Ascultă Radio România Cluj Live

Cine este Emmanuel Macron?

Francezii şi-au ales cel mai tânăr şef de stat de la Napoleon Bonaparte încoace.

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron
Foto: Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron

Articol editat de Carmen Sas, 9 mai 2017, 12:14 / actualizat: 9 mai 2017, 16:03

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron s-a născut la Amiens în 21 decembrie 1977, deci are doar 39 de ani.

Noul preşedinte al celei de-a V-a Republici franceze, are un trecut şcolar şi profesional interesant.

A studiat filosofia la Universitatea Paris-Nanterre, politica la Institutul de Studii Politice din Paris iar in 2004 a absolvit École Nationale d’Administration (ENA), etapă obligatorie pentru francezii care doresc să devină politicieni sau funcţionari publici de rang înalt.

Între 2012 şi 2014 a fost secretar general adjunct al Președinției Republicii Franceze, iar din 2014 până în 2016 ministru al Economiei, Industriei şi Digitalului în guvernul socialist, fiind un apropiat al preşedintelui François Hollande.

Anul trecut şi-a creat propria formaţiune politică, numită “En marche”, care se prezintă ca fiind de Centru şi cu ajutorul căreia a câştigat duminică.

Trebuie, totuşi, menţionat că marele favorit al acestor alegeri a fost François Fillon, reprezentantul UMP (de Dreapta), descalificat în urma unui scandal de mică corupţie apărut exact “la timp”.

Interesant e că, deşi absolvent de studii umaniste, dl. Macron a fost angajat în 2007 la Banca Rotschild, unde a învăţat meserie “la locul de muncă”, situaţie atipică în domeniu.

Foştii colegi îl descriu ca pe un tip politicos, deşi uneori enervant fiindcă pentru orice nelămurire le solicita ajutorul, în loc să se documenteze singur.

Emannuel Macron nu este primul angajat al băncii Rotschild care devine preşedinte al Franţei. Georges Pompidou a lucrat acolo 8 ani înainte de a-i succeda lui Charles de Gaulle, în 1969.

Prietenii şi simpatizanţii îl consideră drept o şansă pentru Franţa şi pentru UE. Este singurul dintre cei ce au candidat la preşedinţie care susţine deschis UE şi moneda Euro.

Are experienţă în domeniul bancar, a condus un minister-cheie şi este orientat către tehnologie.

Adversarii îi reproşează foarte multe. Intâi de toate, unele afirmaţii publice neglijente, cum ar fi aceea că nu există o cultură franceză unică, ci mai multe. A pune marea cultură franceză pe acelaşi plan cu ceea ce a adus imigraţia africană nu le pică deloc bine francezilor de modă veche.

Un alt subiect care a iritat este afirmaţia făcută în ianuarie, conform căreia politica colonială franceză în Algeria a fost o crimă împotriva umanităţii.

Nici în ţările de la Vişegrad dl. Macron nu are doar susţinători, după ce s-a pronunţat pentru sancţionarea Poloniei dacă nu acceptă cote de imigranţi musulmani.

In fapt, imigraţia şi terorismul sunt puncte slabe în programul lui Emmanuel Macron, care nu concepe stoparea afluxului asiatico-african către Occident şi nici o reală eficientizare a măsurilor antitero, ba chiar a declarat că terorismul face parte din viaţa cotidiană a francezilor.

Unii au făcut chiar o paralelă între operaţiunea “Mani pulite” din Italia anilor ’90, soldată, în final, cu înlocuirea unei clase politice corupte cu o alta, tot coruptă, dar mai “înţelegătoare” faţă de interesele strategice americane în zona mediteraneană.

Nu pot fi uitate remarcile prea puţin măgulitoare la adresa d-lui Macron făcute de foştii lui dascăli de la Filosofie.

Procentul de francezi care l-au preferat nu pentru oferta lui electorală, ci ca să evite alegerea d-lei Marine LePen, este covârşitor în totalul voturilor, ceea ce-i va impune câştigătorului o prudenţă sporită în abordarea acelor teme în care poziţia lui nu coincide cu a multor cetăţeni.

In ceea ce ne priveşte pe noi, românii, e de remarcat că preşedintele ales al Franţei susţine total reformarea UE în sensul anunţat de Consiliul European de la Roma, al Uniunii “regionalizate”, sau “in mai multe trepte”, care să le permită ţărilor bogate un marş înainte fără a mai aştepta avansarea ţărilor sărace. Din acest punct de vedere, binomul Germania-Franţa, alături de alte câteva ţări vestice, va câştiga net, urmând ca România să încerce a se ridica la nivelul cerut în acele domenii în care va putea.

 

Dan Horea

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Vestul Canadei, cuprins de incendii de vegetaţie
Internaţional marți, 23 aprilie 2024, 10:57

Vestul Canadei, cuprins de incendii de vegetaţie

În Columbia Britanică sunt active peste 100 de incendii de vegetaţie.   Unul dintre acestea se întinde pe 1600 de hectare şi a fost scăpat...

Vestul Canadei, cuprins de incendii de vegetaţie
Comisia Europeană amenință cu suspendarea unei funcţii a aplicaţiei Tik Tok [UPDATE]
Internaţional marți, 23 aprilie 2024, 10:09

Comisia Europeană amenință cu suspendarea unei funcţii a aplicaţiei Tik Tok [UPDATE]

UPDATE: 24 aprilie Compania TikTok a anunţat că a transmis Comisiei Europene un raport solicitat de aceasta cu privire la evaluarea riscurilor unei...

Comisia Europeană amenință cu suspendarea unei funcţii a aplicaţiei Tik Tok [UPDATE]
Captură record de cocaină, confiscată
Internaţional marți, 23 aprilie 2024, 09:22

Captură record de cocaină, confiscată

Autoritățile din Honduras au confiscat 2,7 tone de cocaină, descoperite la bordul a două șalupe de viteză în departamentul caraibian Gracias a...

Captură record de cocaină, confiscată
Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 11:00

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon

Noile date arată că cel puțin 50.000 de dispozitive fotovoltaice au fost adăugate numai în primul trimestru al anului 2024. Un...

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 09:07

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America

Posibila interdicție a TikTok a trecut cu o majoritate covârșitoare, fără nicio dezbatere: 360 de voturi pentru și doar 58 împotrivă.  ...

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Internaţional duminică, 21 aprilie 2024, 12:28

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare

Protestatarii vor limitarea numărului de turiști și restricții asupra „dezvoltării necontrolate dăunătoare pentru mediu și...

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional sâmbătă, 20 aprilie 2024, 09:24

Fără hoteluri noi în Amsterdam

Noul regulament prevede că în capitala olandeză nu vor fi permise noi hoteluri decât dacă unul mai vechi se închide.   Politica oficială...

Fără hoteluri noi în Amsterdam
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:39

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes

O echipă restrânsă a adunat aproape 100 de kilometri de fragmente de peliculă împrăştiate în întreaga lume, de la New York şi până în...

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes