Ascultă Radio România Cluj Live

Atacuri teroriste la Paris. Focuri de armă, explozii simultane și luare de ostatici

UPDATE ora 15.48 180 de persoane au fost rănite, iar dintre acestea 99 se află în stare critică la spital. 

Atacuri teroriste la Paris. Focuri de armă, explozii simultane și luare de ostatici

Articol editat de anca.bota, 14 noiembrie 2015, 13:30 / actualizat: 16 noiembrie 2015, 12:58

UPDATE: În Franţa au fost instituite 3 zile de doliu naţional.

Gruparea jihadistă ISIS a recevendicat atentatele de la Paris

128 de morţi şi peste 200 de răniţi în urma atentatelor

_________________________________________________________________________

UPDATE 14 noi, ora 09.17  Cel puţin şapte islamişti au comis atentate sinucigaşe, iar altul a fost împuşcat mortal de forţele de ordine
 

UPDATE ora 3.00 Potrivit primăriei franceze, bilanțul provizoriu indică aproximativ 150 de morți.
Surse apropiate anchetei citate de AFP informează că 5 atacatori au fost uciși: 3 dintre teroriștii care au deschis focul asupra publicului în sala Bataclan și doi atacatori kamikaze care au acționat în zona Stade de France.

Postul de televiziune France 2 anunță că în total în atacurile din Paris au acționat 12 persoane înarmate. Preşedinţia franceză a anunţat mobilizarea a 1.500 de militari.

Potrivit unei informații neconfirmate, un jurnalist român ar fi fost grav rănit în atentatele de la Paris. Anunțul apare pe contul său de facebook.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Franceze că, pe fondul atacurilor armate, exploziilor şi sechestrării de persoane, produse în Paris, în seara zilei de 13 noiembrie, preşedintele François Hollande a decretat stare de urgenţă pe tot teritoriul Franţei şi închiderea frontierelor.

UPDATE ora 2.20 Surse din poliția franceză anunță că sunt în jur de 100 de morți numai la sala Bataclan și 43 de victime în celelalte 6 atacuri care au zguduit Parisul.

UPDATE ora 1.55 Forțele de intervenție au luat cu asalt sala de spectacole Bataclan, unde atacatorii țin ostatici. Potrivit unor surse neconfirmate de poliție, doi teroriști au fost uciși în timpul asaltului.
Sala are o capacitate de 1500 de locuri și în momentul atacurilor găzduia un concert de muzică rock. Martorii care au reușit să scape spun că teroriștii au intrat în sală și au strigat numele lui Allah înainte de a declanșa focul cu arme automate asupra mulțimii, iar un jurnalist de la postul Europe 1 a precizat că la sala Bataclan a fost o adevărată „baie de sânge”.

Poliția franceză a anunțat că bilanțul atacurilor de la Paris este de zeci de morți, dar nu a comunicat o cifră exactă. Potrivit celor mai recente informații comunicate de autorități, au fost atacuri simultane în 7 locuri din Paris.

UPDATE ora 1.45 În urma atacurilor soldate cu victime, care au avut loc în capitala Franţei la 13 noiembrie 2015, Ambasada României la Paris a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii suplimentare şi pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români.Verificările sunt în curs, iar misiunea diplomatică română este în legătură permanentă cu autorităţile locale în acest caz. (comunicat MAE)

UPDATE ora 1.30 : Președintele Francois Hollande a anunțat că a fost instituită starea de urgență pe întreg teritoriul țării și că Franța își închide frontierele. Vor fi instituite restricții de circulație și se va proceda la percheziții corporale ori de câte ori va fi nevoie.
Într-un scurt discurs televizat, preşedintele Hollande a vorbit de existenţa a ‘zeci de morţi’ în urma unor atacuri teroriste ‘în desfăşurare’, pentru a căror neutralizare a cerut întăriri militare.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că este profund şocat în urma atacurilor care au avut loc vineri seară la Paris şi în zona Stade de France, transmite AFP.
La rândul său, președintele Barack Obama a subliniat că SUA sunt alături de Franţa în lupta împotriva terorismului şi extremismului. Preşedintele SUA a precizat că nu doreşte să speculeze referitor la cine s-ar afla în spatele atacurilor din capitala franceză, dar a folosit termenul „teroriști”.
Potrivit Agenției France Presse, cancelarul german Angela Merkel s-a declarat profund şocată de atacurile teroriste care s-au soldat cu zeci de morţi la Paris. „În aceste momente gândurile mele se îndreaptă către victimele acestor atacuri evident teroriste, către apropiaţii acestora şi către toţi locuitorii Parisului”, a afirmat Angela Merkel, potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri seara.
Într-un mesaj postat pe facebook, președintele României Klaus Iohannis scrie că a primit „cu durere și consternare știrea privind atacurile teroriste sângeroase care au avut loc la Paris și au îndoliat întreaga lume. Îmi exprim, în numele meu şi al poporului român, solidaritatea cu autorităţile de la Paris şi cu națiunea franceză”.

Mai multe atentate au avut loc vineri seara în estul Parisului.

Potrivit presei franceze, primul dintre atacuri a avut loc în arondismentul 10 al capitalei franceze, în apropierea unui restaurant. Un alt atac s-a petrecut la o sală de spectacole din arondismentul XI, unde, conform poliției, atacatorii au sechestrat zeci de oameni care sunt în prezent ținuți ostatici. Cel de-al treilea atac a avut loc pe strada Charonne, situată de asemenea în estul Parisului.

Autoritățile anunță că a fost vizat și stade de France, unde s-au auzit trei explozii. Era în curs de desfășurare partida de fotbal Franța-Germania, la care asista și președintele Francois Hollande. El a părăsit arena sportivă, evacuat de forțele de securitate, și s-a deplasat la Ministerul de Interne, unde a fost instituită o celulă de criză.

Cotidianul Le Monde scrie că un prim bilanț al atacurilor indică 30 de morți și alte zeci de răniți. Alte surse indică un număr mai mare de victime, postul francez BFMTV a anunţat că numărul morţilor în atacurile din Paris se ridică deja la 60.

Prefectura de poliție definește atacurile ca fiind „acțiuni coordonate”, iar martorii spun că s-au tras focuri de armă și au fost explozii puternice, care au provocat scene de groază și haos.

Anca Mureșan BOTA

foto: REUTERS

Captură record de cocaină, confiscată
Internaţional marți, 23 aprilie 2024, 09:22

Captură record de cocaină, confiscată

Autoritățile din Honduras au confiscat 2,7 tone de cocaină, descoperite la bordul a două șalupe de viteză în departamentul caraibian Gracias a...

Captură record de cocaină, confiscată
Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 11:00

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon

Noile date arată că cel puțin 50.000 de dispozitive fotovoltaice au fost adăugate numai în primul trimestru al anului 2024. Un...

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 09:07

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America

Posibila interdicție a TikTok a trecut cu o majoritate covârșitoare, fără nicio dezbatere: 360 de voturi pentru și doar 58 împotrivă.  ...

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional duminică, 21 aprilie 2024, 12:28

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare

Protestatarii vor limitarea numărului de turiști și restricții asupra „dezvoltării necontrolate dăunătoare pentru mediu și...

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional sâmbătă, 20 aprilie 2024, 09:24

Fără hoteluri noi în Amsterdam

Noul regulament prevede că în capitala olandeză nu vor fi permise noi hoteluri decât dacă unul mai vechi se închide.   Politica oficială...

Fără hoteluri noi în Amsterdam
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:39

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes

O echipă restrânsă a adunat aproape 100 de kilometri de fragmente de peliculă împrăştiate în întreaga lume, de la New York şi până în...

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:02

Israelul a atacat ținte din Iran

Cel puţin o explozie s-a auzit în zona oraşului iranian Isfahan. În provincia cu acelaşi nume se află baze militare, dar şi mai multe...

Israelul a atacat ținte din Iran
Internaţional joi, 18 aprilie 2024, 11:34

Italia a introdus un nou tip de viză

Viza pentru „nomazii digitali” oferă străinilor dreptul de a locui în țară până la un an, cu condiția să lucreze de la...

Italia a introdus un nou tip de viză