Ascultă Radio România Cluj Live

Caperele – muguri ce ne oferă sănătate

Caperele- muguri ce ne oferă sănătate

capere
Foto: capere

Articol editat de Carmen Sas, 16 ianuarie 2015, 06:00

Cu siguranţă mulţi dintre dumneavoastră aţi  folosit la preparea sosurilor, a salatelor, a peştelui şi a cărnii, mugurii caperelor.

Caperele sunt mugurii nedezvoltaţi ai speciei “Capparis spinosa”, o plantă arbust cu frunze ovale cărnoase, flori rozalii cu diametru de cca 4-5 cm.

Încă din perioada Greciei Antice mugurii caperelor au fost folosiţi , atât în alimentaţie cât şi în scopuri medicinale.

Caperele sunt bogate în minerale, proteine, vitamine şi fibre. Sunt sărace în calorii , dar puternic antioxidante datorită fitonutrienţilor şi vitaminelor esenţiale pe care le conţin. Flavonoizii existenţi în capere asigură succesul luptei împotriva bolilor de origine bacteriană, a inflamaţiilor epidermei, a varicelor.

Mugurii de caper conţin şi fibre, care pot preveni apariţia bolilor cardiovasculare, şi bolilor specifice sistemului digestiv. Pe lîngă toate acestea conţin şi agenţi anticancerigeni izotiocianaţii, care împiedică celulele cancerigene să se înmulţească.

Caperele proaspete sunt superioare calitativ celor preparate. Gustul acestora este uşor picant, asemănător muştarului. Pentru a nu pierde nimic din substanţele esenţiale specifice, pentru a menţine savoarea şi gustul lor, specialiştii ne  recomandă  păstrarea acestora în borcane sigilate, într-un mediu răcoros, în frigider.

Caperele sunt benefice pentru pielea uscată, pe care o hidratează. Pot fi  folosite şi în tratarea unor probleme precum roşeaţă, iritaţii şi puncte negre. De altfel, caperele sunt folosite în numeroase produse cosmetice.

Mugurii de caper au fost folosiţi de-a lungul secolelor pentru a îmbunătăţi şi a aromatiza mâncărurile, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii prin beneficiile pe care caperele le aduc sănătăţii.

 

Sănătate

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate