Ascultă Radio România Cluj Live

Toamna se numără tarabele

Piaţa Agroalimentară din Sibiu prinde viaţă zilele acestea. Gospodinele zumzăie pe la tarabe în căutarea legumelor perfecte pentru conservele de iarnă.

Toamna se numără tarabele

Articol editat de , 24 august 2015, 15:02

Suflul de viaţă din Piaţa Agroalimentară din Sibiu se simte încă de la intrare. Gospodinele vin înarmate cu răbdare şi bani destui pentru câteva zeci de kilograme din legumele preferate, alese cu grijă pentru borcanele care vor aştepta cuminţi în cămară să fie deschise de sărbători. Vânzătorii sunt foarte mulţumiţi de volumul mare de clienţi pe care îl au în ultima perioadă şi spun că sunt dispuşi chiar şi să scadă preţurile dacă e cererea mare.

Vin multe gospodine şi iau cantităţi mari de legume ca să îşi facă proviziile pentru iarnă. În general capia, vinetele şi ardeiul gras se vând cel mai bine. Dacă iau mai multe kilograme scădem şi preţurile.

Au venit gospodinele şi cumpără foarte multe legume. Gogoşarul, capia şi vinetele se vând cam cel mai bine deocamdată. Scad şi preţurile pentru că e şi normal aşa. Dacă vine şi ia 20 kg nu mai dau cu 2 lei kilogramul, îl dau cu 1 leu 50.

Gospodinele vin pregătite pentru căratul de plase grele şi caută cu o răbdare de fier pe la fiecare tarabă până găsesc exact ceea ce caută. Mai mult decât atât, ele ştiu deja exact cum să facă un borcan de murături care să reziste până la iarnă şi ne-au împărtăşit şi nouă câteva secrete.

10 kg de gogoşari, 1 kg de zahăr, 8 linguri de sare. Tai gogoşarul, pun de seara zahărul, sarea şi un litru de oţet. A doua zi le aşez în borcan şi pun zeama peste, cu foi de dafin şi hrean.

Pentru zacuscă eu coc tot. Tocăm ceapa, o prăjim puţin, punem gogoşarul tocat, apoi vinetele şi la urmă bulionul şi cu asta basta. Pun cam 40 de borcane pentru iarnă.

Cu toate că vara secetoasă a provocat pagube prin culturile ţăranilor, în această perioadă Piaţa Agroalimentară din Sibiu este plină de culoare şi legume care mai de care mai atrăgătoare.

 

Cristina Bălău

Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI

De ce se cristalizează mierea?
Diverse luni, 17 martie 2025, 00:00

De ce se cristalizează mierea?

Unul dintre cele mai frecvente fenomene legate de miere este cristalizarea – un proces în care mierea lichidă se solidifică şi capătă o...

De ce se cristalizează mierea?
Nici nu ai idee la ce poți folosi cojile de avocado!
Diverse duminică, 16 martie 2025, 12:00

Nici nu ai idee la ce poți folosi cojile de avocado!

Cojile de avocado sunt adesea considerate deșeuri și aruncate la gunoi, însă ele ascund multiple întrebuințări valoroase care pot fi integrate...

Nici nu ai idee la ce poți folosi cojile de avocado!
Alimente care suprimă senzaţia de foame
Diverse sâmbătă, 15 martie 2025, 12:00

Alimente care suprimă senzaţia de foame

Controlul poftei de mâncare, precum şi al nivelului de zahăr din sânge, este esenţial în procesul de slăbire.   În timp ce unii recurg...

Alimente care suprimă senzaţia de foame
Predicţia îngrijorătoare a lui Carl Sagan
Diverse sâmbătă, 15 martie 2025, 06:00

Predicţia îngrijorătoare a lui Carl Sagan

Carl Sagan (1934-1996) a fost un cunoscut astronom şi astrofizician, care a adus o mare contribuţie la promovarea ştiinţei în rândul publicului...

Predicţia îngrijorătoare a lui Carl Sagan
Diverse vineri, 14 martie 2025, 12:00

De evitat aceste fructe, dacă vrem să dormim bine!

Unele alimente pot provoca o noapte agitată, afectând astfel starea generală. Un somn odihnitor reîncarcă atât mintea, cât şi corpul şi este...

De evitat aceste fructe, dacă vrem să dormim bine!
Diverse vineri, 14 martie 2025, 06:00

Studiu: muzica de azi e tot mai repetitivă şi mai furioasă

Vi se pare că muzica nu mai e cum era în anii ’80? S-ar putea să aveţi dreptate, cel puţin în privinţa versurilor. Un studiu arată că...

Studiu: muzica de azi e tot mai repetitivă şi mai furioasă
Diverse joi, 13 martie 2025, 12:00

Măceşele combat oboseala de primăvară

Datorită conţinutului lor bogat de vitamina C, măceşele îmbunătăţesc procesele de oxido-reducere din celule, întăresc capilarele şi au...

Măceşele combat oboseala de primăvară
Diverse joi, 13 martie 2025, 00:00

Ce vechime are planta de cacao?

Planta de cacao, Theobroma cacao, este mult mai veche decât s-a crezut până acum: planta, care se numără acum printre cele mai utilizate pentru...

Ce vechime are planta de cacao?