Ascultă Radio România Cluj Live

Tăiatul porcului în Transilvania

Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului amintește de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. În credința vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinității întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau un porc. În desfășurarea sacrificării porcului se respectau anumite condiții de timp și spațiu, despre care ne vorbește Ioan Toșa de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj:

Tăiatul porcului în Transilvania
Foto: Îl sacrificăm pe Ghiţă! Concurs de tăiat porci în Satu Mare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 decembrie 2016, 10:18

Oricât de săracă era o familie, se îngrijea ca de Crăciun să aibă grâu curat ca să poată măcina și să facă pâine și să aibă un porc, ca să-l taie pentru Crăciun. Aici, în Transilvania nu era o dată la care să se înceapă tăiatul porcului. După Sf. Nicolae începeau tăierile, care erau ca o adevărată sărbătoare.

În sat se auzea plânsetul porcului care parcă presimțea că urmează a fi tăiat. De obicei erau invitați vecinii, pentru că proprietarul porcului avea nevoie de ajutor ca să culce porcul la pământ. Era foarte important ca cel care taie porcul să știe să-l înjunghie, pentru că s-a întâmplat ca porcul să fugă cu paiele pe el, aprinse!

Imediat după ce era înjunghiat porcul, venea proprietarul cu sticla și-i servea pe toți cei care participau.

Mai era încă o credință:  oamenii miloși nu aveau voie să stea lângă porc atunci când e înjunghiat, pentru că porcul nu murea repede.

Înjunghiatul porcului începea dimineața, pe întuneric, tocmai ca să aibă timp să lucreze pe ziuă, în zilele de dulce. În diferite curți vedeai bobotaia, adică flacăra care se ridica de la paie, deci porcul era pârlit cu paie, nu cum se face acum, cu gaz. Toate pregătirile porcului se făceau cu produse familiale, caltaboșul se făcea cu păsat. Pe de altă parte, nu exista mașină de tocat carne; cârnațul se făcea cu carne tocată cu satârul.

Carnea de porc se folosea proaspătă sub formă de friptură, nu se prea făceau tocănițe sau fierturi cu carne de porc, și afumată. Ca să fie afumată, se ținea în saramură, după care se punea la fum. Afumatul se făcea în casă cu acoperișul de paie. Podul caselor respective era ca un fel de frigider, pentru că acolo se ținea slănina tot timpul verii.

Imediat după Primul Război Mondial, încă se mai obișnuia ca porcul să fie despicat în două, luate numai coastele care se prăjeau și erau consumate ca aliment în perioada Crăciunului, iar celelalte se puneau la afumat în pod. Afumăturile nu intrau în alimentația cotidiană imediat după ce erau preparate ci erau folosite abia după Paști. (Ioan Toșa)

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 17:35

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]

Cel mai mare târg de carte din Transilvania a revenit în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții...

Gaudeamus cu o carte-n mână. Sau mai multe [FOTO]
A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic
De prin Cluj miercuri, 24 aprilie 2024, 14:27

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic

Echipa specializată în gestionarea apelor din Cluj continuă să acționeze pentru a reduce impactul poluării asupra râului Someșul Mic.  ...

A fost identificată sursa poluării de pe Someșul Mic
Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 18:21

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca

Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” anunță deschiderea înscrierilor pentru sesiunea aprilie- iulie. 300 de locuri au...

Concurs pentru agenți de poliție la Cluj-Napoca
Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 15:32

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]

Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au fost sesizați marți, 23 aprilie de către Garda de Mediu privind anumite scurgeri de...

Scurgeri de produse petroliere în Someșul Mic [FOTO]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 12:07

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?

Directorul aeroportului, David Ciceo, spune că întreaga capacitate a terminalului de plecări va crește cu aproximativ 35 la sută față de...

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 10:39

Continuă cercetările în cazul elevei care a căzut de la etaj [UPDATE]

UPDATE: ora 10.15 Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Copii din Cluj-Napoca, fata a suferit multiple fracturi ale craniului, membrelor...

Continuă cercetările în cazul elevei care a căzut de la etaj [UPDATE]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 10:18

Crește valoarea tichetelor sociale

Anunțul a fost făcut, la postul nostru de radio de viceprimarul Dan Tarcea.   El a mai precizat că va crește și nivelul de venituri până...

Crește valoarea tichetelor sociale
De prin Cluj luni, 22 aprilie 2024, 19:09

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală

Incidentul s-a petrecut luni, 22 aprilie 2024, în jurul prânzului.   Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și un echipaj SMURD,...

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală