Ascultă Radio România Cluj Live

Incidente la referendumul catalan

UPDATE 21,40

Incidente la referendumul catalan

Articol editat de , 1 octombrie 2017, 10:20 / actualizat: 2 octombrie 2017, 19:29

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a negat duminică seara că în Catalonia a avut loc un referendum pentru independență, informează Reuters. Consultarea populară a fost „o parodie a înseși esenței democrației”, a susținut Rajoy, citat de DPA.

Potrivit AFP, au drept de vot circa 5,3 milioane de cetățeni din Catalonia, provincie spaniolă cu 7,5 milioane de locuitori. Rajoy a declarat că majoritatea catalanilor nu au participat la consultarea populară, iar cei care au participat au fost păcăliți.

Potrivit ultimului bilanț prezentat de guvernul catalan, confruntările între forțele de ordine și separatiști s-au soldat cu 761 de răniți.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 19,30

Mai mult de 460 de persoane au fost rănite în confruntările violente cu poliția duminică, 1 octombrie, în ziua referendumului privind independența Cataloniei, a comunicat primarul Barcelonei, Ada Colau, transmite DPA.

Autoritățile secesioniste catalane au acuzat poliția spaniolă de brutalități ‘nejustificate’, după ce polițiști în echipament de intervenție au pătruns în forță în școli și alte clădiri publice desemnate ca secții de vot, și au confiscat materiale electorale. Susținători ai referendumului ocupaseră aceste sedii încercând să le mențină deschise pentru procesul de votare.

…………………………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE 16,16

Unsprezece membri ai forţelor de ordine au fost răniţi duminică, 1 octombrie, în Catalonia în cursul operaţiunilor vizând împiedicarea desfăşurării referendumul de autodeterminare, interzis de autorităţile de la Madrid, a comunicat Ministerul de Interne al Spaniei, transmite AFP.

‘Deocamdată, în total nouă agenţi de poliţie şi doi ai Gărzii Civile au fost răniţi în timp ce executau ordinele’ justiţiei, a transmis ministerul pe Twitter, precizând că agenţii au fost loviţi cu pietre.

Pe de altă parte, departamentul de sănătate din Catalonia a anunţat că 337 de persoane au primit îngrijiri medicale în urma ciocnirilor cu forţele de poliţie în timpul intervenţiilor care vizează împiedicarea referendumului.

………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 13,30

Serviciile de urgenţă catalane au anunţat, duminică, 1 octombrie, că au acordat îngrijiri unui număr de 38 de persoane rănite în intervenţiile poliţiei pentru a opri desfăşurarea unui referendum interzis de independenţă faţă de Spania în regiunea Catalonia (nord-estul Spaniei), informează AFP şi Reuters.

‘Din numărul total de răniţi, 35 au fost răniţi uşor, trei mai grav. Nouă dintre ei au fost transportaţi la un centru medical. Este vorba în principal despre contuzii, ameţeli şi atacuri de panică’, au precizat aceste servicii în două postări succesive pe Twitter.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE ora 13,00

Folosirea de către poliţie a bastoanelor, gloanţelor de cauciuc, ‘violenţei nejustificate’ la referendumul interzis de Madrid creează o imagine ‘îngrozitoare’ a Spaniei, a acuzat duminică, 1 octombrie, liderul separatist catalan Carles Puigdemont, citat de DPA şi Reuters.

Poliţia spaniolă răspunde la ‘urne, buletine de vot şi şcoli’ cu ‘bastoane şi gloanţe din cauciuc’, într-un exemplu de ‘acţiuni şi violenţă nejustificate’, a declarat şeful executivului separatist regional.

Referendumul din Catalonia a fost interzis de Curtea Constituţională a Spaniei şi guvernul de la Madrid s-a angajat să facă tot posibilul pentru a opri votul.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE ORA 12.30

Poliția spaniolă a tras cu gloanțe de cauciuc duminică pe o stradă din Barcelona, pe fondul turbulențelor legate de referendumul interzis pentru independența Cataloniei, potrivit mai multor persoane citate de ziarul El Periodico, informează Reuters.

Reprezentantul statului în Catalonia a denunţat duminică atitudinea poliţiei regionale catalane, care nu a intervenit pentru a închide secţiile de votare folosite în organizarea unui referendum ilegal, relatează AFP.

‘Poliţiştii catalani au primit ordinul să împiedice desfăşurarea referendumului ilegal şi ar fi trebuit să evite deschiderea centrelor, dar, din păcate, nu acesta a fost cazul’, a declarat prefectul Enric Millo, denunţând o ‘iresponsabilitate imensă’ a liderilor catalani.

‘Linia politică a depăşit linia profesională punând în pericol într-un mod iresponsabil prestigiul unei forţe de poliţie’, a spus el, explicând intervenţia poliţiei naţionale şi a gărzii civile, trimise ca întăriri în Catalonia.

‘Poliţia şi garda civilă au fost nevoite să acţioneze’, a explicat el, precizând că această acţiune nu vizează ‘persoane’, ci ‘material electoral’.

Prefectul s-a exprimat în timp ce forţele de ordine începuseră deja să intervină în mai multe secţii de votare.

Prefectul a subliniat de asemenea că separatiştii au schimbat regulile jocului în ultimul moment, acceptând votul fără plicuri, fără a garanta confidenţialitatea, doar pentru umplerea urnelor

………………………………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE ora 12

Carles Puigdemont – liderul regional al Cataloniei – a votat la Cornella del Terri, la câțiva kilometri de secția unde ar fi trebuit să voteze dar care a fost închisă de forțele speciale de poliție, a anunțat guvernul catalan, postând două fotografii.

Vicepreședintele său Oriol Junqueras și mulți cetățeni catalani au început de asemenea să voteze, potrivit autorităților regionale.

Printre altele, guvernul spaniol a apărat raidurile poliției împotriva referendumului catalan.

„Am fost obligați să facem ceea ce nu am fi vrut să facem”, a spus delegatul guvernului spaniol în Catalonia, Enric Millo, într-o conferință de presă.

Millo s-a exprimat după ce poliția națională spaniolă a luat cu asalt mai multe secții de votare și a confiscat urne, notează DPA

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 11,30

Poliţia naţională spaniolă a descins într-un centru de votare cu doar câteva minute înainte ca liderul regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, să poată vota în cadrul referendumului pentru obţinerea independenţei faţă de Spania, declarat ilegal de către autorităţile de la Madrid.

Ofiţerii de poliţie au folosit topoare pentru a sparge o fereastră a unui centru sportiv din provincia Girona, folosit ca secţie de votare, şi au forţat intrarea.

Imaginile transmise în direct de televiziuni au surprins poliţişti cu berete negre şi scuturi cum au descins în centrul de votare, căutând, se pare, urne de vot, în timp ce persoanele care doreau să voteze au ridicat pumnii în aer şi au cântat, sfidător, imnul catalan.

Carles Puigdemont a anunţat că va vota la o secţie de lângă Girona la ora locală 9:30.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 10,35

Ministerul de Interne a anunţat, citat de France Presse, la deschiderea secţiilor de votare că poliţia naţională spaniolă a început confiscarea urnelor şi buletinele de vot pentru referendumul de autodeterminare din Catalonia interzis de justiţie.

‘Acestea sunt primele urne şi buletine confiscate de poliţia din Barcelona. Agenţii îşi continuă desfăşurarea în Catalonia’, declară ministerul spaniol de interne.

O înregistrare video postată pe site-ul El Pais arată un incident între poliţişti înarmaţi şi un grup de alegători furioşi în apropierea unei secţii de votare la o şcoală din Barcelona. Alegătorii ridică mâinile şi strigă ‘afară’.

Poliţia naţională a fost desfăşurată după ce poliţia regională catalană nu a închis secţiile de votare în conformitate cu ordinul unei instanţe.

Forțele de ordine spaniole împiedică, în Catalonia, accesul votanților în localurile destinate votării la referendumul de independență.

Au avut loc confruntări între agenții de poliție și cetățeni, care au petrecut noaptea în școlile din regiune, încercând să ocupe spațiul de vot.

 

Referendum în Catalonia, ora 10 + deja sunt cozi la centrele de votare.

Au apărut urnele și buletinele de vot în unele secții de votare.

Guvernul catalan declară că e în măsură să organizeze referendumul și alegătorii pot folosi orice secție de votare

Într-un alt pas pentru a facilita votul, buletinele de vot tipărite la domiciliu vor fi acceptate ca valabile, a declarat Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului regional, într-o conferință de presă la Barcelona.

S-au semnalat mici incidente la câteva secţii de votare în Barcelona.

 

Agerpres /foto Agerpres

Captură record de cocaină, confiscată
Internaţional marți, 23 aprilie 2024, 09:22

Captură record de cocaină, confiscată

Autoritățile din Honduras au confiscat 2,7 tone de cocaină, descoperite la bordul a două șalupe de viteză în departamentul caraibian Gracias a...

Captură record de cocaină, confiscată
Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 11:00

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon

Noile date arată că cel puțin 50.000 de dispozitive fotovoltaice au fost adăugate numai în primul trimestru al anului 2024. Un...

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 09:07

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America

Posibila interdicție a TikTok a trecut cu o majoritate covârșitoare, fără nicio dezbatere: 360 de voturi pentru și doar 58 împotrivă.  ...

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional duminică, 21 aprilie 2024, 12:28

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare

Protestatarii vor limitarea numărului de turiști și restricții asupra „dezvoltării necontrolate dăunătoare pentru mediu și...

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional sâmbătă, 20 aprilie 2024, 09:24

Fără hoteluri noi în Amsterdam

Noul regulament prevede că în capitala olandeză nu vor fi permise noi hoteluri decât dacă unul mai vechi se închide.   Politica oficială...

Fără hoteluri noi în Amsterdam
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:39

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes

O echipă restrânsă a adunat aproape 100 de kilometri de fragmente de peliculă împrăştiate în întreaga lume, de la New York şi până în...

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:02

Israelul a atacat ținte din Iran

Cel puţin o explozie s-a auzit în zona oraşului iranian Isfahan. În provincia cu acelaşi nume se află baze militare, dar şi mai multe...

Israelul a atacat ținte din Iran
Internaţional joi, 18 aprilie 2024, 11:34

Italia a introdus un nou tip de viză

Viza pentru „nomazii digitali” oferă străinilor dreptul de a locui în țară până la un an, cu condiția să lucreze de la...

Italia a introdus un nou tip de viză