Ascultă Radio România Cluj Live

Apariţie exotică în Transilvania

El are 68 de ani şi este evreu originar din Satu Mare, ea va împlini 42 luna viitoare şi este singura filipineză din Satu Mare. Împreună cu cei doi copii, Danny de 21 de ani, student la Stomatologie în Timişoara, şi Albert – de 23 de ani, angajat la o firmă germană cu activitate în Satu Mare, Luis şi Carmen pot fi oricând un exemplu elocvent despre ceea ce înseamnă cu adevărat o familie în care iubirea, încrederea, interesul pentru educaţia sănătoasă a copiilor, lipsa de prejudecăţi şi convieţuirea armonioasă sunt principii de bază.

Apariţie exotică în Transilvania

Articol editat de , 30 octombrie 2014, 12:00 / actualizat: 30 octombrie 2014, 14:43

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Cei doi s-au cunoscut cu 28 de ani în urmă în oraşul filipinez Angeles City, când Carmen avea doar 17 ani. Luis spune că a ales-o pe Carmen să-i fie soţie pentru că filipinezele sunt unice prin devotament şi capacitatea de adaptare:

Filipinezele sunt cele mai bune soţii şi mame. E ceva interesant în cazul lor. Ca bărbat, când cunoşti o femeie, o curtezi mai întâi pentru a vedea ce avem în comun. Cu filipinezele nu e cazul, deoarece au o calitate unică: se adaptează imediat după tine. Adică, dacă îţi place să schiezi, şi ele sunt gata să schieze, dacă îţi place să te caţeri pe munţi, sunt gata oricând să te însoţească. Ele sunt în stare să facă orice îi place unui bărbat. Cu un singur amendament: să nu le înşeli! Asta nu-ţi iartă niciodată!  (Luis)

În anul 2000 au decis să se mute la Satu Mare, iar Luis îşi aminteşte că prima impresie a tinerei sale soţii a fost că se vor prăbuşi peste ea clădirile vechi:

Când am ajuns în Satu Mare, mi-a spus din prima zi că nu va locui aici deoarece îi este teamă că se vor prăbuşi peste ea clădirile vechi. Şi mi-a atras atenţia că dacă în doi ani nu se acomodează, se întoarce în Filipine. Am fost de acord cu condiţia pusă de ea, am cumpărat o casă frumoasă, iar după doi ani mi-a mărturisit că îi place aici. De atunci nu a mai vorbit niciodată despre întoarcerea în Filipine. (Luis)

După ce s-a convins că nu are motive să se teamă din cauza clădirilor, Carmen s-a adaptat la Satu Mare, şi s-a obişnuit treptat inclusiv cu privirile curioase ale celor care o consideră exotică, dar şi cu nedumerirea celor care mai cred şi acum că Luis îi este tată, nu soţ. Bazată mereu pe încredere, dragoste şi fidelitate, căsnicia lor a fost umbrită totuşi de gelozie, sentiment care pentru Carmen, ferm convinsă că soţului său îi plac doar filipinezele, a devenit nejustificat odată cu mutarea în România:

Dacă am avut discuţii, a fost doar din cauza geloziei, ea era foarte geloasă pe mine cât timp am locuit în Filipine. (Luis). Carmen, în schimb, se declară în sfârşit liniştită: acuma el este cel gelos, nu eu! Eu am fost geloasă doar în Filipine pentru că ştiu că lui îi plac doar filipinezele. În Satu Mare sunt singura filipineză, deci nu am motive să fiu geloasă. (Carmen)

Preocupată de binele şi confortul soţului şi al celor doi copii, Carmen este singura care se ocupă zilnic de bucătărie. Iar alături de preparatele culinare specifice ţării ei de origine, în meniul familiei Schonberger şi-au făcut loc şi sarmalele:

Doar eu gătesc, sunt stăpână în bucătărie. Prepar mâncare filipineză – adobo, caldereta, mai multe. Ştiu să fac şi sarmale, am învăţat şi îmi plac foarte mult, sunt cele mai bune! (Carmen)

Familia Schonberger din Satu Mare poate părea, la prima vedere, atipică şi exotică, datorită lui Carmen. Însă ceea ce îi face cu adevărat speciali, este dragostea şi dăruirea pentru cei doi copii şi interesul ca aceştia să înveţe în Europa, unde, după cum spune Carmen, şcoala e cea mai bună:

Nu am vrut să locuim în America deoarece şcoala de acolo nu este bună. Şi eu şi soţul meu ştim că şcoala din Europa, şi mai ales din România, este cea mai bună pentru copiii noştri. De aceea am ales să locuim în România! (Carmen)

Carmen este singura filipineză din Satu Mare, dar acest lucru nu o deranjează. Când îi este dor de familia din ţara ei, urcă în avion şi îi vizitează. În rest, singurele preocupări sunt soţul şi cei doi băieţi de care este foarte mândră. Iar dacă le treci pragul, Carmen îţi va arăta cu siguranţă albumele în care păstrează cu mare grijă toate fotografiile şi diplomele copiilor.

 

Stela Tudor

 

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj