Ascultă Radio România Cluj Live

Coadă mare la Serviciul ”Parcări”, în prima zi de lucru din 2020!

Coadă mare la Serviciul ”Parcări”, în prima zi de lucru din 2020!

Articol editat de miclaus, 6 ianuarie 2020, 13:48

 – Vrem să plătim parcarea, că în rest avem vreme să stăm. Da’, aia ne presează acuma.

 – Îi parcarea, pentru că îmi expiră verificarea și vreau să mă știu cu parcarea plătită.

 – Sper să primesc un loc de parcare anul asta, că unde stau îi dezastru cu parcările. No, și primește cine și-o depus primu’ cererea.

 – Stau, că așa ne-am obișnuit. Plătesc impozitul și ne scăpăm, mai avem și alte treburi. Îmi place de la început să-mi plătesc datoriile, că pe urmă știu că-s liniștit. Văd că merge destul de repede și acilea-s câțiva oameni numa’, nu-i așa de mare coada ca la parcări.

Sute de clujeni au făcut și în prima zi de lucru din 2020 cozi la ghișeele primăriei, dar, spre deosebire de anii trecuți, parcările au fost principalul motiv pentru care s-a așteptat la rând.
La Centrul de Informare pentru Cetățeni de pe strada Moților, de exemplu, în mai puțin de o oră de la deschidere au fost luate peste 100 de numere de ordine pentru parcări.

Pentru obținerea unui loc de parcare în cartiere trebuie depusă o cerere la sediul central al municipalității sau la primăriile de cartier. Criteriul de repartizare al eventualelor locuri libere este vechimea cererii, însă această cerere trebuie înnoită anual.
Reprezentantul Primăriei Cluj-Napoca, Iulia Perșa, arată că cererea poate fi depusă și on-line, iar de acasă procedura este mult mai rapidă. Totuși, în prima zi de lucru cu publicul, site-ul municipalității a căzut, dar problema a fost remediată mai repede decât ritmul în care au mers cozile la ghișee.
Singura situație pentru care deplasarea la Centrul de Informare pentru Cetățeni chiar era necesară a fost în cazul clujenilor care locuiesc în centru, pentru obținerea unui abonament în zona 1. Iulia Perșa spune că aceste abonamente s-au distribuit încă din decembrie, dar mulți au omis să-și cumpere:

Majoritatea celor care au venit la ghișeele primăriei în 6 ianuarie, la primele ore, au fost cei care au dorit să-și facă abonament pentru un loc de parcare, în speranța că vor fi primii care vor depune acele cereri, pentru a avea prioritate în obținerea unei parcări. De asemenea, există categoria clujenilor care locuiesc în zona centrală și acolo își și parchează mașinile. Ei nu au un anumit loc asigurat, parchează unde găsesc liber, dar au nevoie de abonament de parcare pentru Zona 1. Acel abonament se eliberează doar celor care au domiciliul în centru și se poate plăti doar la Centrul de Informare pentru Cetățeni. Noi am început să distribuim aceste abonamente încă de la mijlocul lunii decembrie, dar mai sunt clujeni care au întârziat cu plata abonamentelor pentru Zona 1. (Iulia Perșa)

Persoanele care au deja locuri de parcare în cartierele Clujului nu trebuie să se grăbească cu plata abonamentelor pentru anul 2020, pentru că au timp să le achite până în 31 martie.
Tot până atunci cei care își plătesc taxele și impozitele locale primesc o bonificație de 10%.

Primarul Emil Boc îi sfătuiește pe clujeni să folosească și variantele alternative de plată, care nu necesită deplasarea la ghișeele municipalitatii de pe stradă Moților, piața Unirii sau la sediile primăriilor de cartier:

Fac apel la toți clujenii să utilizeze diversitatea de modalități pentru achitarea impozitelor și taxelor locale, utilizând instrumentele digitale: sau pe saitul primăriei, sau prin ghișeul.ro, sau prin codul QR din scrisoarea primarului. Toate aceste variante pot fi utilizate ca modalități alternative de a castiga timp și de a nu ne deplasa la sediul Primăriei pentru a ne achita impozitele și taxele locale. Există și o bonificație de 10 la sută care se acordă tuturor celor care achita taxele și impozitele locale până la sfârșitul lunii martie. Se face astfel o economie la bugetul familiei. (Emil Boc)

Clujenii au de plătit taxe și impozite locale pentru locuințe, terenuri și mașini, iar față de valoarea de anul trecut acestea au fost indexate cu rata inflației, de 4,6 la sută.
De asemenea, în 2020 a fost păstrată și supraimpozitarea de 500 la sută, care se aplică proprietarilor din zona centrală ale căror clădiri au fațada degradată.

 

Text/foto: Mihai Miclăuș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 17:35

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]

Cel mai mare târg de carte din Transilvania a revenit în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții...

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 14:27

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic

Echipa specializată în gestionarea apelor din Cluj continuă să acționeze pentru a reduce impactul poluării asupra râului Someșul Mic.  ...

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic
Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 18:21

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca

Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” anunță deschiderea înscrierilor pentru sesiunea aprilie- iulie. 300 de locuri au...

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca
Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 15:32

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]

Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au fost sesizați marți, 23 aprilie de către Garda de Mediu privind anumite scurgeri de...

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 12:07

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?

Directorul aeroportului, David Ciceo, spune că întreaga capacitate a terminalului de plecări va crește cu aproximativ 35 la sută față de...

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 10:39

Continuă cercetările în cazul elevei care a căzut de la etaj [UPDATE]

UPDATE: ora 10.15 Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Copii din Cluj-Napoca, fata a suferit multiple fracturi ale craniului, membrelor...

Continuă cercetările în cazul elevei care a căzut de la etaj [UPDATE]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 10:18

Crește valoarea tichetelor sociale

Anunțul a fost făcut, la postul nostru de radio de viceprimarul Dan Tarcea.   El a mai precizat că va crește și nivelul de venituri până...

Crește valoarea tichetelor sociale
De prin Cluj luni, 22 aprilie 2024, 19:09

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală

Incidentul s-a petrecut luni, 22 aprilie 2024, în jurul prânzului.   Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și un echipaj SMURD,...

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală