Toamna se numără borcanele | AUDIO
Conservele tradiționale au fost vedetele Festivalului Toamnei de la Cluj.
Articol editat de cristina.rusu, 20 octombrie 2025, 13:28
Toamna se pun bucate, la păstrat pentru iarnă. Orice gospodină are rafturile cămării pline cu borcane colorate. Murături, zacuscă de toate felurile bulion sau borcane cu fasole verde dunstulite bine înainte de a fi așezate cu grijă pe rafturi, toate presupun efort și timp.
Am aflat despre câteva produse făcute în Transilvania și care nu ar trebui să fie trecute cu vederea, când vine vorba despre conserve.
Peste 5.000 de persoane au participat sâmbătă și duminică la Festivalul Toamnei organizat în Parcul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Expozanții au fost și ei aproape 60. Printre aceștia am găsit producători dornici să împărtășească tradiții și rețete.
Lăpușan Alexandru este producător de Magiun, în județul Cluj. A trăit și vremurile bunicilor când silvoița se făcea în cazane mari.
Nemeti Olga a venit la Cluj cu murături, pentru toate gusturile.
Alina Ispas, din Râșca împreună cu fratele ei, Alin, își ajută tatăl la vânzarea de cartofi. Ei sunt din acea familie în care copiii preiau cu bucurie deprinderile părinților și duc mai departe o investiție serioasă în agricultură.
Sebastian Câmpean, de la Turda, Pâinea de sub Deal, a venit la Cluj cu o super pâine.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.