Ascultă Radio România Cluj Live

Efectul curcumei

O mirodenie frecvent folosită în bucătăria indiană, curcuma, are efecte neobişnuite asupra creierului, au descoperit cercetătorii.

Efectul curcumei

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 ianuarie 2015, 06:00

Curcumina, o substanţă din compoziţia acestui condiment, împiedică fixarea unor amintiri negative şi poate chiar să înlăture amintiri pre- existente legate de teamă. Studiul a fost realizat pe şobolani de laborator, pe care cercetătorii de la City University of New York i- au învăţat să se sperie atunci când auzeau un anumit sunet. Se presupune că imobilizarea bruscă este o manifestare a fricii la aceste rozătoare. Câteva ore mai târziu, când a fost emis acelaşi sunet, şobolanii care primiseră hrană obişnuită au „îngheţat” de frică, aşa cum fuseseră condiţionaţi. În schimb, şobolanii care consumase o dietă bogată în curcumină nu au mai manifestat acest comportament, ceea ce sugera că amintirile lor negative legate de frică fuseseră şterse.

Cercetătorii speră că această descoperire a efectelor curcuminei să fie utilă în tratamentul unor persoane cu probleme precum tulburarea de stres post- traumatic.

Amintirile se formează în creier prin stabilirea unor noi conexiuni între neuroni. Iniţial fragile, ele devin mai stabile prin includerea într- un sistem de stocare pe termen lumg – proces numit consolidare. Când amintirile consolidate sunt retrăite, ele se destabilizează temporar, devenind ca nişte amintiri proaspete, pentru o scurtă perioadă de timp. Dacă nu se întâmplă nimic, acele amintiri trezite sunt trimise din nou în sistemul de stocare pe termen lung, deci se reconsolidează, au explicat cercetătorii. Însă, prin înţelegerea proceselor care au loc în creier în cursul acestor evenimente, poate fi împiedicată reconsolidarea acestor amintiri, profitând de scurtul răstimp în care ele sunt destabilizate. Ele pot fi astfel efectiv şterse din memorie, iar curcumina pare să aibă un efect deosebit în acest proces.

Este posibil ca efectul să se datoreze proprietăţilor antiinflamatoare ale curcuminei. Procesele inflamatorii sunt asociate cu o gamă largă de afecţiuni, de la alergii la Alzheimer şi boli cardiovasculare, depresie, anxietate şi stres postraumatic, dar joacă un rol şi în formarea amintirilor.

Sunt încă necesare studii mai aprofundate pentru înţelegerea şi confirmarea acestor efecte, spun cercetătorii.

 

RADOR

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate