Ascultă Radio România Cluj Live

Majorete cu pom-poni de aur [GALERIE FOTO]

– Cinci, şase atenţie STOP! Unu, doi STOP! Încă o dată fete, sincron. Unu…, doi… şi abia pe trei aduceţi la piept.

Majorete cu pom-poni de aur [GALERIE FOTO]

Articol editat de miclaus, 28 mai 2016, 06:00

Doar vocea instructoarei şi paşii cadenţaţi ai fetelor se aud în micuţa sală de sport a Colegiului Naţional Avram Iancu din Cluj-Napoca. Majoretele trupei Deja-Vu şi-au început antrenamentul. Încălzirea, exerciţii pentru sincronizare şi apoi repetiţiile pentru coregrafia dansurilor.
Abia s-au întors de la Campionatul Naţional de Majorete unde au participat cu patru echipe şi au câştigat trei locuri I şi un loc II.

Fetele nu au avut timp de prea multă relaxare, pentru că, spune instructorul lor Zsuzsanna Trella, urmează competiţiile internaţionale.
– Echipele Deja-Vu Avram Iancu au concurat la patru secţiuni: majorete tradiţionale cu pom-poni categoriile de vârstă junioare şi cadete, majorete hobby cadete şi hip-hop junioare. Fetele au câştigat trei locuri întâi şi un singur loc doi. Acum ne pregătim pentru Campionatul European de Cheerleading, care va fi la Viena şi în luna septembrie vom merge la Campionatul European de Tradiţionale din Croaţia.

În timp ce Zsuzsanna Trella dădea câteva amănunte despre ce le aşteaptă pe tinerele majorete, în sală a pornit muzica, iar fetele şi-au luat pom-ponii pentru a-şi repeta dansurile.

antrenament
Coregrafia a fost cea care a impresionat juriul la toate concursurile pe care fetele din trupa de majorete Deja-Vu le-au câştigat.
Andreea Coţea, una dintre căpitanele echipelor de majorete, are 15 ani şi recunoaşte că pentru performanţe e nevoie de multe antrenamente:

– La Bistriţa, după multe antrenamente grele, am reuşit să câştigăm locul întâi. Cred că muzica şi coregrafia au făcut, până la urmă, diferenţa. Au fost gândite de antrenoarele noastre. Şi am mai avut o foarte mare dorinţă de a câstiga. Acum ne pregătim pentru Campionatul European de Majorete, unde vrem tot locul întâi!

Majoretele în competiție

Majoretele în competiție

– Trebuie să te laşi… şi te ridici când ea te trage. Încă o dată! Cinci, şase, doi şi! Una, două, trei, patru! Vocea instructoarei pune stăpânire pe întreaga sală. Un exerciţiu nu a ieşit bine şi trebuie repetat până când toate fetele îl fac perfect.

Performanţele fetelor de la Deja-Vu nu au venit peste noapte. Cele mai multe au început la şapte, opt ani şi a fost nevoie de multă muncă pentru a ajunge cele mai bune din ţară. În această situaţie este şi Georgiana Popa care mărturiseşte că, mai ales înaintea competiţiilor, nu are timp decât pentru şcoală şi antrenamente.

-Hai, prima dată picaţi în sfoară cele care aveţi de făcut sfoară. Hmmmm… asta e mai mult aşezat decât picat.

Antrenament majorete

Antrenament majorete

Pentru că Georgiana nu are de repetat aici, instructoarea i-a oferit câteva momente de pauză:

– Eram în clasa a doua. Şi o colegă mi-a spus că face aici antrenamente la majorete şi atunci m-am gândit că ar fi frumos să vin şi eu. De atunci au trecut aproape cinci ani. În general, avem câte două antrenamente pe săptămâna şi înainte de campionate, în fiecare zi. Antrenamentele încep cu încălzire, apoi tehnică, aruncări şi învăţăm coregrafia. Dacă repeţi, ştii.

Dar, pentru două titluri europene consecutive la secţiunea Majorete cu pom-poni categoria de vârstă cadete, e nevoie de muncă. Acum au şi o provocare în plus pentru că, anul trecut, atât la junioare cât şi la cadete au ieşit „doar” vicecampioane europene. Iar majoretele de la Avram Iancu au vrut întotdeauna mai sus de locul doi. Aşa că instructorul Zsuzsanna Trella le-a anunţat deja pe fete că vor avea o vacanţă de vară activă:

– Fetele se pregătesc mult. Noi sperăm că repetă şi acasă. Zsuzsanna zâmbeşte, pentru că e sigură că o fac. Pentru locul întâi trebuie să munceşti mult, fetele ştiu asta. De aceea mergem şi în cantonamente de pregătire fizică şi psihică, unde suntem doar noi. Fără şcoală, fără alte programe.

În cantonament

În cantonament

Majoretele de la noi sunt mult diferite faţă de ceea ce vedem în filmele americane. Nu au ca principal rol încurajarea băieţilor în competiţiile sportive, iar conducătoarea fetelor nu este în mod tradiţional iubita căpitanului echipei de fotbal a liceului. Totuşi, Alexandra Suciu promite că, dacă vreodată o echipă a Liceului Avram Iancu va avea nevoie de încurajări, majoretele nu vor refuza provocarea:

-Toată lumea se gândeşte la majoretele acelea din Statele Unite, cu piramide. Dar aici facem mai multe lucruri. La noi, majoretele sunt o combinaţie între dans şi artă. Sunt coregrafii destul de dificile. Acum ne-am bazat pe două dansuri: pe tradiţional cu pom-poni şi pe hip-hop. Şi combinate, iese ceva foarte frumos.

Vocea instructoarei o întrerupe pe Alexandra. Scurta pauză s-a terminat şi fetele reiau antrenamentul:

– Continuăm! Un’, doi atenţie STOP! Aţi întârziat… Încă o dată! Un’, doi, trei STOP! Continuăm! Luaţi pom-ponul…

 

Mihai Miclăuş

Radio Cluj se poate asculta online AICI:

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Reportaje miercuri, 24 aprilie 2024, 13:41

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare

O trupă de actori omogenă și bine sudată, o secție de teatru pentru adolescenți, mai mult de 60 de voluntari de toate vârstele care se...

Sărbătoare la Teatrul de Nord din Satu Mare
Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj