Laptele, brânza şi microbiomul intestinal – anatomia unei legături complexe
Efectele produselor lactate rămân controversate.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 iulie 2025, 12:00
Intestinul uman găzduieşte trilioane de bacterii care influenţează digestia, metabolismul, imunitatea şi sănătatea mintală. Dieta este factorul principal în formarea microbiomului intestinal, dar efectele produselor lactate rămân controversate. Acestea furnizează nutrienţi esenţiali, precum calciu şi probiotice, însă studiile arată că pot susţine bacteriile benefice sau pot contribui la inflamaţii şi tulburări metabolice.
Un studiu recent publicat în „Nutrients” a analizat legătura dintre consumul de lactate şi microbiota intestinală, pe un grup de 34 de persoane recent supuse colonoscopiei, excluzându-se cei cu boli inflamatorii intestinale, folosirea recentă a antibioticelor sau schimbări dietetice majore.
Consumul de lactate în ultimul an a fost autoevaluat prin chestionar, iar 97 de biopsii au fost analizate genetic pentru diversitatea microbiană, ţinând cont de factori demografici şi de stil de viaţă. Rezultatele au arătat că un consum mai mare de lapte este asociat cu o cantitate crescută de Faecalibacterium, bacterie cu rol antiinflamator, şi Akkermansia, legată de sănătatea metabolică îmbunătăţită.
Consumul ridicat de lactate creşte diversitatea microbiană, bacteriile fiind mai variate şi echilibrate. În schimb, un consum mai mare de brânză este corelat cu o diversitate microbiană redusă, inclusiv scăderea Bacteroides şi Subdoligranulum, bacterii implicate în cancerul de colon, respectiv tulburări metabolice.
Lactatele au efecte diferite asupra microbiomului, datorită compoziţiei şi fermentaţiei variate. Un consum crescut de lactate este legat şi de prezenţa Bifidobacterium, un probiotic cunoscut pentru beneficiile asupra digestiei şi imunităţii. În schimb, iaurtul nu a prezentat o legătură clară cu microbiomul, posibil din cauza consumului scăzut în grupul studiat.
Studiul confirmă impactul semnificativ al lactatelor asupra sănătăţii intestinale, cu posibile implicaţii metabolice, imune şi digestive.
Laptele pare să susţină bacteriile benefice, iar brânza are efecte mai complexe. Sunt necesare studii suplimentare, având în vedere limitările: eşantion mic, preponderent bărbaţi şi autoevaluări prin chestionare. Cercetărle de acest tip oferă informaţii valoroase pentru strategii de sănătate publică şi recomandări nutriţionale personalizate. (www.focus-news.net)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.