Ascultă Radio România Cluj Live

Subiectul Zilei: Curele de slăbire

În fiecare zi suntem bombardaţi cu metode revoluţionare de slăbit.
Acestea însă pot crea dezechilibre majore în organism dacă nu sunt urmate sub supravegherea unui medic. Foarte multe astfel de metode sunt promovate de vedete, care afirmă că au slăbit spectaculos şi într- un timp record, urmând diferite cure. Şi copiii care sunt afectaţi de obezitate pot cădea victime ale acestor tratamente, ce le pot cauza însă mari probleme în dezvoltarea ulterioară. Dacă nu asigură un aport de vitamine şi minerale corespunzător şi nu sunt însoţite de mişcare, aceste diete pot cauza afecţiuni grave.
Miercuri, 5 noiembrie, la Subiectul Zilei, veţi afla părerile autorizate ale specialiştilor în nutriţie referitoare la pericolele care se ascund în spatele curelor de slăbire făcute după ureche.

Subiectul Zilei: Curele de slăbire
Foto: Creierul responsabil pentru silueta noastra

Articol editat de , 5 noiembrie 2014, 07:00 / actualizat: 5 noiembrie 2014, 16:36

…………………………..

Sălaj 

Aproape niciun sălăjean care urmează o dieta pentru a pierde în greutate nu apelează la un medic specialist, preferând să se informeze de pe internet sau de la prieteni, arată datele medicilor specialişti din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţa din Zalău. Mai grav este că, potrivit medicilor, sălăjenii care ţin dieta se înfometează zile în şir, iar unii dintre ei nu mai mănâncă pâine deloc, sănătatea lor fiind pusă astfel în pericol. Medicul specialist, Daniela Zaharie declară că este absurd să elimini din alimentaţie pâinea, riscul apariţiei unor boli deosebit de grave fiind astfel unul mărit. Potrivit medicului, cea mai mare greşeală a celor care ţin dietă este că nu apelează la un nutriţionist sau la un medic specialist, ci la metode băbeşti de a pierde în greutate şi în plus fără să facă mişcare, ceea ce iar este considerat a fi deosebit de grav. Noi trebuie să înţelegem că degeaba ţinem regim dacă nu facem mişcare, iar a ne înfometa şi a elimina pâinea din alimentaţia zilnică înseamnă uneori adevărate tragedii. Secretul este să mâncăm mai puţin, să evităm să mâncăm mult seara dupa ora 18 şi este obligatoriu să facem mişcare, pentru că fără sport nu există un trup care să arate bine, a mai spus medicul Daniela Zaharie.

Adrian Lungu
……………………………

Bistriţa

Sportivii care concurează în competiţii pe categorii de greutate sunt confruntaţi, deseori, cu nevoia de a slăbi în timp scurt, pentru a se încadra în categorie. De regulă, ei sunt nevoiţi să urmeze un regim alimentar draconic, reuşind să slăbească în mod spectaculos, fără a-şi diminua capacitatea sportivă. Exemplul lor indică faptul că motivaţia contează foarte mult în susţinerea efortului de a slăbi.

Halterofilii de la Centrul Olimpic de Haltere din Bistriţa cunosc foarte bine ce înseamnă să pierzi în greutate câte 3– 4 kilograme în doar căteva zile. Antrenorul Ovidiu Fătu spune că nu de puţine ori staff- ul  tehnic al lotului a fost pus în situaţia ca un sportiv sau altul să fie nevoit să slăbească drastic, cazuri în care se aplică cam aceeaşi procedură: Începem cu aproximativ o săptămână, o săptămână şi jumătate înainte, prin a reduce pâinea, apoi chiar o excludem şi introducem carnea de peşte, carnea de pui şi se consumă tot mai multe ciorbe, în special de legume. Cu trei zile înainte de concurs, accelerăm un pic slăbirea cu saună, iar seara mai sărim peste mese. Un sportiv de performanţă poate slăbi 3 kg în doar două zile, fără să i se afecteze capacitatea de efort. ( Ovidiu Fătu, antrenor haltere )

Bogdan Dumitraş a slăbit patru kilograme în doar patru zile, pentru a ieşi campion european de juniori 2. El spune că îl motivează dorinţa de performanţă: Am mâncat mai puţin şi am făcut multe saune, cu gândul că trebuie să mă înscriu în categorie. Mă motivează mult dorinţa de a câştiga concursurile, de a câştiga medalii şi bani. ( Bogdan Dumitraş, sportiv )

Experienţa sportivilor de la Centrul Olimpic de Haltere din Bistriţa le poate fi de folos şi celor care nu practică sportul de performanţă. Antrenorul Ovidiu Fătu spune că sunt mulţi cei care îi cer sfatul pentru a pierde din greutatea corporală. Tuturor le recomandă să nu folosească pastilele care sunt promovate pe internet,  pentru că acestea slăbesc foarte mult organismul şi să consume doar carne albă – peşte, pui– şi foarte multe ciorbe de legume.

 

Florin Săsărman

…………………………………

Sibiu

Doi din 100 de elevi sibieni aflaţi în învăţământul preuniversitar sunt diagnosticaţi cu obezitate, potrivit monitorizării efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Sibiu. Potrivit statisticilor, numărul celor afectaţi de această boală este într- o continuă creştere.

Sportul tot mai puţin combinat cu un stil de viaţă nesănătos fac din România o ţară cu probleme tot mai mari în ceea ce priveşte sănătatea. Potrivit ultimei monitorizări a medicilor de la Direcţia de Sănătate Publică Sibiu, doi din 100 de elevi sunt deja obezi. Mai mult, din restul de 98 la sută, 30 la sută sunt deja supraponderali. Rodica Mihăilă, reprezentant al Direcţiei de sănătate Publică Sibiu, ne oferă mai multe detalii: Obezitatea, a cărei frecvenţă în rândul copiilor tinde să crească de la o vreme în paralel cu standardul de viaţă, constituie o problemă principală de sănătate publică. La nivelul Judeţului Sibiu s-a constatat un procent de 2,6 % a obezităţii de cauză neendocrină. Din rândul copiilor obezi se vor recruta viitorii adulţi bolnavi de diabet, arteroscleroză, litiază biliară, hipertensiune arterială. ( Rodica Mihăilă )

Din păcate, fără să îşi dea seama, principalii vinovaţi sunt chiar părinţii, mai ales atunci când cedează şantajului emotional şi le oferă copiilor ciocolată sau dulciuri fără să ţină cont de pericolul la care îi expun pe cei mici. Greşeala continuă atunci când li se permite tinerilor să consume chipsuri şi alte mâncăruri nesănătoase. Părinţii recunosc că le este tot mai greu să îşi ţină copiii departe de aceste tentaţii: Este foarte greu deoarece copilăria este asociată cu dulciurile. Cu siguranţă reclamele influenţează foarte mult copiii. Ca să compensez, fac eu prăjiturile. Ştiu ce pun în ele şi sunt mult mai sănătoase decât toate dulciurile pe care le găsim.
Tentaţiile există, dar cred că dacă poţi să impui puţină disciplină reuşeşti să te înţelegi cu copilul şi să îl ţii departe.

Raul Mihaly, antrenor, spune că un stil de viaţă sănătos este foarte important pentru dezvoltarea tinerilor şi îi determină să facă mai multă mişcare. Raul Mihaly în continuare: Este foarte benefic pentru organism să facem cât mai multă mişcare, cu atât mai mult să mergem pe jos, iar pentru tânăra generaţie care tot mai mult este preocupată de tehnologie, din păcate s- a uitat frumuseţea de a face mişcare. Să se implice să facă cât mai multă mişcare atât într- un mod organizat cât şi individual. Sportul este benefic sub orice formă, orice sport înseamnă sănătate pentru organism. ( Radu Mihaly, antrenor )

Obezitatea nu este singura boală întâlnită la tinerii din zilele noastre. Din cauza timpului prelungit petrecut în faţa calculatorului şi a lipsei de mişcare, tinerii dezvoltă boli precum scolioza, probleme de auz şi vedere sau chiar depresie.

 

Cristi Florea

…………………………………

 

 

 

Redacţia

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Greve în transportul public
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj