Ascultă Radio România Cluj Live

Unitatea de Primiri Urgențe din Oradea, în casă nouă [AUDIO/FOTO]

Noul UPU are multe funcțiuni noi, între care sistemul de bronhoscopie, garda permanentă de bronhoscopie care permite extragerea corpurilor străine la copii până la pacientul ars – gestiunea endobronșică a căilor aeriene, sistemul de circulație extracorporeală (care va fi folosit pentru resuscitarea extracorporeală) și sistemul de boxe cu pereți retractabili, care permit o anumită intimitate pacientului.

Unitatea de Primiri Urgențe din Oradea, în casă nouă [AUDIO/FOTO]

Articol editat de cristina.rusu, 16 noiembrie 2020, 18:07 / actualizat: 17 noiembrie 2020, 14:47

Structurată pe trei niveluri, Unitatea de Primiri Urgențe va avea, la parterul clădirii, circuitul pentru pacienți, sala de așteptare pentru familii, zona de triaj, zona urgențelor minore (pentru cei care ajung singuri), zona urgențelor majore (cei transportați cu Ambulanța), zona de observare și monitorizare pentru pacienții critici, zona de igienizare – cu baie și dușuri pentru pacienți, camera de telemedicină, depozitul de medicamente (dotat cu sistem informatic, care scoate medicamentul utilizat din gestiune și emite alertă la scăderea stocului). Tot la parter se află registratura, zona de decontaminare, o cameră pentru resuscitare, un isolator și grupuri sanitare pentru medici.

La parterul clădirii mai sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, toate așezate în jurul zonei de tratament a pacienților, a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici. Tot aici au fost prevăzute sălile de radiologie și computer tomograf.

Această prezentare necesită JavaScript.

Partea de extindere și modernizare a UPU face parte dintr-un proiect mai amplu, finanțat de Banca Mondială – reabilitarea sistemului de urgență în România. Proiectul a început în 2007, cu faza I, când s-au achiziționat exclusiv echipamente. Faza a II-a a început în 2014 și a constat în achiziția de echipamente pe care le-am și recepționat anul trecut. De aceea, acum nu veți vedea echipamente noi, pentru că sunt în uz de anul trecut. De asemenea, a fost o luptă extraordinară pentru obținerea finanțării în vederea extinderii și modernizării a cinci UPU din țară, selectate fiind în final două. Consider că munca echipei care a realizat acea argumentare din 2015-2016 a fost extrem de laborioasă și a convins extreme de exigenta Bancă Mondială. (dr. Hadrian Borcea, șeful UPU – SMURD Oradea)

Un UPU funcțional

Dr. Borcea susține că nu și-a dorit ca noua Unitate să fie mare, cât funcțională. Acesta spune că UPU este structurat pe principiul foilor de ceapă. În plus, UPU va avea sisteme moderne de instruire – câteva dintre ele sunt primele din România. De asemenea, șeful UPU – SMURD Bihor a anunțat că se vor declanșa și două programe de formare, care nu au fost încă introduse în țara nostră.

Pacientul este în mijloc și toate resursele necesare – materiale, umane, pentru investigații, explorări și așa mai departe, sunt concentrate în jurul acestuia. Totodată, ne-am concentrat, în cadrul acestui proiect, dar și în cadrul celorlalte două de care am beneficiat anul acesta, pe partea de instruire a personalului. Pentru că, pe lângă echipamente și clădiri, avem nevoie de personal tot mai bine instruit care să facă față cerințelor, mai ales în acest context epidemiologic pe care-l trăim, a explicat dr. Borcea.

Această prezentare necesită JavaScript.

Laborator unic în România

La primul nivel este amenajat primul laborator robotizat din sistemul public din România, cu o eficiență crescută în eliberarea rezultatelor și cu o gamă de analize cât mai mare.

Tot aici, din ianuarie, va funcționa stația centrală de sterilizare pentru spitalele municipalității (în valoare de 700.000 de euro, asigurați de Spitalul Județean), precum și farmacia digitalizată a Spitalului.

Pe lângă celelalte amintite, clădirea mai are și un amfiteatru de 185 de locuri, destinat atât personalului medical din unitate, cât și studenților de la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea.

La ultimul nivel al extinderii a fost realizat amfiteatrul, o zonă de vestiare pentru 200 de persoane, o sală de curs pentru studenți și rezidenți. Aici va funcționa, la finalul lunii, zona administrativă a Unității de Primiri Urgențe.

Între clădirea nouă și cea existentă s-a amenajat o terasă verde. Noul UPU va utiliza sursa de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală.

Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introdus în piloți, realizat odată cu armăturile acestora. Termoizolarea se realizează cu vată bazaltică, compartimentare pe structură ușoară.

Din iulie 2020, activitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Oradea s-a mutat în cele 43 de containere modulare, amplasate pe platforma din fața Spitalului Județean.

 

Crina Dobocan

Foto: Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj