Ascultă Radio România Cluj Live

Laptele, brânza şi microbiomul intestinal – anatomia unei legături complexe

Efectele produselor lactate rămân controversate.

Laptele, brânza şi microbiomul intestinal – anatomia unei legături complexe
Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 iulie 2025, 12:00

Intestinul uman găzduieşte trilioane de bacterii care influenţează digestia, metabolismul, imunitatea şi sănătatea mintală. Dieta este factorul principal în formarea microbiomului intestinal, dar efectele produselor lactate rămân controversate. Acestea furnizează nutrienţi esenţiali, precum calciu şi probiotice, însă studiile arată că pot susţine bacteriile benefice sau pot contribui la inflamaţii şi tulburări metabolice.

Un studiu recent publicat în „Nutrients” a analizat legătura dintre consumul de lactate şi microbiota intestinală, pe un grup de 34 de persoane recent supuse colonoscopiei, excluzându-se cei cu boli inflamatorii intestinale, folosirea recentă a antibioticelor sau schimbări dietetice majore.

Consumul de lactate în ultimul an a fost autoevaluat prin chestionar, iar 97 de biopsii au fost analizate genetic pentru diversitatea microbiană, ţinând cont de factori demografici şi de stil de viaţă. Rezultatele au arătat că un consum mai mare de lapte este asociat cu o cantitate crescută de Faecalibacterium, bacterie cu rol antiinflamator, şi Akkermansia, legată de sănătatea metabolică îmbunătăţită.

Consumul ridicat de lactate creşte diversitatea microbiană, bacteriile fiind mai variate şi echilibrate. În schimb, un consum mai mare de brânză este corelat cu o diversitate microbiană redusă, inclusiv scăderea Bacteroides şi Subdoligranulum, bacterii implicate în cancerul de colon, respectiv tulburări metabolice.

Lactatele au efecte diferite asupra microbiomului, datorită compoziţiei şi fermentaţiei variate. Un consum crescut de lactate este legat şi de prezenţa Bifidobacterium, un probiotic cunoscut pentru beneficiile asupra digestiei şi imunităţii. În schimb, iaurtul nu a prezentat o legătură clară cu microbiomul, posibil din cauza consumului scăzut în grupul studiat.

Studiul confirmă impactul semnificativ al lactatelor asupra sănătăţii intestinale, cu posibile implicaţii metabolice, imune şi digestive.

Laptele pare să susţină bacteriile benefice, iar brânza are efecte mai complexe. Sunt necesare studii suplimentare, având în vedere limitările: eşantion mic, preponderent bărbaţi şi autoevaluări prin chestionare. Cercetărle de acest tip oferă informaţii valoroase pentru strategii de sănătate publică şi recomandări nutriţionale personalizate. (www.focus-news.net)

 

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

7 accesorii care definesc stilul verii
Diverse miercuri, 3 septembrie 2025, 00:00

7 accesorii care definesc stilul verii

Vara aduce culoare şi vitalitate, iar accesoriile sunt detaliul care transformă o ţinută simplă într-una expresivă, reflectând starea de...

7 accesorii care definesc stilul verii
Trei frați, un ocean, un record mondial
Diverse marți, 2 septembrie 2025, 16:02

Trei frați, un ocean, un record mondial

Trei frați din Edinburgh au stabilit un nou record pentru traversarea Pacificului cu barca, vâslind non-stop și fără asistență. Aventura lor...

Trei frați, un ocean, un record mondial
Culoarea – limbajul tăcut al stilului personal
Diverse marți, 2 septembrie 2025, 00:00

Culoarea – limbajul tăcut al stilului personal

„Negrul nu este pentru oricine. Culorile nu sunt doar modă, ci un limbaj care poate evidenţia frumuseţea, poate masca imperfecţiunile şi...

Culoarea – limbajul tăcut al stilului personal
Băuturile fierbinți pot crește riscul de cancer
Diverse luni, 1 septembrie 2025, 12:00

Băuturile fierbinți pot crește riscul de cancer

Pentru multe persoane, o ceaşcă fierbinte de cafea sau ceai este cel mai bun mod de a începe ziua, dar cercetările arată că băuturile extrem...

Băuturile fierbinți pot crește riscul de cancer
Diverse luni, 1 septembrie 2025, 00:00

Misterul discului lui Sabu

În momentul descoperii, artefactul din piatră care seamănă cu un capac de roată, un volan sau o elice, era spart în mai multe fragmente, dar a...

Misterul discului lui Sabu
Diverse duminică, 31 august 2025, 12:00

Hribii: gust autentic și beneficii nutritive

Considerați adevărate delicatese, aceștia sunt apreciați atât pentru gustul lor bogat și ușor de recunoscut, cât și pentru valoarea...

Hribii: gust autentic și beneficii nutritive
Diverse duminică, 31 august 2025, 00:00

Apă la preț de vin, servită cu stea Michelin

Restaurantul La Popote cu o stea Michelin a lansat un meniu doar cu apă, cu preţuri de până la 19 lire.   Localul de tip braserie este...

Apă la preț de vin, servită cu stea Michelin
Diverse sâmbătă, 30 august 2025, 12:00

O alegere sănătoasă pentru inimă, ochi și sistemul imunitar

Cunoscut pentru gustul său minunat şi beneficiile nutriţionale, peştele rohu este plin de vitamine şi minerale esenţiale.   Renumit pentru...

O alegere sănătoasă pentru inimă, ochi și sistemul imunitar