Ascultă Radio România Cluj Live

Tăiatul porcului în Transilvania

Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului amintește de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. În credința vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinității întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau un porc. În desfășurarea sacrificării porcului se respectau anumite condiții de timp și spațiu, despre care ne vorbește Ioan Toșa de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj:

Tăiatul porcului în Transilvania
Foto: Îl sacrificăm pe Ghiţă! Concurs de tăiat porci în Satu Mare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 decembrie 2016, 10:18

Oricât de săracă era o familie, se îngrijea ca de Crăciun să aibă grâu curat ca să poată măcina și să facă pâine și să aibă un porc, ca să-l taie pentru Crăciun. Aici, în Transilvania nu era o dată la care să se înceapă tăiatul porcului. După Sf. Nicolae începeau tăierile, care erau ca o adevărată sărbătoare.

În sat se auzea plânsetul porcului care parcă presimțea că urmează a fi tăiat. De obicei erau invitați vecinii, pentru că proprietarul porcului avea nevoie de ajutor ca să culce porcul la pământ. Era foarte important ca cel care taie porcul să știe să-l înjunghie, pentru că s-a întâmplat ca porcul să fugă cu paiele pe el, aprinse!

Imediat după ce era înjunghiat porcul, venea proprietarul cu sticla și-i servea pe toți cei care participau.

Mai era încă o credință:  oamenii miloși nu aveau voie să stea lângă porc atunci când e înjunghiat, pentru că porcul nu murea repede.

Înjunghiatul porcului începea dimineața, pe întuneric, tocmai ca să aibă timp să lucreze pe ziuă, în zilele de dulce. În diferite curți vedeai bobotaia, adică flacăra care se ridica de la paie, deci porcul era pârlit cu paie, nu cum se face acum, cu gaz. Toate pregătirile porcului se făceau cu produse familiale, caltaboșul se făcea cu păsat. Pe de altă parte, nu exista mașină de tocat carne; cârnațul se făcea cu carne tocată cu satârul.

Carnea de porc se folosea proaspătă sub formă de friptură, nu se prea făceau tocănițe sau fierturi cu carne de porc, și afumată. Ca să fie afumată, se ținea în saramură, după care se punea la fum. Afumatul se făcea în casă cu acoperișul de paie. Podul caselor respective era ca un fel de frigider, pentru că acolo se ținea slănina tot timpul verii.

Imediat după Primul Război Mondial, încă se mai obișnuia ca porcul să fie despicat în două, luate numai coastele care se prăjeau și erau consumate ca aliment în perioada Crăciunului, iar celelalte se puneau la afumat în pod. Afumăturile nu intrau în alimentația cotidiană imediat după ce erau preparate ci erau folosite abia după Paști. (Ioan Toșa)

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Clujenii accesează cele mai mari sume de bani pentru a-şi cumpăra o locuinţă
De prin Cluj miercuri, 23 octombrie 2024, 12:55

Clujenii accesează cele mai mari sume de bani pentru a-şi cumpăra o locuinţă

Clujenii accesează creditele ipotecare cu cea mai mare valoare, au cele mai mari rate, dar plătesc şi cele mai mari preţuri pentru a face o...

Clujenii accesează cele mai mari sume de bani pentru a-şi cumpăra o locuinţă
Zilele Neutralității Climatice în Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 23 octombrie 2024, 11:20

Zilele Neutralității Climatice în Cluj-Napoca

Joi și vineri, 24-25 octombrie au loc Zilele Neutralității Climatice la baza sportivă „La Terenuri” din cartierul clujean...

Zilele Neutralității Climatice în Cluj-Napoca
Scade numărul turiștilor din Cluj
De prin Cluj miercuri, 23 octombrie 2024, 10:31

Scade numărul turiștilor din Cluj

Pe parcursul acestui an, numărul celor care au vizitat zona a scăzut constant față de perioadele similare ale anului trecut.   Luna august,...

Scade numărul turiștilor din Cluj
Festivalul internațional de bandă desenată, ilustrație și animație
De prin Cluj miercuri, 23 octombrie 2024, 09:21

Festivalul internațional de bandă desenată, ilustrație și animație

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, găzduiește în perioada 24 octombrie – 10 noiembrie 2024, în parteneriat cu Asociația Artivistory din Cluj-Napoca,...

Festivalul internațional de bandă desenată, ilustrație și animație
De prin Cluj marți, 22 octombrie 2024, 15:21

Comuna Chinteni și-a rezolvat problema apei potabile

Au fost recepționate lucrările de construire a unui nou rezervor de înmagazinare a apei în comuna clujeană Chinteni.   Investiția,...

Comuna Chinteni și-a rezolvat problema apei potabile
De prin Cluj marți, 22 octombrie 2024, 14:56

Directorul Cluj Arena propulsat în fruntea Consiliului Județean

Consiliul Județean Cluj se va reuni joi, 24 octombrie, în noua formulă rezultată în urma alegerilor locale care au avut loc în luna iunie....

Directorul Cluj Arena propulsat în fruntea Consiliului Județean
De prin Cluj marți, 22 octombrie 2024, 12:01

O femeie a fost găsită carbonizată într-un incendiu

UPDATE: ora 12.00 ISU Cluj a anunţat că incendiul a fost lichidat şi că se înlătură efectele negative ale acestuia....

O femeie a fost găsită carbonizată într-un incendiu
De prin Cluj marți, 22 octombrie 2024, 11:18

Trenul metropolitan pe ”masa” consilierilor locali

Consilierii locali clujeni vor aproba în ședința de marți, 22 octombrie, indicatorii tehnico-economici privind construcția trenului...

Trenul metropolitan pe ”masa” consilierilor locali