Șase nutrienți-cheie pentru o viață sănătoasă și activă după 50 de ani
Îmbătrânire sănătoasă: magneziu, vitamine B, calciu, vitamina D, Omega-3 și zinc – aliați pentru longevitate.
Articol editat de cristina.rusu, 9 decembrie 2025, 12:00
„Îmbătrânirea frumoasă” şi sănătoasă nu este un mit, ci o problemă de gene şi de alimentaţie corectă.
După vârsta de 50 de ani, deficitele de vitamine devin mai riscante, iar cercetările arată că lipsa lor poate agrava problemele existente şi poate declanşa noi boli cronice, dacă nu sunt administrate la timp.
Există şase vitamine şi minerale esenţiale pentru sănătate:
Magneziu – este necesar pentru muşchi, glicemie şi inimă. Deficitul său creşte riscul de sindrom metabolic. Se găseşte în nuci, legume cu frunze verzi, cereale integrale şi ciocolată neagră. Consumul excesiv prin suplimente poate provoca probleme digestive.
Vitamine din grupul B (în special B12 şi folat – B9) – aceste vitamine sunt esenţiale pentru energie şi formarea celulelor. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, absorbţia de B12 scade, mai ales la persoanele cu aciditate gastrică redusă. Deficitul este asociat cu un risc crescut de demenţă şi boli cardiovasculare. B12 se găseşte în carne, peşte şi ouă.
Calciu – este vital pentru oase şi funcţia musculară. Absorbţia sa din alimente scade odată cu înaintarea în vârstă. Sursele de calciu sunt: produse lactate, legume cu frunze verzi, migdale şi tofu. Consumul excesiv sub formă de suplimente poate duce însă la formarea de pietre la rinichi.
Vitamina D – este necesară pentru absorbţia calciului şi pentru imunitate. Deficitul se accentuează iarna sau dacă nu petrecem suficient timp la soare. Se găseşte în peşte gras şi alimente fortificate cu vitamine şi minerale. Nivelurile scăzute de vitamina D cresc riscul de infecţii şi boli autoimune.
Acizi graşi Omega-3 – sunt benefici pentru inimă şi creier şi reduc inflamaţia. Cele mai bune surse sunt peştele gras; formele vegetale (seminţe de in, chia) se absorb mai greu. Sprijină memoria şi pot reduce riscul de Alzheimer. Sunt disponibili şi sub formă de suplimente (ulei de peşte sau de alge).
Zinc – este esenţial pentru imunitate. Deficitul său este asociat cu boli cardiovasculare, neurodegenerative şi canceroase. Se găsește în stridii, carne, leguminoase şi nuci. Consumul excesiv poate dezechilibra alţi minerali. Experţii subliniază că aceste substanţe nutritive trebuie să fie asigurate în principal printr-o alimentaţie diversificată, iar suplimentele să fie luate doar după prescripţia medicului.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.