Ascultă Radio România Cluj Live

Sucul de portocale combate colesterolul și hipertensiunea

Consumul regulat ajută în lupta cu factorii de risc cardiovascular.

Sucul de portocale combate colesterolul și hipertensiunea
Foto: Foto: Alexy Almond/Pexels

Articol editat de cristina.rusu, 12 octombrie 2025, 12:00

Studiile arată că sucul de portocale poate sprijini combaterea a două probleme majore de sănătate – colesterol ridicat şi hipertensiune arterială, ambele fiind factori de risc semnificativi pentru accidente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale.

 

Modificarea obiceiurilor alimentare este o metodă eficientă de control al colesterolului şi tensiunii, deoarece reducerea grăsimilor saturate scade colesterolul, iar limitarea consumului de sodiu influenţează pozitiv tensiunea arterială.

Cercetări publicate în „Lipids in Health and Disease”, în 2023, au arătat că două pahare de suc de portocale pe zi pot reduce nivelul colesterolului.

Studiul a implicat 129 de voluntari cu vârste între 18 şi 66 de ani, dintre care 41% au consumat zilnic aproximativ 480 ml timp de minimum 12 luni, obţinând niveluri semnificativ mai scăzute ale colesterolului total. Rezultatele au fost valabile atât pentru persoanele cu colesterol normal, cât şi ridicat, în timp ce participanţii care nu au menţinut consumul zilnic nu au înregistrat aceleaşi efecte.

O meta-analiză separată arată că sucul de portocale poate reduce LDL (colesterolul rău), fără efect semnificativ asupra colesterolului total şi HDL (colesterolul bun).

În ceea ce priveşte tensiunea arterială, un studiu din „European Journal of Nutrition” (2021) a constatat că participanţii care au consumat suc de portocale timp de 12 săptămâni au înregistrat scăderi ale tensiunii, hesperidina din suc reducând tensiunea sistolică, după consum prelungit.

Autorii subliniază că „sucul de portocale îmbogăţit cu hesperidină poate fi un instrument util pentru controlul tensiunii la persoanele cu prehipertensiune şi hipertensiune de grad 1″.

Un alt studiu din Arya Atherosclerosis (2013) a arătat că 60 de zile de consum de suc de portocale au redus semnificativ tensiunea arterială, probabil datorită conţinutului ridicat de flavonoide, pectine şi uleiuri esenţiale din produsele concentrate.

Totuşi, sucul conţine aproximativ 24 g de zahăr per porţie, aspect important pentru diabetici sau pentru cei care încearcă să slăbească.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Puloverele vedetă ale iernii 2025-2026
Diverse joi, 6 noiembrie 2025, 00:00

Puloverele vedetă ale iernii 2025-2026

Toamna readuce dorinţa de confort, căldură şi stil, iar puloverele devin din nou vedetele sezonului rece.   După lunile de vară pline de...

Puloverele vedetă ale iernii 2025-2026
Vitamina D, „soarele” din corpul tău
Diverse miercuri, 5 noiembrie 2025, 12:00

Vitamina D, „soarele” din corpul tău

Vitamina D, numită şi „vitamina soarelui”, este esenţială pentru sănătatea oaselor, imunitate, funcţia musculară şi starea...

Vitamina D, „soarele” din corpul tău
A fost desemnat cel mai atrăgător bărbat din lume
Diverse miercuri, 5 noiembrie 2025, 10:51

A fost desemnat cel mai atrăgător bărbat din lume

Actorul britanic Jonathan Bailey a fost desemnat cel mai sexy bărbat din lume în 2025, potrivit unui clasament întocmit de revista People....

A fost desemnat cel mai atrăgător bărbat din lume
Moarte misterioasă a elefanților de mare
Diverse miercuri, 5 noiembrie 2025, 00:00

Moarte misterioasă a elefanților de mare

Tulpina de gripă aviară H5 a ajuns pe una dintre insulele subantarctice ale Australiei.   Oamenii de știință sunt îngrijorați de o...

Moarte misterioasă a elefanților de mare
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 13:45

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu

Astronauții de pe stația spațială chineză au savurat în premieră fripturi și aripioare de pui proaspăt gătite, chiar la bordul navei, cu...

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 12:00

Grăsimile bune, cheia sănătății

Astăzi, comunitatea științifică a reabilitat complet grăsimile, recunoscând că acestea sunt o componentă vitală a unei diete echilibrate....

Grăsimile bune, cheia sănătății
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 00:00

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice

Ultimii trei ani au fost cei mai dificili pentru Xie Dandan și familia sa, care timp de peste un deceniu au cultivat una dintre cele mai apreciate...

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 15:18

Un român, campion mondial la pizza picantă

Luciano Scărlătescu, un bucătar pizzar din comuna Atena Lucana, în provincia Salerno, este noul campion mondial al pizzei picante.  ...

Un român, campion mondial la pizza picantă