Ascultă Radio România Cluj Live

Englezul din sătucul Sânnicoară

Dacă foarte mulţi români aleg să plece în Anglia pentru a găsi de lucru, Transilvania este un adevărat miraj pentru mulţi englezi care visează să plece departe de agitaţia societăţii din insulă, în căutarea unor locuri mai liniştite.

Un englez la Sannicoara
Foto: Un englez la Sannicoara

Articol editat de cristina.rusu, 31 octombrie 2015, 06:00

Aceştia sunt atraşi în special de cătunele izolate dintre dealurile podişului transilvan, unde ajung să se înţeleagă foarte bine cu localnicii, majoritatea dintre ei oameni în vârstă.

Este şi cazul unui englez din ţinutul York, din nordul Angliei, mutat în Transilvania de aproape 20 de ani şi care acum locuieşte într-un sătuc cu câteva zeci de case din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Richard Proctor locuieşte de ani buni în sătucul Sânnicoară, din comuna Chiochiş.

El nu poate fi înscris într-un tipar anume: iubeşte liniştea, libertatea, face muzică şi a predat limba engleză circa şase ani la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca. Iar în România a ajuns…cu circul!

Nu glumesc! Lucrez cu o organizaţie din Franţa, facem circ cu copii şi tineri de peste tot. Facem spectacol de circ şi, în ’95 a fost un program în judeţul Botoşani. Am fost foarte impresionat de ceea ce am văzut şi am venit înapoi în 1996 şi am început să studiez limba română. Eu sunt profesor de engleză, de meserie. M-au impresionat peisajul, oamenii, totul! România este o ţară foarte frumoasă!

Richard spune că era tânăr când a venit aici şi i-a fost uşor să vadă lucrurile bune pe care le au românii. Numai că, dupa şase ani de profesat la UBB, unde a predat limba engleză, s-a confruntat cu o mare dezamăgire pe plan profesional, care l-a făcut să plece de acolo.

Iniţial am fost foarte impresionat de studenţii mei, cu engleza şi, vai, nivelul a fost excelent. Studenţii aveau o curiozitate intelectuală despre orice. Dar, după ce s-a schimbat sistemul de admitere au intrat mulţi care ori nu erau foarte buni, ori nu aveau interes în nimic şi asta a fost problema adevarată. Şi, după doi ani m-am gândit că nu are rost să mai stau pentru că lucrez pentru nimic şi am studenţi care nu au nici un interes pentru limba engleză.

Sătucul Sânnicoară, unde Richard şi-a cumpărat o căsuţă, nu are nici măcar 100 de locuitori, iar o mare parte dintre case sunt părăsite.

Richard Proctor într-un adevărat regim ascetic. Îşi câştigă existenţa făcând traduceri pe internet şi dând meditaţii foarte puţinilor copii din sat.

Viaţa e foarte liniştită la noi în sat. Dar avem serviciu de internet foarte bun şi eu pot să lucrez acasă cu traduceri şi mai lucrez şi cu vecinii, când au nevoie de mine. Cu grădinăritul am încercat câţiva ani, dar nu mi-a ieşit.

Unul dintre vecinii săi, Vasile Cadar, care are două sute de stupi cu albine este încântat de compania lui Richard.

Richard ne ajută la orice, este foarte săritor. Ne ajută la stupi, ne-a ajutat să aducem lemne…(Vasile Cadar)

Richard Proctor  și stupii

Richard Proctor și stupii

Marius Cămăraşan este vecinul din cealaltă parte a străzii şi este unul dintre puţinii bărbaţi în putere din sat. El se ocupă efectiv cu agricultura.

La început ne-am întrebat ce o să facă englezul aicea, dar uite că şi-a găsit ocupaţie. Ne-a ajutat copiii pentru şcoală şi cred că şi dacă ar fi român nu ne-am înţelege atât de bine! (Marius Cămărășan)

Cum Richard este un interpret foarte bun de balade irlandeze, organizatorii festivalurilor medievale din Transilvania îl invită, vară de vară, să cânte în piaţetele burgurilor, dar Richard vrea mai mult de la muzică.

De aceea şi-a făcut un mic studio de înregistrări chiar în odaia în care locuieşte si se gândeşte ca ar putea vinde piese pe internet. Numele său de scenă este Patrick O’Mahoney.

studio înregistrări, Patrick O’Mahoney(nume de scenă)

studio înregistrări, Patrick O’Mahoney(nume de scenă)

Ceea ce frapează este faptul că bogatele sale cunoştinţe nu sunt exploatate şi de comunitatea locală din comuna Chiochiş.

Având în vedere că în satul Sânnicoară nici măcar şcoală nu mai este, este destul de greu de integrat în preocupările noastre. Am încercat să facem un voluntariat, dar nu reuşim local să facem ceva, nu că el nu ar avea disponibilitate. (Vasile Adrian Silaşi, primar Chiochiş).

Ne despărţim de Richard Proctor şi de sătucul Sânnicoară şi, după ceea ce am văzut aici, ştim ce am găsi şi în alte locuri cu englezi din Transilvania, la Viscri, de exemplu.

Prinţul Charles ar trebui să ştie, însă, că în Transilvania sunt locuri chiar mai liniştite decât cele pe care le vizitează el de câteva ori pe an.

 

Florin Săsărman

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj