Ascultă Radio România Cluj Live

Accident aviatic cu 150 de pasageri

UPDATE 25 martie, ora 9.00

avion prabusit
Foto: avion prabusit

Articol editat de Cristian Zoicaș, 24 martie 2015, 17:00 / actualizat: 25 martie 2015, 8:50

Echipele de intervenţie revin miercuri dimineaţă la locul catastrofei aeriene din sudul Franţei. Un avion Airbus al companiei low-cost Germanwings cu 150 de persoane la bord s-a prăbuşit marţi, 24 martie,  într-o zonă greu accesibilă din Alpi.
Din primele cercetări rezultă că aparatul s-a zdrobit de o coastă a muntelui, iar singurele bucăţi mai mari sunt o parte a trenului de aterizare şi o bucată de fuselaj cu şase ferestre.
Din echipele de căutare fac parte medici legişti şi antopologi care vor încerca să identifice victimele cu ajutorul prelevărilor de ADN.
Marţi a fost găsită una din cutiile negre, cu înregistrările din cabină, iar anchetatorii o caută miercuri şi pe cea cu datele de zbor.
Avionul care aparţinea diviziei low-cost a companiei Lufthansa decolase de la Barcelona cu destinaţia Dusseldorf, iar la un minut după atingerea înălţimii de croazieră a început să coboare inexplicabil până în momentul prăbuşirii. Anchetatorii nu exclud nicio variantă în privinţa cauzelor catastrofei, dar specialişti americani spun că nu sunt indicii ale unei acţiuni teroriste.
Preşedintele Franţei, cancelarul german şi premierul spaniol merg miercuri la locul catastrofei aeriene.
67 dintre cei 144 de pasageri ai aeronavei erau cetăţeni germani, printre care 16 elevi de liceu care reveneau acasă după un schimb de experienţă la Barcelona. 45 de persoane de pe lista pasagerilor au nume spaniole, iar celelalte sunt de diverse alte naţionalităţi. În Spania au fost decretate 3 zile de doliu, după cum transmite corespondentul Radio România, Ana Maria Damian.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 19.30 – Ministrul francez de interne a declarat că una dintre cutiile negre ale avionului Germanwings care s-a prăbuşit în Alpii francezi a fost găsită.

Autorităţile franceze au confirmat faptul că nu există supravieţuitori. Oficiali ai aviaţiei au declarat că avionul nu a emis nici un semnal de avarie.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE ora 18.30 –  210 membri ai echipelor franceze se află la locul prăbuşirii avionului Germanwings din Alpii francezi, conform unei declaraţii a Jandarmeriei Franceze. Alte 350 de persoane urmează să ajungă la locul accidentului.

Sylvia Loehrmann, ministru german al educaţiei, a declarat televiziunii germane că presupune că un grup de elevi şi profesori se aflau la bordul avionului. „Putem afirma cu o relativă certitudine că aceştia se numără printre victime”, a declarat Loehrmann.

Florian Adamik, oficial municipal al oraşului Haltern, a declarat anterior pentru CNN că 16 elevi şi doi profesori ai unui liceu german – Joseph Koenig Gymnasium – se aflau în avionul prăbuşit.

Un centru de criză a fost organizat la primăria din oraşul Haltern, care este situat la aproximativ 77 de kilometri de aeroportul din Dusseldorf. Preşedintele german, Joachim Gauck, se va întoarce la Berlin, fiind la ora actuală într-o vizită în America de Sud. Şeful statului a exprimat condoleanţe familiilor victimelor.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 17.00
Guvernul francez a activat o celulă de criză, care coordonează operaţiunile de intervenţie în zona în care s-a prăbuşit un avion al companiei low-cost Germanwings, cu peste 140 de persoane la bord.
Atât preşedintele francez Francois Hollande, cât şi responsabili din Ministrul Transporturilor, cred că nu există niciun supravieţuitor. Aeronava Airbus A320 circula de la Barcelona către Dusseldorf şi s-a prăbuşit într-o zonă montană, greu accesibilă, din Alpii Francezi, în sud-estul Franţei.
Corespondentul Radio România la Madrid transmite că vicepremierul spaniol a confirmat că în avion se aflau 45 de cetăţeni spanioli. Nu sunt cunoscute deocmandată alte informaţii referitoare la pasageri.
La Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat şi a iniţiat demersuri în regim de urgenţă pentru a verifica dacă pe lista de pasageri se află şi cetăţeni români.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Un avion cu 150 de pasageri la bord s-a prăbuşit în sudul Franţei, în regiunea Barcelonette.

Avionul aparţinea companiei German Wings şi făcea o cursă Barcelona-Duseldorf.

Deocamdată nu se cunoaște numărul victimelor

 

Le Monde

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

O stradă din Paris se va numi Lʼavenue Alexeï Navalny
Internaţional joi, 9 mai 2024, 10:46

O stradă din Paris se va numi Lʼavenue Alexeï Navalny

Strada care a fost redenumită se va numi acum Lʼavenue Alexeï Navalny. Sursa citată este Consiliul Arondismentului 16 din Paris.   Consiliul...

O stradă din Paris se va numi Lʼavenue Alexeï Navalny
A murit actorul din „Game of Thrones”, Ian Gelder
Internaţional joi, 9 mai 2024, 08:45

A murit actorul din „Game of Thrones”, Ian Gelder

Actorul Ian Gelder a încetat din viaţă la vârsta de 74 de ani.   A suferit de cancer de canale biliare. Moartea sa a avut loc luni, 6 mai...

A murit actorul din „Game of Thrones”, Ian Gelder
Peste 1.100 de ameninţări cu bombe, într-o singură zi
Internaţional miercuri, 8 mai 2024, 11:11

Peste 1.100 de ameninţări cu bombe, într-o singură zi

Poliţia slovacă a anunţat că băncile şi şcolile au primit peste 1.100 de ameninţări cu bombe în cursul zilei de marţi, 7 mai, acestea...

Peste 1.100 de ameninţări cu bombe, într-o singură zi
Țara cu cele mai multe calificative maxime pentru calitatea plajelor
Internaţional miercuri, 8 mai 2024, 09:27

Țara cu cele mai multe calificative maxime pentru calitatea plajelor

Spania își păstrează și anul acesta cele mai multe calificative maxime pentru calitatea plajelor din lume.   Este o poziție pe care nu a...

Țara cu cele mai multe calificative maxime pentru calitatea plajelor
Internaţional miercuri, 8 mai 2024, 09:12

Eurovision 2024 sub presiunea protestelor

Cea de-a 68-a ediție a Eurovision Song Contest și-a desfășurat covorul turcoaz pentru a saluta interpreții din 39 de țări la competiția...

Eurovision 2024 sub presiunea protestelor
Internaţional marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Internaţional marți, 7 mai 2024, 09:34

Meryl Streep va primi un Palme d’Or onorific la Cannes

Meryl Streep, legendă a cinematografiei, actrița care a primit trei premii Oscar (și 21 de nominalizări), revine pe Croisette.   Incredibil,...

Meryl Streep va primi un Palme d’Or onorific la Cannes
Internaţional marți, 7 mai 2024, 08:52

Dublul campion european la haltere, din Ucraina, a murit pe front

Comitetul Olimpic al Ucrainei a declarat că sportivul, în vârstă de 30 de ani, s-a alăturat armatei la începutul conflictului cu Rusia şi a...

Dublul campion european la haltere, din Ucraina, a murit pe front