Animal de companie: Avantajele și dezavantajele diverselor metode de dresaj la câini
Articol editat de cristina.rusu, 31 mai 2018, 06:00 / actualizat: 31 mai 2018, 9:05
Ce este întărirea negativă în formarea câinilor și nu numai?
Dacă doriți să învățați cum să dresați și educați corect cățeii, cu siguranță trebuie să știți să răspundeți la această întrebare.
În cele ce urmează vom afla definiția și câteva exemple a întăririi negative. De asemenea vom veni cu noi metode prietenoase și accesibile prin care puteți antrena un cățel și, desigur, câteva greșeli des întâlnite care să ne ajute să înțelegem ce e bine să facem și ce nu.
Întărirea negativă este o modalitate de a antrena câini (și alte animale). Aceast lucru înseamnă să luăm ceva ce menține sau crește frecvența unui comportament.
Ce este „negativ” în această acțiune? Eliminarea acelui „ceva” care cel mai probabil este foarte neplăcut pentru cățeii noștri. Mai exact, un bun exemplu este atunci când, pentru a învăța câinele poziția „șezi”, îi împingem fundul pentru a-l ține într-un loc, apoi îi dăm drumul imediat ce el a luat poziția „șezut”.
Într-adevăr, este posibil ca animalul să învețe această mișcare, însă doar pentru că știe că dacă va sta în fund, nu va mai fi împins.
Un alt exemplu implică punerea unui guler electric de antrenament la gâtul patrupedului nostru. Acest guler îi va administra cățelului șocuri electrice, teoretic, până va face acțiunea pe care o dorim.
Să ne gândim că acesta este „așezat” din nou. Noi dorim să facem câinele să se ridice. Îi vom administra șocurile electrice până când acesta se ridica la comandă, moment în care oprim șocurile. Din nou, cățelul poate învăța un comportament cu ajutorul acestei metode, dar doar pentru că dorește ca șocurile electrice să se oprească. Nu neapărat pentru că înțelege exact ce ne dorim noi de la ei.
Aplicarea unei metode aversive- șocurile electrice, presiune asupra gâtului sau corpului câinelui reprezintă un risc pentru bunăstarea animalului. Cercetările arată că utilizarea metodelor aversive la formarea câinilor este asociată cu un risc crescut de teamă și agresiune scăzându-le calitatea vieții și afectând încrederea dintre om și animal, de aceea recomandăm cu căldură să folosiți metode pozitive, bazate pe recompense.
O greșeală comună este să folosiți ceva ce dumneavostră credeți că e folositor însă în lumea câinilor să nu aibă nicio semnificație, precum rugămințile. Din păcate, câinii nu vorbesc și nu înțeleg limba noastră, cel mult pot deduce din tonul nostru ce ne dorim. Cea mai bună metodă este de a folosi mâncare, gustări.
De exemplu, dacă vrem să ne învățam cățelul să nu se teamă de alți patrupezi, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să NU ne apropiem de celălalt cățel, astfel încât al nostru să simtă frică, ci să stăm la o distanță sigură unde acesta se simte fericit și confortabil.
Următorul pas este de a-l face să se uite la noi atunci când vede un cățel, pentru a-l recompensa cu o gustare. Astfel, după suficient timp câinele nu se va mai speria de alți căței, ci va privi spre noi așteptându-și mâncarea, deoarece va asocia ceilalți căței cu gustările care îl fac fericit.
Pe scurt, metodele aversive precum forță fizică (ex. apăsatul câineului în jos pentru culcat/șezut) sau șocurile electrice, zgardă cu țepi – scad calitatea vieții câinelui nostru. Dacă ne gândim, este de înțeles. Și noi dacă ar fi să învățăm ceva nou, am prefera să nu ne dea cineva peste mână de fiecare dată când greșim, ci să ne îndrume pas cu pas ce ar fi de făcut.
Mai mult decât atât, astfel de metode negative ne pot afecta relația cu patrupedul nostru blănos. Recomandarea noastră este să optați pentru metode pozitive (ex. recompense alimentare, joacă, laudă printr-un ton vesel „Bravo!”, clicker) în dresajul animalului și în interacțiunile zilnice.
Atât pentru azi, vă doresc zile frumoase, vesele și pozitive alături de animalele din viețile voastre, indiferent de specie!
Crina Ipate/ Carina Matei
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.