Ascultă Radio România Cluj Live

Rețeta secretă. Tortul Kranz

Am o grămadă de tabuuri legate de sărbători. Știu că n-o să reușesc să fac un cozonac la fel de bun ca mama, sau sarmale la fel de bune ca bunică-mea. Așa că nu fac.

Rețeta secretă. Tortul Kranz

Articol editat de Alina Vingan, 26 decembrie 2016, 06:00

Există însă o rețetă care mă provoacă an de an și pe care mă încumet să o fac acum: tortul Kranz al bunicii soțului meu.

În general, atunci când te muți de la Brăila la Cluj te uimesc două lucruri: cât de rele sunt prăjiturile de cofetărie și cât de elaborate și bune prăjiturile de casă.

Rafinamentul prăjiturilor maică-mii nu depășea plăcinta cu mere. Fire nerăbdătoare, nu petrecea niciodată prea mult timp cu torturi sau alte dulciuri complicate, cu foi și creme sofisticate.

Așa că atunci când am gustat prima dată din tortul Kranz al lui Omi am fost cucerită pe loc. Și pentru totdeauna.
Omi era mică, energică și cu niște ochi incredibil de albaștri. Cu o mamă vieneză și un tată secui, primise o educație strictă, în care nu avea loc noțiunea de răsfăț. O admiram pentru ușurința cu care trecea de la maghiară la română și la germană. Nu se încurca, deși genurile din limba română îi mai dădeau din când în când de furcă.

Prăjitura Kranz se pregătea de patru ori pe an: în 18 martie (Sandor nap), de Paști, de ziua ei de naștere (16 decembrie) și încă o dată de Crăciun. Nici nu ne-ar fi trecut prin cap să-i cerem lui Omi să ne facă prăjitura și cu alte ocazii. Negocierile erau apucături care i se păreau de prost gust.

Așa că așteptam cele 4 ocazii, motiv pentru care probabil prăjitura ni se și părea așa de bună.
Ritualul, mai ales la Crăciun, includea deschiderea unui pachet de cafea Jakobs primit din Germania de la fratele ei, Franzi Onkel.

Pachetul se deschidea cu gesturi ceremonioase, după care ajungea pe la fiecare membru al familiei, care mirosea aroma innebunitoare. În oftaturile tuturor, Omi se ducea la bucătărie, punea fierbătorul pe sobă, apoi scotea tortul din frigider. Rotund, cu gaură în mijloc, îmbrăcat într-un strat de cremă galbenă și unul gros de nuci caramelizate.
Ceștile de cafea erau și ele scoase din bufet, din porțelan subțire, cu desene aurii.

La cafea primeam întotdeauna frișcă proaspăt bătută. Și, desigur, felia de tort. Aș fi mâncat vreo zece porții. Dar nu îndrăzneam să cer. Măsura era o valoare la care Omi ținea tare mult.

Ultimul Crăciun cu Omi a fost tare trist. Era deja prea bătrână și prea bolnavă ca să mai facă un tort, așa că ne-am adunat în jurul ei neputincioși și triști. Nici ritualul cafelei n-a mai fost respectat. Am stat, am mormăit câteva colinde și am plecat.

Sunt 12 ani de când Omi s-a dus. Așa că e momentul să-mi fac curaj. Și să încerc tortul ei Kranz. Pentru că e singurul mod în care îi putem aduce printre noi pe cei plecați.

 

Doina Borgovan

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO
De prin Cluj vineri, 26 aprilie 2024, 13:33

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO

Din programul celei de a 23-a ediții a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România nu au lipsit nici proiectele tradiționale, etapa zonală a...

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” I FOTO
Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 13:29

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază

Aproape 10.000.000 euro vor fi alocați din bugetul județului pentru realizarea acestei investiții.   Proiectul va fi supus aprobării...

Proiectul trenului metropolitan intră într-o nouă fază
Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat
De prin Cluj joi, 25 aprilie 2024, 11:23

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat

Biologul Tibor Hartel, invitat la Radio Cluj, a vorbit despre importanța proiectelor verzi din orașe:   Se regândește valoarea acestor păduri...

Proiectul „Pădurea-Parc Făget: Plămânul verde al Clujului”, premiat
Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 17:35

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]

Cel mai mare târg de carte din Transilvania a revenit în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții...

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 14:27

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic

Echipa specializată în gestionarea apelor din Cluj continuă să acționeze pentru a reduce impactul poluării asupra râului Someșul Mic.  ...

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 18:21

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca

Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” anunță deschiderea înscrierilor pentru sesiunea aprilie- iulie. 300 de locuri au...

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 15:32

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]

Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au fost sesizați marți, 23 aprilie de către Garda de Mediu privind anumite scurgeri de...

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 12:07

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?

Directorul aeroportului, David Ciceo, spune că întreaga capacitate a terminalului de plecări va crește cu aproximativ 35 la sută față de...

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?