Ascultă Radio România Cluj Live

„Andrei şi Rex versus Dr. Formidabilis”

În premieră naţională la Universitatea Babeş-Bolyai, joi 20 octombrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu”, alături de invitaţi din Germania şi Austria, a lansat jocul educativ on-line adresat copiilor „Fiţi eroi ca ei, Rex şi Andrei! – Rex & Andrei versus Dr. Formidabilis”.

„Andrei şi Rex versus Dr. Formidabilis”

Articol editat de cristina.rusu, 21 octombrie 2016, 06:00

Jocul este dezvoltat în cadrul proiectului european „Creşterea gradului de conştientizare a tinerilor privind pregătirea şi protecţia împotriva riscurilor”, prin consorţiul format din Biroul Federal de Protecţie Civilă şi de Asistenţă la Dezastre din Germania, Organizaţia de Cruce Roşie din Austria, Universitatea Babeş-Bolyai şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

La eveniment au participat Cristoph Unger- preşedintele BBK Germania, dr. Raed Arafat – secretar de stat în MAI, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, general de brigadă Ovidiu Vasilică – inspector general al IGSU – MAI, inspector Cătălina Chendea – Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice locale.

„Andrei şi Rex versus Dr. Formidabilis” este un joc ce se adresează copiilor cu vârste între 7 şi 12 ani, oferindu-le posibilitatea de a învăţa, printr-un mod atractiv, cât de importantă poate fi acordarea primului ajutor, respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor, precum şi răspunsul prompt în situaţii de urgenţă.

Pregătirea populației este un aspect extrem de important în fața dezastrelor. Populația are o componentă foarte importantă pe care dacă o pregătim bine, transmite acest lucru către adulți și către toate segmentele, această componentă fiind copiii. Pregătirea începe cu copiii.

Colegii de la protecția civilă germană au testat deja în Germania acest joc și a avut un impact pozitiv. România a intrat în această categorie de țări care nu se adresează numai adulților ci se adresează și copiilor în pregătirea pentru dezastre. Mai mult decât atât, trebuie să înțelegem că statul singur nu poate face față la un dezastru mare.

Statul trebuie să aibă ca partener populația, populaţia pregătită, începând cu copiii și terminând cu adulții. Cred că este un pas major care îl facem. Eu îi felicit pe toți care au participat la acest proiect. (Dr.Raed Arafat- secretar de stat în MAI, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă)

Provocările privind protecția civilă în Germania dar și în Europa sunt în creștere, ceea ce înseamnă că instituțiile statale, pompierii, forțele de salvare trebuie să fie tot mai bune, dar pentru noi înseamnă și că oamenii de rând, populația trebuie să fie în stare să se pregătească pentru asemenea situații speciale.

Am observat pe baze empirice că este mai dificil să instruiești populația adultă în acest sens. E mult mai ușor să te ocupi de copii și de tineri și să încerci să le transmiți astfel de informații.

De aceea ne-am gândit să începem de la nivelul unde sunt ei astăzi, în stadiul de joacă. Ei se joacă pe calculator, sunt obișnuiți să fie on line și de aceea am optat pentru un joc pe computer pe care îl putem umple cu conținuturi importante, semnificative pentru ei. (Christoph Unger – preşedintele Biroului Federal de Protecţie Civilă şi Asistenţă la Dezastre din Germania)

Elevii ciclului primar de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” au făcut cunoştinţă cu Andrei şi Rex, au reuşit să răspundă la cele 11 întrebări nu foarte uşoare cuprinse în joc, au învăţat să conducă maşina, dar cel mai important au aflat cum trebuie să se comporte în anumite situaţii de urgenţă.

Accesând acest joc, copiii vor fi motivaţi să găsească soluţii pentru a se salva sau pentru a preveni situaţiile de urgenţă.

Jocul este structurat pe cinci niveluri, momentan fiind accesibile în limba română primele două. Următoarele trei vor fi disponibile din luna mai a anului 2017.

Pentru doritori, jocul poate fi accesat pe site-ul IGSU la secţiunea joc.

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj