Ascultă Radio România Cluj Live

Tăiatul porcului în Transilvania

Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului amintește de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. În credința vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinității întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau un porc. În desfășurarea sacrificării porcului se respectau anumite condiții de timp și spațiu, despre care ne vorbește Ioan Toșa de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj:

Tăiatul porcului în Transilvania
Foto: Îl sacrificăm pe Ghiţă! Concurs de tăiat porci în Satu Mare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 decembrie 2016, 10:18

Oricât de săracă era o familie, se îngrijea ca de Crăciun să aibă grâu curat ca să poată măcina și să facă pâine și să aibă un porc, ca să-l taie pentru Crăciun. Aici, în Transilvania nu era o dată la care să se înceapă tăiatul porcului. După Sf. Nicolae începeau tăierile, care erau ca o adevărată sărbătoare.

În sat se auzea plânsetul porcului care parcă presimțea că urmează a fi tăiat. De obicei erau invitați vecinii, pentru că proprietarul porcului avea nevoie de ajutor ca să culce porcul la pământ. Era foarte important ca cel care taie porcul să știe să-l înjunghie, pentru că s-a întâmplat ca porcul să fugă cu paiele pe el, aprinse!

Imediat după ce era înjunghiat porcul, venea proprietarul cu sticla și-i servea pe toți cei care participau.

Mai era încă o credință:  oamenii miloși nu aveau voie să stea lângă porc atunci când e înjunghiat, pentru că porcul nu murea repede.

Înjunghiatul porcului începea dimineața, pe întuneric, tocmai ca să aibă timp să lucreze pe ziuă, în zilele de dulce. În diferite curți vedeai bobotaia, adică flacăra care se ridica de la paie, deci porcul era pârlit cu paie, nu cum se face acum, cu gaz. Toate pregătirile porcului se făceau cu produse familiale, caltaboșul se făcea cu păsat. Pe de altă parte, nu exista mașină de tocat carne; cârnațul se făcea cu carne tocată cu satârul.

Carnea de porc se folosea proaspătă sub formă de friptură, nu se prea făceau tocănițe sau fierturi cu carne de porc, și afumată. Ca să fie afumată, se ținea în saramură, după care se punea la fum. Afumatul se făcea în casă cu acoperișul de paie. Podul caselor respective era ca un fel de frigider, pentru că acolo se ținea slănina tot timpul verii.

Imediat după Primul Război Mondial, încă se mai obișnuia ca porcul să fie despicat în două, luate numai coastele care se prăjeau și erau consumate ca aliment în perioada Crăciunului, iar celelalte se puneau la afumat în pod. Afumăturile nu intrau în alimentația cotidiană imediat după ce erau preparate ci erau folosite abia după Paști. (Ioan Toșa)

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apă cu porția pe caniculă, în mai multe zone din județul Cluj
De prin Cluj miercuri, 17 iulie 2024, 14:03

Apă cu porția pe caniculă, în mai multe zone din județul Cluj

Mai multe localități din zona rurală au apă potabilă restricționată din cauza consumului crescut care se înregistrează în...

Apă cu porția pe caniculă, în mai multe zone din județul Cluj
Noile dotări ale Poliției Române, spaima șoferilor beți și drogați | FOTO
De prin Cluj marți, 16 iulie 2024, 14:41

Noile dotări ale Poliției Române, spaima șoferilor beți și drogați | FOTO

Modificările aduse Codului Rutier permit reținerea permiselor de conducere pentru maxim 72 de ore în cazul persoanelor bănuite că au consumat...

Noile dotări ale Poliției Române, spaima șoferilor beți și drogați | FOTO
Lucrări de reabilitare în Cluj: Parcul Caragiale, Strada Uliului și Zona Carbochim
De prin Cluj marți, 16 iulie 2024, 12:36

Lucrări de reabilitare în Cluj: Parcul Caragiale, Strada Uliului și Zona Carbochim

Lucrările de reabilitare a parcului I.L. Caragiale și a ariei adiacente continuă. Primăria va conserva o parte din zidul roman  (construit...

Lucrări de reabilitare în Cluj: Parcul Caragiale, Strada Uliului și Zona Carbochim
Ce au pregătit organizatorii și ce trebuie să știți dacă mergeți la Electric Castle
De prin Cluj luni, 15 iulie 2024, 12:01

Ce au pregătit organizatorii și ce trebuie să știți dacă mergeți la Electric Castle

Festivalul Electric Castle începe miercuri, 17 iulie, la Castelul Banffy din Bonțida.   Campingul pentru participanți se deschide luni, 15...

Ce au pregătit organizatorii și ce trebuie să știți dacă mergeți la Electric Castle
De prin Cluj vineri, 12 iulie 2024, 17:46

Expoziție de vară la Galeriile Radio Cluj

Galeriile Radio Cluj vă așteaptă în perioada 18 iulie – 1 august să vizionați expoziția de pictură a artistei Adriana Sakurai...

Expoziție de vară la Galeriile Radio Cluj
De prin Cluj vineri, 12 iulie 2024, 14:21

Vești bune: noi zboruri de pe aeroportul din Cluj!

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj își consolidează astfel poziția de lider regional pe piața aeroporturilor din România, oferind...

Vești bune: noi zboruri de pe aeroportul din Cluj!
De prin Cluj vineri, 12 iulie 2024, 14:08

Platformă de joburi pentru studenți

Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca anunţă că, prin intermediul Facultăţii de Ştiinţe Economice, lansează cea mai...

Platformă de joburi pentru studenți
De prin Cluj vineri, 12 iulie 2024, 13:36

Recomandările ISU Cluj în caz de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de caniculă, valabil pe parcursul zilei de vineri, 12 iulie, în județul Cluj....

Recomandările ISU Cluj în caz de caniculă