Ascultă Radio România Cluj Live

Zahărul din fructe ar putea acutiza pofta de mâncare

Fructoza, zahărul găsit în fructe, ar putea duce la creşterea apetitului pentru mâncăruri bogate în calorii, potrivit unor noi cercetări.

zahar in fructe
Foto: zahar in fructe

Articol editat de cristina.rusu, 17 mai 2015, 06:00

În timpul unui experiment, ale cărui rezultate au fost publicate în revista PNAS, 24 de voluntari au consumat băuturi îndulcite cu fructoză într-o zi şi cu glucoză în cealaltă zi.

Comparativ cu glucoza, băuturile cu fructoză au provocat o senzaţie mai acută de foame şi dorinţa de a consuma o serie de alimente, precum biscuiţi şi dulciuri.

Rezultatele sugerează că diverse cantităţi de zahăr ne pot afectat în mod diferit, iar experţii nutriţionişti, care avertizează asupra cantităţii de zahăr consumate, afirmă că sunt necesare noi studii.

Însă un fruct este benefic şi conţine mai mult decât simplă fructoză. Fructele au în componenţa lor fibre, vitamine, minerale şi reprezintă o alternativă sănătoasă la mâncărurile aditivate cu zahăr şi grăsimi. Zahărul apare în mâncăruri sub diferite nume – maltoză, glucoză, fructoză, sucroză, lactoză, dextroză, miere, sirop, melasă, etc.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cantitatea recomandată de zahăr pe zi este de aproximativ şase linguriţe.

 

RADOR

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate