Substanța din legume şi fructe care protejează vasele de sânge
Prezentă în fructe, mai ales în căpșuni, fisetina are efecte antioxidante și antiinflamatorii cu rol în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Articol editat de cristina.rusu, 2 iulie 2025, 12:00
Fisetina este un flavonoid, o clasă de compuşi chimici găsiţi în plante, cunoscut pentru proprietăţile sale antioxidante şi antiinflamatorii.
Fisetina este o substanţă care protejează vasele de sânge. Este un compus natural prezent în fructe şi legume şi întârzie depunerea calciului pe pereţii venelor şi arterelor. Printre proprietăţile sale se numără capacitatea de a încetini îmbătrânirea vaselor de sânge şi de a le proteja de calcifiere, susţin cercetătorii din Austria. Rezultatele studiilor lor au fost publicate în revista ştiinţifică „Aging-US”.
Fisetina este un flavanol cu puternice proprietăţi antiinflamatorii. Se găseşte în multe legume şi fructe, căpşunile având cel mai mare conţinut.
Experţii au testat efectele sale asupra celulelor musculare netede vasculare în condiţii de laborator, concentrându-se în special pe scenarii care imită condiţii patologice.
Fisetina întârzie depunerea calciului, blocând o cale specifică de semnalizare legată de enzima DUSP1. Fără această enzimă, efectul protector dispare, confirmând importanţa mecanismului molecular pe care îl influenţează substanţa.
Cercetătorii demonstrează astfel, încă o dată prin studiile lor, că alimentaţia influenţează direct sănătatea vaselor de sânge. Potenţialul fisetinei poate fi deja valorificat în prevenirea bolilor cardiovasculare grave – de la ischemie la aritmii. Şi partea cea mai bună este că nu este necesar să luăm pastile, ci este suficient să consumăm mai des fructe de pădure ca un dar nepreţuit al naturii pentru sănătate.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.