Ascultă Radio România Cluj Live

Trifoiul roşu alungă stresul

Cu siguranţă vi s-a întâmplat să căutaţi prin iarba deasă trifoiul cu patru foi, talismanul aducător de noroc dar şi plantă medicinală care ne poate proteja sănătatea.

Trifoiul roşu alungă stresul
Foto: Trifoiul roşu alungă stresul

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 septembrie 2015, 06:00

În flora României cresc numeroase specii de trifoi, dintre care două sunt mai răspândite şi mai cunoscute; trifoiul alb şi trifoiul roşu. Aceste plante ierboase, pe lângă valoarea furajeră ridicată, prezintă şi certe virtuţi terapeutice.

Trifoiul roşu este o plantă furajeră şi medicinală perenă, ce creşte sub formă de tufe, nu numai în culturi, ci şi în stare sălbatică – prin pajişti, fâneţe, poieni de pădure.
Bogat în vitamine şi minerale cu rol esenţial în întărirea sistemului imunitar şi în protejarea organismului de boli şi infecţii, trifoiul roşu, este indicat în curele imunostimulatoare ţinute în sezonul rece.

Aceasta plantă conţine o substanţă cu rol asemănător estrogenului în organism, de aceea, fitoterapeuţii consideră că ceaiul din trifoi roşu poate fi util în rezolvarea principalelor probleme hormonale la femei.
Tusea, bronşitele, răceala şi gripa sunt principalele infecţii respiratorii în tratarea cărora ceaiul de trifoi roşu îşi aduce o contribuţie crescută.

Ceaiul de trifoi roşu este un adjuvant important în tratarea diareei, dar şi în reglarea tranzitului intestinal lent, având efect terapeutic asupra sistemului digestiv.
Substanţele conţinute de trifoiul roşu acţionează asupra sistemului nervos central şi îndepărtează consecinţele pe care stresul şi oboseala le au în starea noastră de spirit. Ceaiul de trifoi roşu combate tristeţea, depresia şi readuce echilibrul emoţional în viaţa noastră.

Atenţie, tratamentele sau curele cu ceai de trifoi roşu sunt contraindicate femeilor însărcinate, persoanelor care iau anticoagulante sau urmează tratamente cu salicilaţi, din cauza riscului de hemoragii. În ultimii ani ceaiul şi capsulele din această plantă se bucură de o atenţie din ce în ce mai mare.

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate