Ascultă Radio România Cluj Live

Gala Excelenței clujene – 221 de elevi premiați

Sala Auditorium Maximum a Casei Universitarilor din Cluj-Napoca a fost marți seara (27 septembrie) plină până la refuz. Părinți, bunici, profesori, oficialități i-au aplaudat și felicitat pe elevii care au reprezentat județul Cluj la concursuri naționale și internaționale în anul școlar 2015-2016. Nu mai puțin de 221 de elevi clujeni, de la clasa a lll-a, până la cei care au devenit, din această toamnă, studenți, au primit distincția de excelență în  educație și au fost recompensați cu premii în bani, datorită sprijinului financiar oferit, la fel ca și în alți ani, de Consiliul Județean Cluj.

Gala Excelenței clujene – 221 de elevi premiați

Articol editat de dan.mosoiu, 29 septembrie 2016, 06:00 / actualizat: 29 septembrie 2016, 12:17

Fost elev la Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu”, astăzi student la Informatică-Engleză, însebastian_nechita cadrul UBB Cluj, Sebastian Nechita a fost răsplătit, pentru performanțele sale, cu Marele Premiu de Excelență.

Am participat la Olimpiada Națională de Informatică unde am luat medalia de argint, după care m-am calificat în lotul național și am prins o competiție internațională, e vorba de COI, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale. Sunt țări care stau mai bine decât noi, dar, totuși, suntem și noi în top, acolo sus, printre cele mai bune țări în domeniul Informaticii.

Imediat după Festivitatea de premiere, am discutat cu câțiva dintre elevii de excepție ai Clujului.

Eu am fost la Olimpiada de limba maghiară și la cea de matematică, națională și internațională. Iubesc toate materiile, dar în special maghiara și matematica. Mai greu a fost la Olimpiada de matematică. (Ambarus Egyed Agnes, Liceul Unitarian ”Janos Zsigmond”)

Eu am fost la Matematică (Internațională) și la Religie (faza Națională). N-am fost niciodată până acum la Religie, dar m-am gândit că pot să încerc. A fost greu, deoarece a trebuit să învăț mai multe capitole din Biblie. (Garfield Adrienne, Liceul Unitarian ”Janos Zsigmond”)

Am fost premiat pentru calificarea în lotul lărgit la Biologie. Cum este biologia? Îți trebuie multă pasiune! Dacă o ai, totul merge foarte simplu. Trebuie să sacrifici mult timp pentru a ajunge la performanță, dar eu zic că e frumos și merită. (Vlad Tripon, Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”)

Eu am obținut Premiul al doilea la Olimpiada Națională de Biologie și m-am calificat pentru Olimpiada Internațională care ar fi trebuit să aibă loc vara aceasta, în Vietnam, însă din cauza evenimentelor din Tolimpici_biologieurcia, a loviturii de stat, a trebuit să ne întoarcem în țară, dar suntem de drept calificați în anul următor. Multă lume mă întreabă cât trebuie să înveți ca să ajungi la aceste rezultate… Depinde de programul de la școală, trebuie să faci un echilibru între școală și Olimpiadă. Aici cred că e cheia succesului. Dincolo de toate acestea, încerc să-mi fac timp și pentru mine, îmi place să cânt la chitară, să ies cu prietenii, îmi place fotografia. (George Maior, Liceul Teoretic ”Avram Iancu”)

Și eu tot la Biologie am obținut Premiul întâi la Olimpiada Națională și m-am calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada de Științe a Uniunii Europene, EUSO. În clasa a Vll-a am fost prima dată la Olimpiadă și mi-a plăcut, am cunoscut persoane care m-au ajutat și am mers mai departe. (Monica Bălănescu, Colegiul Național ”Emil Racoviță”)

Am obținut și eu Premiul întâi la Olimpiada de Biologie și am fost admis în lotul național lărgit pentru Olimpiada Internațională. Ce se întâmplă la lot? Ne întâlnim primii 20 din țară, în urma unui examen pentru lot, și două săptămâni ne pregătim la cursuri cu profesori de la Universitate, după care mai susținem un examen. Primii 4 se califică la etapa internațională. (Alexandru Necula, Colegiul Național ”Emil Racoviță”)

Mă numesc Farcaș Adrian Alin Ioan, sunt în clasa a X-a la Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță”. Am obținut premiul întâi la Olimpiada de Studii Teoretice. Teorie muzicală, da. A fost destul de ușor.

Inspectorul școlar general Valentin Cuibus a ținut să-i felicite, și prin intermediul nostru, pe acești copii care strălucesc, an de an, la concursurile naționale și internaționale.

E deja o tradiție la noi, ne-am propus în urmă cu patru ani să recompensăm performanța. Evident, acești copii muncesc nu pentru aceste premii, ci muncesc în primul rând pentru ei. Cred, însă, că este foarte important să-i recompensăm, să le arătăm că această muncă nu este în zadar. Sigur, aici avem sprijinul Consiliului Județean cu care am lucrat impecabil în toți acești ani. Chiar dacă unii vor considera că folosesc cuvinte mari, acești copii sunt cei care trebuie să construiască Clujul, dar și această țară. Sunt copii care muncesc enorm, merită felicitările noastre pentru asta, merită felicitări profesorii lor, fără de care n-ar fi putut ajunge unde sunt acum. Și nu în ultimul rând merită felicitări părinții. Au fost aproape de școală și au înțeles că educația nu poate fi făcută numai de către școală, ci doar în parteneriat cu familia.

Săptămâna viitoare, mai exact în 5 octombrie, o dată cu celebrarea Zilei Educației, vor fi premiați și cei aproape 200 de profesori care i-au pregătit pe acești elevi de excepție.

 

Dan Moșoiu

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj