Ascultă Radio România Cluj Live

Tăiatul porcului în Transilvania

Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului amintește de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. În credința vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinității întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau un porc. În desfășurarea sacrificării porcului se respectau anumite condiții de timp și spațiu, despre care ne vorbește Ioan Toșa de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj:

Tăiatul porcului în Transilvania
Foto: Îl sacrificăm pe Ghiţă! Concurs de tăiat porci în Satu Mare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 decembrie 2016, 10:18

Oricât de săracă era o familie, se îngrijea ca de Crăciun să aibă grâu curat ca să poată măcina și să facă pâine și să aibă un porc, ca să-l taie pentru Crăciun. Aici, în Transilvania nu era o dată la care să se înceapă tăiatul porcului. După Sf. Nicolae începeau tăierile, care erau ca o adevărată sărbătoare.

În sat se auzea plânsetul porcului care parcă presimțea că urmează a fi tăiat. De obicei erau invitați vecinii, pentru că proprietarul porcului avea nevoie de ajutor ca să culce porcul la pământ. Era foarte important ca cel care taie porcul să știe să-l înjunghie, pentru că s-a întâmplat ca porcul să fugă cu paiele pe el, aprinse!

Imediat după ce era înjunghiat porcul, venea proprietarul cu sticla și-i servea pe toți cei care participau.

Mai era încă o credință:  oamenii miloși nu aveau voie să stea lângă porc atunci când e înjunghiat, pentru că porcul nu murea repede.

Înjunghiatul porcului începea dimineața, pe întuneric, tocmai ca să aibă timp să lucreze pe ziuă, în zilele de dulce. În diferite curți vedeai bobotaia, adică flacăra care se ridica de la paie, deci porcul era pârlit cu paie, nu cum se face acum, cu gaz. Toate pregătirile porcului se făceau cu produse familiale, caltaboșul se făcea cu păsat. Pe de altă parte, nu exista mașină de tocat carne; cârnațul se făcea cu carne tocată cu satârul.

Carnea de porc se folosea proaspătă sub formă de friptură, nu se prea făceau tocănițe sau fierturi cu carne de porc, și afumată. Ca să fie afumată, se ținea în saramură, după care se punea la fum. Afumatul se făcea în casă cu acoperișul de paie. Podul caselor respective era ca un fel de frigider, pentru că acolo se ținea slănina tot timpul verii.

Imediat după Primul Război Mondial, încă se mai obișnuia ca porcul să fie despicat în două, luate numai coastele care se prăjeau și erau consumate ca aliment în perioada Crăciunului, iar celelalte se puneau la afumat în pod. Afumăturile nu intrau în alimentația cotidiană imediat după ce erau preparate ci erau folosite abia după Paști. (Ioan Toșa)

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Adrian Laza și cele 14 vârfuri montane escaladate
De prin Cluj marți, 29 aprilie 2025, 17:40

Adrian Laza și cele 14 vârfuri montane escaladate

Adrian Laza a intrat în istorie în octombrie 2024, devenind primul român care a escaladat toate cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri...

Adrian Laza și cele 14 vârfuri montane escaladate
Rock The Camp revine la Cluj-Napoca cu ediția a 5-a!
De prin Cluj marți, 29 aprilie 2025, 14:52

Rock The Camp revine la Cluj-Napoca cu ediția a 5-a!

Festivalul Rock The Camp revine în forță la Cluj-Napoca pentru cea de-a cincea ediție! Evenimentul va avea loc în perioada 16-17 mai, într-un...

Rock The Camp revine la Cluj-Napoca cu ediția a 5-a!
Picnic în siguranță la Cluj-Napoca de 1 Mai
De prin Cluj marți, 29 aprilie 2025, 14:16

Picnic în siguranță la Cluj-Napoca de 1 Mai

Clujenii sunt invitați la picnic în aceste zile libere. Primăria a amenajat două locuri unde se pot pregăti gratare sau mâncare la ceaun....

Picnic în siguranță la Cluj-Napoca de 1 Mai
Alte 25 de microbuze școlare electrice au ajuns la Cluj
De prin Cluj luni, 28 aprilie 2025, 13:53

Alte 25 de microbuze școlare electrice au ajuns la Cluj

25 de noi microbuze școlare electrice au fost din nou livrate Consiliului Județean Cluj în cadrul proiectului finanțat prin Programul...

Alte 25 de microbuze școlare electrice au ajuns la Cluj
De prin Cluj sâmbătă, 26 aprilie 2025, 12:00

„Dansul care dăruiește” | AUDIO

În 29 aprilie, de Ziua Internațională a Dansului, Frizzante Dance Studio, vă invită la Centrul de Cultură Urbană Casino, de la ora 17:30,...

„Dansul care dăruiește” | AUDIO
De prin Cluj vineri, 25 aprilie 2025, 13:09

UBB, parteneriat pentru excelența sportivă

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se implică, alături de Federația Română de Fotbal, Inspectoratul Școlar al Județului Cluj, Liceul...

UBB, parteneriat pentru excelența sportivă
De prin Cluj joi, 24 aprilie 2025, 12:55

“Cuvânt și culoare” la Galeriile Radio Cluj

Galeriile Radio Cluj vă invită să vizionați expoziția personală de pictură a artistului Leonid Popescu intitulată “Cuvânt și culoare”....

“Cuvânt și culoare” la Galeriile Radio Cluj
De prin Cluj joi, 24 aprilie 2025, 12:13

Două zile și două lumi de descoperit în cadrul Festivalului EthniCity

24 și 26 aprilie două zile și două lumi de descoperit în cadrul Festivalului EthniCity, care aduce la Cluj în prim plan cultura, tradițiile...

Două zile și două lumi de descoperit în cadrul Festivalului EthniCity