunci când este expusă la lumina solară.

Foto: Garon Piceli - Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 iunie 2020, 12:00

Vitamina D este una dintre cele mai importante, însă deseori şi una dintre cele mai subestimate vitamine din corpul uman. Această vitamină este solubilă în grăsimi şi cel mai des, este numită „vitamina soarelui”, deoarece pielea o „produce” atunci când este expusă la lumina solară.

Multe studii arată că vitamina reduce riscul sclerozei multiple, iar lipsa acesteia poate conduce la boli de inimă. Vitamina D are un efect pozitiv asupra depresiei, ajută la pierderea în greutate, iar deficienţa sa poate fi foarte periculoasă. Deşi acum abia începe vara, trebuie să avem în vedere faptul că expunerea la soare nu este suficientă pentru a asimila o vitamină atât de valoroasă. Persoanele care trăiesc în zone poluate, petrec mult timp în interior şi au pielea mai închisă la culoare trebuie să fie atente la cantitatea de Vitamină D pe care o oferă organismului.

Simptomele care indică o problemă legată de nivelul scăzut de vitamine din sânge sunt dureri ciudate în tot corpul, oboseală, slăbiciune musculară şi crampe. Deficitul de vitamine este determinat de un test de sânge, iar la anumite valori, medicul poate prescrie teste suplimentare. Vitamina D nu este dificil de obţinut. Reţelele de farmacii sunt pline de tot felul de mărci care o comercializează. Dar există multe alimente care conţin Vitamina în forma sa naturală. În primul rând, somonul. 100 de grame de peşte ne pot oferi 66% din aportul necesar de vitamină. O sursă bună de Vitamina D se găseşte şi în alţi peşti, cum ar fi heringul şi sardinele. Uleiul de ficat de cod este, de asemenea, o opțiune bună. Alte surse de Vitamina D sunt gălbenuşurile de ou, ciupercile, ovăzul, produsele lactate.

 

RADOR

Foto: Garon Piceli – Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Diverse miercuri, 20 august 2025, 12:00

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate

Nucile sunt foarte sănătoase datorită conţinutului bogat de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi, cu...

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse miercuri, 20 august 2025, 00:00

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere

Grupul hipic britanic AMO Racing a cumpărat o iapă cu suma record de 3 milioane de euro la prestigioasa licitaţie de cai ‘yearling’,...

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 14:22

Cum alegi legumele pentru conserve reușite

Pusul conservelor pentru iarnă este o tradiție care nu se pierde, chiar dacă astăzi găsim legume în supermarketuri tot timpul anului. Gustul...

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 12:00

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride

Vara şi căldura ne obosesc şi ne sleiesc de puteri, dar aceste simptome aparent „obişnuite” pot ascunde deshidratarea, care...

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 00:00

Pizza mai simplă, notă mai mare

O pizzerie din Italia a fost intens criticată după ce a solicitat o taxă suplimentară pentru eliminarea unui ingredient dintr-o pizza,...

Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse luni, 18 august 2025, 12:00

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă

Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.   Adevărul este...

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă
Diverse luni, 18 august 2025, 00:00

Animalele de lemn fug de schimbările climatice

Zeci de animale uriașe din lemn au străbătut 20.000 de kilometri pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice.   O caravană...

Animalele de lemn fug de schimbările climatice
Diverse duminică, 17 august 2025, 12:00

Ecranele afectează inima copiilor

Un obicei practicat de milioane de oameni s-a dovedit periculos pentru sănătatea inimii.   Timpul excesiv petrecut în faţa ecranelor –...

Ecranele afectează inima copiilor