Ascultă Radio România Cluj Live

Două explozii pe aeroportul din Bruxelles

UPDATE: Ora 13.03 Premierul Belgiei, Charles Michel, a susţinut o conferinţă de presă după atacurile sinucigaşe cu bombă produse pe aeroportul şi metroul din Bruxelles:

explozie aeroport Bruxelles
Foto: explozie aeroport Bruxelles

Articol editat de Carmen Sas, 22 martie 2016, 08:30 / actualizat: 23 martie 2016, 6:21

Prima urgenţă a fost asistarea medicală a victimelor, evacuarea călătorilor şi a victimelor acestor atacuri, transportarea răniţilor la spitale. Ştim că circulă multe ipoteze privind numărul morţilor, sunt multe persoane rănite, unele foarte grav. Am ridicat la 4 nivelul de alertă şi am instituit măsuri de securitate adiţionale, am întărit controlul la graniţe, am restricţionat transportul public.

Doresc să vă spun că, în aceste momente extrem de sumbre şi grele pentru ţara mea, mai mult ca niciodată fac apel la toată lumea să rămână calmă şi solidară. Trebuie să fim uniţi şi solidari în aceste momente dificile, trebuie să continuăm să urmărim cu atenţie situaţia.

Vreau să mulţumesc serviciilor de securitate pentru acţiunile lor. Ne temeam de atacuri teroriste şi acum asta s-a întâmplat, pe aeroportul Zaventem şi într-o staţie de metro din Bruxelles, a declarat premierul belgian, Charles Michel, potrivit CNN citat de RADOR.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Atentatul de la aeroportul din Bruxelles, a fost, probabil, provocat de un kamikaze, a declarat procurorul federal belgian, Frédéric Van Leeuw, în cadrul unei conferinţe de presă, citat de Le Figaro.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE ora 13:00 – Premierul Belgiei a anunțat un nou bilanț al victimelor: 28 de morți și 35 de răniți. 13 persoane și-au pierdut viața în exploziile de la aeroport, iar alte 15 – în atacul de la metrou.

……………………………………………………………………………………………………………………………

Reţeaua de socializare Facebook a activat opţiunea „safety check” după atacurile din această dimineaţă, de la Bruxelles.

Persoanele care se află în zona capitalei belgiene pot semnala pe conturile lor că sunt în siguranţă, pentru a-şi linişti rudele sau prietenii. Aplicaţia a mai fost activată în trecut în cazul unor dezastre naturale sau în contextul atentatelor de la Paris, din toamna anului trecut.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE 12:51 – Bilanţ provizoriu: 15 morţi şi 55 de răniţi (10 dintre aceştia sunt în stare critică), anunţă Regia de Transport din Bruxelles STIB, citată de radio televiziunea publică belgiană RTBF. 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Nu există români între victimele atentatelor de la Bruxelles, anunță premierul Dacian Cioloş. Declaraţia a fost făcută la Bucureşti.

Traficul feroviar şi rutier dintre Franţa şi Belgia este întrerupt în totalitate, pe fondul atentatelor din Bruxelles de marţi care au vizat aeroportul Zaventem şi trei staţii de metrou, fiind vorba de o decizie a guvernului belgian, scrie Liberation, citând un responsabil al companiei Thalys.

Cursele operate de compania feroviară Thalys dintre Franţa şi Belgia au fost suspendate în totalitate, a precizat un responsabil al companiei, citat de Liberation.

Traficul a fost întrerupt în ambele sensuri.

…………………………………………………………………………………………………………

UPDATE ora 12:00 – Bilanţ provizoriu anunţat de Agenţia France Press, citând purtătorul de cuvânt al pompierilor din capitala Belgiei, M. Meys: 21 de morţi: 11 morţi pe Aeroporul Zaventem şi 10 în staţia  Maalbeek din cartierul european.

Cea mai mare parte a răniţilor a fost evacuată, situaţia este haotică, a declarat M. Meys.

……………………………………………………………………………………………………………..

Prim ministrul britanic, David Cameron, a anunţat pe contul său de Twitter, în această dimineaţă, o reuniune de urgenţă după atentat:

Sunt şocat şi îngrijorat de evenimentele de la Bruxelles. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a ajuta, a declarat prim ministrul britanic.

………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 11:30 – După exploziile din această dimineaţă, Ambasada României în Belgia verifică dacă au fost afectaţi cetăţeni români.

Diplomaţii români au luat deja legătura cu autorităţile locale, cu responsabilii de pe aeroport, dar şi cu reprezentanţii Biroului Tarom de la Bruxelles.

O cursă Tarom care venea de la Bucureşti ar fi urmat să ajungă în capitala belgiană în jurul orei la care s-au produs exploziile, dar a fost redirecţionată pe aeroportul din Amsterdam, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Tarom.

Acelaşi avion ar fi urmat să decoleze la ora 10:20, ora Bruxelles-ului, spre Bucureşti, de unde ar fi trebuit să plece, din nou, către capitala Belgiei la ora 16:50.

Este posibil însă să intervină modificări în programul de zbor.

UPDATE ora 11:15 – Compania Brussels Airport a anulat zborurile de pe aeroportul Zaventem și a evacuat zona, potrivit unui mesaj postat pe Twitter. ”Nu veniți la aeroport — are loc evacuarea acestuia. Evitați zona aeroportului. Zborurile au fost anulate”, se menționează în mesajul respectiv.

Măsuri sporite de securitate pe aeroporturi din Franța, Germania și Olanda.

Compania Brussels Airport a anulat zborurile de pe aeroportul Zaventem și a evacuat zona, potrivit unui mesaj postat pe Twitter. ”Nu veniți la aeroport — are loc evacuarea acestuia. Evitați zona aeroportului. Zborurile au fost anulate”, se menționează în mesajul respectiv.

Măsuri sporite de securitate pe aeroporturi din Franța, Germania și Olanda

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pune la dispoziţia cetăţenilor români afectaţi, precum şi rudelor acestora, mai multe contacte telefonice ale Amabsadei României la Bruxelles.

MAE pune la dispoziţia cetăţenilor români afectaţi, precum şi rudelor acestora, contactele telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32(0)2 344 0854”, se arată într-un comunicat de presă MAE.

…………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE: 11:15  – Autorităţile belgiene au anunţat că explozia de pe aeroport a fost cauzată de un atentat sinucigaş iar bilanţul provizoriu este de 13 morţi şi 35 de răniţi.

………………………………………………………………………………………………………….

Toate staţiile de metrou au fost închise!

Număr de urgenţă pentru cei care îşi caută rudele în exploziile produse la Bruxelles – (+32) 02 506 47 11.

UPDATE ora 10:35 – Staţia de metrou Schuman a fost închisă.

 

staţia metrou Schuman

staţia metrou Schuman

sursa foto: http://www.lesoir.be/

…………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE: O a treia explozie a putut fi auzită în staţia de metrou Maelbeek, în cartierul în care sunt instituţiile europene. Niciun bilanţ nu a fost confirmat oficial, după această explozie.

 

metrou Bruxelles

…………………………………………………………………………………….

UPDATE: 10 morţi şi 30 de răniți este bilanțul provizoriu; cauzele exploziei rămân, încă, necunoscute.

 

 

sursa foto: Twitter @WardMarkey

Inclusiv focuri de armă şi strigăte în arabă au putut fi auzite pe aeroport, a declarat un ziarist de la Agenţia de Presă Belga.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ministerul de Externe al României anunță că Ambasada României în Belgia a întreprins „în regim de urgenţă” demersuri pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles, pentru a  obține informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate.

Ambasada României mai spune că menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate, transmite redactorul nostru Carmen Gavrilă.

Președintele României a transmis condoleanțe celor ce și-au pierdut rudele și cunoscuții în urma exploziilor de la Bruxelles și a spus că „din păcate, evenimentul de la Bruxelles arată că terorismul a rămas în inima Europei”.

………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

(La vidéo sur mobile) (sursa video: http://www.dailymotion.com)

 

Cel puţin o explozie a putut fi auzită în această dimineaţă, 22 martie, pe Aeroportul Zaventem din Bruxelles, Belgia. Cerasela Rădulescu, corespondent Radio România la Bruxelles.

Prima cifră oficială oferită de Poliţia belgiană anunţă doar un mort, în timp ce poliţia flamandă vorbeşte de 11 morţi şi câteva zeci de răniţi. Deocamdată nu sunt sursele oficiale, însă. Aceleaşi surse vorbesc de un atac terorist pe solul Belgiei, ceea ce pare credibil, pentru că, să nu uităm, în urmă cu câteva zile a fost prins suspectul numărul 1 din atentatele de la Paris din noiembrie anul trecut, Salah Abdeslam. Explozia a afectat şi hotelul Sheraton de lângă Aeroportul Internaţional Zaventem. Sunt difuzate primele imagini trimise de martori oculari, care  arată că deflagraţiile au fost foarte puternice, faţada clădirii este afectată iar geamurile sparte, care, se pare, au rănit mai multe persoane. (Cerasela Rădulescu)

Clădirea aeroportului a fost evacuată şi a fost demarat panul pentru dezastre. Mai multe aflăm de la redactorul Bucureşti FM, Razvan Roceanu, care se află acum la Bruxelles:

Exploziile s-au produs în zona de plecări, se bănuieşte că este vorba de atentate, având în vedere că cele două explozii s-au produs la interval foarte scurt una de cealaltă. Drumul de la Bruxelles la aeroport este blocat, la fel ca şi legătpurile feroviare între capitala Belgiei şi aeroport; aeroportul este închis iar cursele sunt dirijate către alte aeroporturi, fie la Charleroi, fie în străinătate. Inclusiv cursa de la Bucureşti la Bruxelles va ateriza pe alt aeroport. Nicio cursă aeriană nu mai decolează, în acest moment, de pe aeroportul din Bruxelles. A fost declanşat planul de catastrofă. La televiziunea belgiană sunt difuzate imagini cu pasageri panicaţi şi holurl aeroportului plin de fum. 


Presa belgiană anunță că un martor a văzut mai multe persoane rănite în sala de aşteptare. Originea acestui atentat este necunoscută, deocamdată. Aeroportul a fost evacuat şi toate zborurile au fost suspendate. Şi legăturile feroviare către aeroport au fost suspendate.

Detalii video, AICI:

Vom reveni cu detalii.

Le Figaro/foto: reuters.com

Etichete:
Captură record de cocaină, confiscată
Internaţional marți, 23 aprilie 2024, 09:22

Captură record de cocaină, confiscată

Autoritățile din Honduras au confiscat 2,7 tone de cocaină, descoperite la bordul a două șalupe de viteză în departamentul caraibian Gracias a...

Captură record de cocaină, confiscată
Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 11:00

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon

Noile date arată că cel puțin 50.000 de dispozitive fotovoltaice au fost adăugate numai în primul trimestru al anului 2024. Un...

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 09:07

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America

Posibila interdicție a TikTok a trecut cu o majoritate covârșitoare, fără nicio dezbatere: 360 de voturi pentru și doar 58 împotrivă.  ...

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional duminică, 21 aprilie 2024, 12:28

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare

Protestatarii vor limitarea numărului de turiști și restricții asupra „dezvoltării necontrolate dăunătoare pentru mediu și...

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional sâmbătă, 20 aprilie 2024, 09:24

Fără hoteluri noi în Amsterdam

Noul regulament prevede că în capitala olandeză nu vor fi permise noi hoteluri decât dacă unul mai vechi se închide.   Politica oficială...

Fără hoteluri noi în Amsterdam
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:39

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes

O echipă restrânsă a adunat aproape 100 de kilometri de fragmente de peliculă împrăştiate în întreaga lume, de la New York şi până în...

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:02

Israelul a atacat ținte din Iran

Cel puţin o explozie s-a auzit în zona oraşului iranian Isfahan. În provincia cu acelaşi nume se află baze militare, dar şi mai multe...

Israelul a atacat ținte din Iran
Internaţional joi, 18 aprilie 2024, 11:34

Italia a introdus un nou tip de viză

Viza pentru „nomazii digitali” oferă străinilor dreptul de a locui în țară până la un an, cu condiția să lucreze de la...

Italia a introdus un nou tip de viză