Ascultă Radio România Cluj Live

Fumatul de canabis cauzează sau nu tulburări cognitive?

Comunitatea ştiinţifică rămâne împărţită asupra faptului că fumatul de canabis cauzează sau nu tulburări cognitive.

Fumatul de canabis cauzează sau nu tulburări cognitive?

Articol editat de cristina.rusu, 27 aprilie 2016, 06:00

Cele mai recente cercetări în privinţa acestui subiect controversat au găsit dovezile unei legături între consumul excesiv de canabis şi nivelul scăzut de dopamină din creier.

Acest lucru ar putea să afecteze la rândul său: memoria, atenţia, dar şi alte capacităţi.

Dopamina este un neurotransmiţător care joacă un rol cheie în zona creierului numită ”centrul de recompensă” şi este eliberată ca răspuns la stimulii plăcuţi precum: consumul de dulce, sexul şi drogurile.

Utilizarea excesivă a acestor substanţe provoacă un dezechilibru al dopaminei, lăsând concentraţii mici de chimicale în zonele creierului numite striatum.

Foarte important: deficitele de dopamină din striatum au fost asociate cu performanţa cognitivă redusă, având în vedere faptul că THC (ingredientul activ din canabis) este cunoscut pentru faptul că stimulează neuronii dopaminergici din intregul creier.

Este important să cercetăm mai atent efectele dependenţei de canabis asupra regiunilor-cheie ale creierului, afirmă cercetătorul Anissa Abi-Dargham.

Împreună cu un grup de colegi, Anissa Abi-Dargham a folosit o tehnică de tomografiere numită emisie de pozitroni (PET) pentru a examina nivelurile de dopamină eliberate în striatum la 11 persoane dependente de canabis.

Testele au fost realizate după ce subiecţii au primit o doză de amfetamine pe cale orală, care stimulează creierul să elibereze neurotransmiţătorul.

Rezultatele au indicat faptul că, în comparaţie cu subiecţii non-dependenţi, aceşti participanţi într-adevăr au prezentat niveluri reduse de dopamină.

Pentru a explora impactul acestei descoperiri, cercetătorii au supus apoi toţi participanţii la o serie de teste concepute pentru a evalua funcţionarea cognitivă.

Dependenţii de canabis au atins scoruri mai proaste pentru memorie şi atenţie decât participanţii non-dependenţi.

Acest rezultat a făcut ca autorii să concluzioneze că: eliberarea unui conţinut scăzut de dopamină poate contribui la impactul negativ funcţional al consumatorilor de canabis.

Autorii studiului, de asemenea, au măsurat nivelul unui alt neurotransmiţător numit glutamat într-o regiune a creierului numită hipocampus.

La schizofrenici, nivelurile crescute de glutamat, în această parte a creierului, provoacă efecte negative în ceea ce priveşte nivelurile de dopamină, rezultând într-o serie de simptome psihopatologice.

În timp ce rezultatele acestei cercetări nu sunt pe deplin concludente, ele fac lumină asupra unor posibile pericole ale consumului excesiv de canabis.

 

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate