Umiditatea în casă: trucuri pentru a scăpa de condens
Condensul se formează atunci când aerul cald şi umed se întâlneşte cu o suprafaţă rece.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 noiembrie 2025, 10:00
Dimineţile devin tot mai reci, iar în interior, poate apărea condensul pe ferestre. Picăturile de apă aparent inofensive indică primul semn al unei probleme: umiditatea care nu are unde să se evapore, urmată de apariţia mucegaiului.
Condensul se formează atunci când aerul cald şi umed se întâlneşte cu o suprafaţă rece, transformând vaporii în lichid. Cu cât umiditatea din cameră este mai mare, cu atât creşte probabilitatea formării condensului.
Potrivit Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, umiditatea optimă în locuinţă trebuie să fie între 40 şi 60%.
Peste 60%, mediul devine ideal pentru dezvoltarea mucegaiului.
Cauzele frecvente care agravează situaţia sunt: gătitul fără hotă, uscarea rufelor în camere fără ventilaţie şi lipsa aerisirii regulate. Pentru a preveni condensul, aerisirea trebuie efectuată corect: este mai bine ca ferestrele să fie larg deschise pentru cinci-zece minute, de două-trei ori pe zi, decât lăsate uşor întredeschise.
Hota trebuie folosită, chiar şi atunci când se fierbe un ceai; modelele moderne elimină până la 80% din abur.
De asemenea, temperatura din locuinţă trebuie menţinută constantă, evitând diferenţele de peste 5°C între camere.
Etanşările ferestrelor trebuie verificate, fiind necesară utilizarea unui dezumidificator sau alternative casnice, cum ar fi borcane cu bicarbonat sau sare.
Se recomandă curăţarea frecventă a pervazurilor, unde mucegaiul apare adesea. Un studiu al University College London arată că o creştere de doar 5% a umidităţii aerului măreşte cu 25% riscul apariţiei sporilor de mucegai, care provoacă alergii şi probleme respiratorii.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.