Ascultă Radio România Cluj Live

În Europa, după Paris, libertate cu prudență

Scriitorul, traducătorul și jurnalistul Dinu Flămând a comentat duminică, 15 noiembrie în direct la Radio Cluj, atentatele de la Paris:

Dinu Flamand
Foto: Dinu Flamand

Articol editat de Carmen Sas, 16 noiembrie 2015, 10:43

Să nu uităm că este în primul rând o dramă, o enormă dramă care se întâmplă și care atacă un centru al civilizației care este un model și pentru noi.

Din fericire, ancheta avansează, a fost o pregătire minuțioasă a atentatelor în zona francofonă, oarecum derutând poliția, pentru că între Belgia și Franța, ca și între celelalte state din spațiul Schengen, nu există controale.

În legătură cu acel pașaport care avea o ștampilă de intrare de refugiat, nu există certitudinea că ar aparține unuia dintre cei care au explodat. Nu există o certitudine că acel pașaport ar fi aparținut unuia dintre atacatori, dacă nu cumva el aparține de fapt uneia dintre victimele de acolo.

Filiera jihadistă care duce spre Siria pare, totuși, destul de serioasă, și sunt convins că în zilele următoare vom ști mult mai multe.

Începe al treilea război mondial?

Reporter: În general rețelele de socializare sunt foarte sensibile în cazul unor asemenea evenimente. Sâmbătă, 14 noiembrie, toată lumea posta mesajul ”Să ne rugăm pentru Paris”, pentru ca duminică el să devină ”să ne rugăm pentru pace”. Se poate vorbi despre iminența unui război?

Dinu Flămând: Nu e chiar așa, toată lumea pledează pentru revenirea la normalitate, evident, cu o exigență și o atenție sporite. Ca orice sistem democratic care se dublează cu o administrație greoaie, și în Franța cercetările au fost de multe ori încetinite tocmai de necesitatea de a aduna probe. Sunt peste 1.500 de potențiali teroriști cu dosar, dar probe efectiv pentru a-i aresta nu existau decât pentru câteva sute. Acum probabil, pentru că este instituită starea de urgență, se va putea merge mult mai repede și vor putea fi practicate și percheziții fără mandat. Democrațiile sunt mai lente, dar, pe de altă parte, ele au această imensă virtute, funcționează în numele unor legi.

Libertate și democrație mai presus de toate, însă cu prudență

Reporter:  Aș vrea să comentăm afirmațiile cancelarului german Angela Merkel de sâmbătă. Ea a spus că libertatea este mai presus de frică. Cum să înțelegem acest mesaj?

Dinu Flămând: Este una din energiile democrației, libertatea. Este prima chiar din triada franceză enunțată: libertate, egalitate, fraternitate. Inclusiv libertatea de a călători în continuare dar cu niște măsuri pe care nu le cunoaștem încă dar care vor trebui să intervină. Eu am sentimentul că anumite controale vor fi reintroduse, totuși vor trebui să ajungă la concluzia că ceva trebuie făcut pentru a stopa acest transport nepedepsit de arme, faptul că dinspre fosta zonă de conflict din Iugoslavia și în general dinspre Balcani circulă nestingherite arme, acest lucru nu este normal și nu este compatibil cu libertatea.

Deci, eu așa interpretez ce spunea Angela Merkel, nu trebuie să dăm peste cap proiectul Uniunii Europene, trebuie să ajustăm vigilența noastră, și aici probabil că doamna Merkel se simțea responsabilă pentru că a creat sentimentul că gata, se deschid toate porțile și vin în Europa toți nefericiții din zonele de luptă unde europenii, pe bună dreptate, nu au intervenit, pentru că nu au nici ei vocația de a se amesteca în toate conflictele din lume, mai cu seamă în zonele unde ele durează.

În istorie, imprevizibilul este mult mai puternic decât noi

Reporter: Ce va simți europeanul de rând de acum încolo? Cum se va raporta el și la problema refugiaților, ce se va întâmpla cu siguranța Europei în general?

Dinu Flămând: Cel puțin în Franța nu cade nimeni în greșeala de a asimila aceste atentate cu noua serie de imigrație. Se dovedește, iată, că unul dintre atacatori era francez la a treia generație, probabil că ceilalți veneau din Belgia intrând din spațiul francofon, deci europeni cu acte. Sper că nu se va face acest amalgam, dar nu este exclus ca printre ei să fi fost și acest sirian care a fost strecurat printre nefericiții de refugiați.

Europenii vor trebui să se pună de acord și să coopereze mult mai strâns toate serviciile de informații și, la un moment dat să reintroducă toate controalele la granițele externe. Deocamdată  în zona Europeană această graniță Sud-Estică între Grecia și Turcia este cea mai vulnerabilă, la fel și granița de la Sudul Italiei. Sunt măsuri concrete pe care nu au decât să se apuce să le pună de acord. Dar aceste lucruri nu pot fi avute în vedere decât după ce ajung la alte înțelegeri politice.

Istoria este imprevizibilă, oamenii politici sunt mai neputincioși decât ne lasă ei să credem, puterile lor sunt foarte limitate și de altfel această latură pe care dorim să o ignorăm, imprevizibilul în istorie, este mult mai puternic decât noi.

 

Doina Borgovan

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj