Ascultă Radio România Cluj Live

Varza roșie, eficientă pentru sănătatea ochilor

Varza roşie se distinge prin culoarea caracteristică şi un gust uşor amărui şi iute, datorită conţinutului său bogat în compuşi cu proprietăţi anticancerigene. Pigmentul roşu din legumă se datorează flavonoidelor, iar gustul uşor iute, substanţelor sulfuroase. În afară de acestea, varza roşie conţine fibre şi alte vitamine şi minerale care contribuie la menţinerea sănătăţii generale.

Varza roșie, eficientă pentru sănătatea ochilor
Foto: varza rosie

Articol editat de , 19 februarie 2015, 06:00

200 de grame de varză roşie tocată conţin 28 de calorii, un gram de grăsime şi un gram de proteine. Cantitatea de fibre dietetice este de 2 g, ceea ce reprezintă 5% din doza zilnică recomandată pentru bărbaţi şi 8% pentru femei. Fibrele insolubile care se găsesc în varza roşie previn constipaţia şi reduc riscul de diverticulită. De asemenea, ajută la ameliorarea simptomelor asociate cu anumite tulburări gastro-intestinale, cum ar fi sindromul de colon iritabil.

Deşi citricele sunt cele mai populare surse de vitamina C, varza roşie conţine, de asemenea, din abundenţă acest tip de vitamină. O ceaşcă de varză tocată conţine 56% din aportul zilnic recomandat de vitamine esenţiale. Varza combate inflamaţia şi protejează celulele. Organismul are nevoie de această legumă şi pentru formarea de colagen – ţesut conjunctiv, care susţine şi întăreşte musculatura, pielea, oasele şi alte ţesuturi din organism. Vitamina C ajută sistemul imunitar prin stimularea formării de celule albe din sânge.
Datorită conţinutului său de vitamina A, varza roşie este foarte utilă pentru vedere. Deşi toate tipurile de vitamine contribuie la starea de sănătate a ochiului, ele au roluri diferite. Cantitatea amintită de varză roşie asigură 33% din aportul zilnic necesar de vitamina A.

 

RADOR

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate