Dracula înmormântat în Italia?
O inscripție de pe un mormânt din Napoli, tradusă recent, dezvăluie că Dracula este înmormântat în Italia.

Articol editat de cristina.rusu, 4 iulie 2025, 00:00
Cine s-a gândit să facă o călătorie în Transilvania, pe urmele poveștii Contelui Dracula, s-ar putea să fie nevoit să-și schimbe destinația și să meargă în Italia și nu în România.
Pentru că s-ar părea că Prințul Vlad al III-lea al Țării Românești, pe care imaginația lui Bram Stoker l-a imortalizat în cel mai faimos vampir din istorie, nu şi-ar dormi somnul de veci în Castelul Bran, lângă orașul românesc Brașov.
O inscripție din secolul al XVI-lea dintr-o biserică din Napoli, descifrată recent de cercetători și a cărei semnificație a fost necunoscută timp de secole, ar fi o confirmare a faptului că prinţul ar fi înmormântat, de fapt, în Santa Maria La Nova. Ştirea a fost divulgată de cotidianul Il Mattino.
Cine a fost în realitate Dracula și unde este înmormântat?
Timp de zece ani, cercetătorii au lucrat la ipoteza că rămășițele lui Vlad al III-lea, care a trăit între 1431 și 1477, au fost păstrate în complexul religios angevin-aragonez din inima orașului Napoli.
Ziarul a anticipat rezultatele unei misiuni a directorului complexului monumental, Giuseppe Reale, în România, unde un grup de cercetători a dezvăluit că inscripția misterioasă găsită în biserică este un elogiu funerar pentru Vlad al Țării Românești.
Cunoscut sub numele de Țepeș (țepes), pentru obiceiul de a-şi ucide dușmanii cu un țăruș ascuțit, tragându-i în ţeapă, a fost voievod (o funcție princiară electivă)* al Țării Românești de patru ori în secolul al XV-lea.
Nobilul, membru al familiei Drăculești și cu patronimicul Drăculea (fiul Dragonului), a inspirat romanul din 1897 al romancierului irlandez.
Ideea înmormântării la Napoli s-a născut în 2014, grație unei echipe de experți italieni și estonieni, care au studiat decorațiunile mormântului situat în capela Turbolo din Santa Maria La Nova, în special un dragon și câteva simboluri de origine egipteană.
În opinia lor, contele nu a murit în luptă, așa cum se credea, ci a fost luat prizonier de turci și ulterior, răscumpărat de fiica sa, Maria Balsa, care între timp fusese adoptată de o familie napolitană, care l-a primit. Balsa și-ar fi adus apoi tatăl în Italia și, la moartea acestuia, l-ar fi înmormântat în mormântul socrului său, Matteo Ferrillo.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.