Secretul longevității ar putea fi… mov
Fructele și legumele mov ajută la refacerea organismului după efort.
Articol editat de cristina.rusu, 18 noiembrie 2025, 12:00
Cercetători de la Universitatea Nicolaus Copernicus din Polonia au descoperit că fructele şi legumele de culoare violet, precum afinele, coacăzele negre, cartofii dulci mov şi varza roşie, pot îmbunătăţi semnificativ refacerea organismului după efort şi pot proteja celulele împotriva îmbătrânirii.
Totul se datorează antocianinelor – pigmenţi naturali care conferă plantelor culoarea lor caracteristică.
După cum notează revista „Nutrients”, aceste substanţe activează mecanismele antioxidante, reduc inflamaţiile şi susţin sănătatea cardiovasculară.
Cercetătorii subliniază că antocianinele influenţează căile celulare cheie, inclusiv Nrf2 şi NF-kB, ajutând organismul să facă faţă stresului oxidativ – principala cauză a oboselii, inflamaţiei şi deteriorării ţesuturilor după exerciţii intense.
Persoanele care consumă regulat alimente bogate în antocianine prezintă o adaptare mai rapidă la efort şi o rezistenţă sporită la bolile cronice.
Totuşi, aceşti compuşi nu sunt complet absorbiţi – doar aproximativ 2% din antocianinele consumate prin alimentaţie ajung efectiv la celule.
Oamenii de ştiinţă caută modalităţi de a le îmbunătăţi eficienţa, dezvoltând forme microîncapsulate şi nanoemulsionate. De asemenea, recomandă combinarea alimentelor de culoare violet cu vitamina C, ceea ce le creşte absorbţia.
Autorii studiului subliniază că includerea regulată a legumelor şi fructelor violet în dietă poate fi o modalitate simplă şi sigură de a îmbunătăţi sănătatea, de a creşte rezistența fizică şi de a încetini procesul de îmbătrânire.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram