Ascultă Radio România Cluj Live

Nici prea puţină sare nu e bună

Aportul mare de sare poate creşte tensiunea şi produce probleme cardiace. O nouă cercetare însă susţine că, consumul redus de sare poate avea efecte la fel de dăunătoare.

Nici prea puţină sare nu e bună
Foto: consumul de sare

Articol editat de , 6 iunie 2016, 06:02

Studiul publicat în publicaţia The Lancet susţine că un aport scăzut de sare sau sodiu poate creşte riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, în comparaţie cu un aport mediu de sare.

Echipa a analizat datele a aproximativ 130.000 de persoane din 49 de ţări, verificând în ce măsură aportul de sodiu are legătură cu bolile de inimă în rândul celor cu şi fără probleme de tensiune arterială crescută.

Rezultatele cercetării indică faptul că numai oamenii cu tensiune arterială crescută care mănâncă foarte sărat ar trebui să reducă consumul de sare, nu şi celelalte persoane, susţine Andrew Mente de la Universitatea de Medicină McMaster din Canada, coordonatorul cercetării.

S-a constatat astfel că ratele de infarct miocardic sau accident vascular cerebral sunt mult mai mari în rândul celor cu aport redus de sare, faţă de oamenii cu un aport de sare mediu, indiferent dacă au probleme cu tensiunea arterială sau nu. Andrew Mente susţine că rezultatele echipei sunt „extrem de importante” pentru persoanele cu tensiune arterială crescută. Mai mult, aceştia sugerează că recomandările actuale privind consumul ar putea fi stabilite „prea jos”.

Americanilor li se recomandă un consum zilnic de 2.300 de miligrame de sodiu, echivalentul unei linguriţe de sare. Cu toate acestea, un raport al Centrului de Control şi Prevenţie a Bolilor din SUA a arătat, la începutul acestui an, că aproximativ 90% dintre americani consumă cantităţi de sare peste limita recomandată.

 

 

RADOR

 

Ascultă Radio Cluj online AICI:

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate