Ascultă Radio România Cluj Live

Secretul longevității ar putea fi… mov

Fructele și legumele mov ajută la refacerea organismului după efort.

Secretul longevității ar putea fi… mov
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 18 noiembrie 2025, 12:00

Cercetători de la Universitatea Nicolaus Copernicus din Polonia au descoperit că fructele şi legumele de culoare violet, precum afinele, coacăzele negre, cartofii dulci mov şi varza roşie, pot îmbunătăţi semnificativ refacerea organismului după efort şi pot proteja celulele împotriva îmbătrânirii.

 

Totul se datorează antocianinelor – pigmenţi naturali care conferă plantelor culoarea lor caracteristică.

După cum notează revista „Nutrients”, aceste substanţe activează mecanismele antioxidante, reduc inflamaţiile şi susţin sănătatea cardiovasculară.

Cercetătorii subliniază că antocianinele influenţează căile celulare cheie, inclusiv Nrf2 şi NF-kB, ajutând organismul să facă faţă stresului oxidativ – principala cauză a oboselii, inflamaţiei şi deteriorării ţesuturilor după exerciţii intense.

Persoanele care consumă regulat alimente bogate în antocianine prezintă o adaptare mai rapidă la efort şi o rezistenţă sporită la bolile cronice.

Totuşi, aceşti compuşi nu sunt complet absorbiţi – doar aproximativ 2% din antocianinele consumate prin alimentaţie ajung efectiv la celule.

Oamenii de ştiinţă caută modalităţi de a le îmbunătăţi eficienţa, dezvoltând forme microîncapsulate şi nanoemulsionate. De asemenea, recomandă combinarea alimentelor de culoare violet cu vitamina C, ceea ce le creşte absorbţia.

Autorii studiului subliniază că includerea regulată a legumelor şi fructelor violet în dietă poate fi o modalitate simplă şi sigură de a îmbunătăţi sănătatea, de a creşte rezistența fizică şi de a încetini procesul de îmbătrânire.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram

 

Alimente de toamnă pentru o inimă puternică
Diverse sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 12:00

Alimente de toamnă pentru o inimă puternică

Toamna, este indicat să ne concentrăm pe fructe şi legume de sezon, care sunt sănătoase şi pot fi folosite în preparate gustoase.  ...

Alimente de toamnă pentru o inimă puternică
„Elements” transformă corpul feminin într-un concept artistic al naturii
Diverse sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 00:00

„Elements” transformă corpul feminin într-un concept artistic al naturii

Mai puțin eros, mai mult concept. Senzualitatea exprimată în Calendarul Pirelli – primul (și poate ultimul) dintre marile calendare artistice...

„Elements” transformă corpul feminin într-un concept artistic al naturii
Educația continuă protejează memoria și creierul chiar și după 90 de ani
Diverse vineri, 14 noiembrie 2025, 12:00

Educația continuă protejează memoria și creierul chiar și după 90 de ani

Un studiu recent al Universităţii din Helsinki arată că educaţia continuă să aibă un efect benefic asupra sănătăţii creierului, chiar şi...

Educația continuă protejează memoria și creierul chiar și după 90 de ani
Celebrul diamant „Mellon Blue”, vândut din nou la licitație
Diverse vineri, 14 noiembrie 2025, 00:00

Celebrul diamant „Mellon Blue”, vândut din nou la licitație

”Mellon Blue”, un diamant albastru intens de 9,51 carate montat pe un inel, a fost vândut la Geneva pentru peste 25 de milioane de...

Celebrul diamant „Mellon Blue”, vândut din nou la licitație
Diverse joi, 13 noiembrie 2025, 12:00

Beneficiile frigului pentru corp și minte

Dincolo de ceaiul cald şi hainele groase, frigul aduce beneficii pentru imunitate, piele sănătoasă şi mai puţine alergii, susţin experţii....

Beneficiile frigului pentru corp și minte
Diverse joi, 13 noiembrie 2025, 00:00

Meghan Markle revine pe marele ecran

Meghan Markle se pregătește să revină la cinema, cu un mic rol într-un film aflat în prezent în producție la Los Angeles, în California, au...

Meghan Markle revine pe marele ecran
Diverse miercuri, 12 noiembrie 2025, 12:00

Probioticele, între mit și realitate: când și cum să le consumăm

Probioticele – „bacteriile bune” din sistemul digestiv – sunt promovate ca soluţie pentru orice, de la combaterea balonării...

Probioticele, între mit și realitate: când și cum să le consumăm
Diverse miercuri, 12 noiembrie 2025, 00:00

Secretul cartofilor prăjiți crocanți

Cartoful este, în esență, o combinație de apă și amidon. Când ajunge în ulei încins, lucrurile par simple: se rumenește la exterior și se...

Secretul cartofilor prăjiți crocanți