Animal de companie: Cum funcţionează piciorușele reptilelor gecko
Articol editat de cristina.rusu, 22 februarie 2018, 08:53
Bună ziua şi bine v-am găsit la o nouă ediţie. Aşa cum v-am obişnuit până acum, la această rubrică încercăm să înţelegem mai bine anumite aspecte legate de animalele cu care ne împărţim viaţa şi chiar casa cu scopul de a le crea o viaţă mai frumoasă alături de noi.
Pentru azi, m-am oprit la o categorie de animale, cu sânge rece, care câştigă tot mai multă popularitate datorită aspectului foarte frumos dar şi a faptului că aduc puţin exotic în casele noastre. Este vorba de şopârlele din ordinul gecko. Poate cel mai cunoscut exemplu este gecko leopard.
Dar mai sunt şi alte specii pe care le găsim în casele oamenilor, care au o trăsătură foarte interesantă şi anume se pot căţăra pe suprafeţe foarte fine precum sticlă sau alte texturi imposibil de căţărat pentru alte specii.
Oamenii de ştiinţă sunt foarte interesaţi să înţeleagă cât mai bine acest aspect pentru a crea pe urmă diverse obiecte care să ne ajute în diverse contexte ale vieţii. Până acum această capacitate a lor a inspirat crearea unor tehnologii foarte interesante şi eficiente precum moduri de a închide răni fără cusături, obiecte care să ne ajute pe noi oamenii sau chiar roboţi să se caţăre pe pereţi sau diverşi adezivi sintetici care imită degetele picioarelor de gecko.
Chiar şi celebrul Aristotel s-a întrebat cum pot aceste reptile exotice să se prindă de diverse suprafeţe fără ajutorul unor secreţii lipicioase. În final s-a descoperit că acest lucru este posibil datorită unei forţe denumite van de Waal.
Acest tip de legătură fizică apare când electronii de pe degetele de gecko şi electronii de pe diversele suprafeţe interacţionează unul cu altul şi crează o atracţie electromagnetică suficient de puternică pentru a susţine greutatea animalului. Exact acelaşi tip de forţă ajută şi moleculele de ADN să se înfăşoare una în jurul celeilalte dând naştere acelei forme tipice de dublu helix.
Cu alte cuvinte, degetele de gecko nu sunt lipicioase. Baza fiecărui deget este acoperită cu sute de fire de păr microscopice. Iar fiecare astfel de fir de păr, este la rândul său împărţit în alte sute de mini firicele de păr care crează o suprafaţă de contact foarte mare iar prin flexibilitatea lor declanşează această forţă van de Waal care îi face să stea pe aproape orice suprafaţă şi în orice unghi.
Tot ce trebuie să facă un gecko pentru a se desprinde de suprafaţa este să-şi împingă piciorul în faţă pentru a scădea suprafaţa de contact şi astfel degetele se desprind. Cu cât veţi scutura mai tare suprafaţa de care este lipit un gecko, cu atât mai tare va fi forţa creată şi astfel el se va lipi şi mai puternic.
În caz că nu ştiaţi aceste aspecte până acum şi aveţi acasă un astfel de gecko vă puteţi uita la el cu alţi ochi acum. Ca la o minune a naturii chiar în casa voastră.
E bine de ştiut, că această forţă van de Waal are şi un „călcâi al lui Ahile” şi anume umiditatea. Dacă aceasta este în cantităţi prea mari pe suprafaţa pe care acesta încearcă să se caţere, s-ar putea că acesta să nu se prindă prea bine şi să-i creeze astfel un disconfort.
Această informaţie vă poate ajuta în crearea şi amenajarea unui terariu cât mai potrivit pentru un gecko astfel încât acesta să aibă o viaţă cât mai bună.
Atât pentru azi, sper ca aceste informaţii v-au trezit curiozitatea pentru aceste animale şi data viitoare când le vedeţi să le admiraţi şi mai mult.
Până săptămâna viitoare eu vă doresc animale cât mai fericite.
Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.