Ascultă Radio România Cluj Live

Intoleranța la gluten: simptome, diagnostic și riscuri

Intoleranţa la gluten: inamicul ascuns sau doar un diagnostic la modă?

Intoleranța la gluten: simptome, diagnostic și riscuri
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 23 mai 2025, 12:00

Intoleranţa la gluten, cunoscută şi sub denumirea de sensibilitate non-celiacă la gluten, este o afecțiune în care organismul reacţionează negativ la gluten – o proteină care se găseşte în grâu, secară, orz şi produsele derivate din acestea.

 

Spre deosebire de boala celiacă (o afecţiune autoimună) şi de alergia la grâu, această afecţiune nu provoacă deteriorarea intestinului subţire, dar poate cauza totuşi simptome neplăcute.

Disconfortul cronic, inflamaţiile şi absorbţia deficitară a nutrienţilor pot avea un impact negativ asupra calităţii vieţii.

Simptomele variază de la o persoană la alta, dar cele mai frecvente includ: balonare şi gaze; dureri abdominale; diaree sau constipaţie; oboseală şi „ceaţă mentală”; dureri de cap; dureri articulare; schimbări de dispoziţie, inclusiv anxietate sau depresie; erupţii cutanate sau eczeme.

Nu există un test de laborator specific pentru diagnosticarea intoleranţei la gluten. Diagnosticul se stabileşte prin excluderea altor afecţiuni: boala celiacă şi alergia la grâu – se exclud prin analize de sânge şi/sau biopsie. O perioadă de probă fără gluten – de obicei 4-6 săptămâni, sub supraveghere medicală. Dacă simptomele dispar şi reapar la reintroducerea glutenului, este un indiciu al sensibilităţii.

Autodiagnosticarea şi eliminarea glutenului din dietă fără recomandarea unui medic sau nutriţionist nu sunt recomandate.

O dietă fără gluten, adoptată fără a fi necesară, poate duce la un deficit de fibre, vitamine şi minerale.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Culoarea – limbajul tăcut al stilului personal
Diverse marți, 2 septembrie 2025, 00:00

Culoarea – limbajul tăcut al stilului personal

„Negrul nu este pentru oricine. Culorile nu sunt doar modă, ci un limbaj care poate evidenţia frumuseţea, poate masca imperfecţiunile şi...

Culoarea – limbajul tăcut al stilului personal
Băuturile fierbinți pot crește riscul de cancer
Diverse luni, 1 septembrie 2025, 12:00

Băuturile fierbinți pot crește riscul de cancer

Pentru multe persoane, o ceaşcă fierbinte de cafea sau ceai este cel mai bun mod de a începe ziua, dar cercetările arată că băuturile extrem...

Băuturile fierbinți pot crește riscul de cancer
Misterul discului lui Sabu
Diverse luni, 1 septembrie 2025, 00:00

Misterul discului lui Sabu

În momentul descoperii, artefactul din piatră care seamănă cu un capac de roată, un volan sau o elice, era spart în mai multe fragmente, dar a...

Misterul discului lui Sabu
Hribii: gust autentic și beneficii nutritive
Diverse duminică, 31 august 2025, 12:00

Hribii: gust autentic și beneficii nutritive

Considerați adevărate delicatese, aceștia sunt apreciați atât pentru gustul lor bogat și ușor de recunoscut, cât și pentru valoarea...

Hribii: gust autentic și beneficii nutritive
Diverse duminică, 31 august 2025, 00:00

Apă la preț de vin, servită cu stea Michelin

Restaurantul La Popote cu o stea Michelin a lansat un meniu doar cu apă, cu preţuri de până la 19 lire.   Localul de tip braserie este...

Apă la preț de vin, servită cu stea Michelin
Diverse sâmbătă, 30 august 2025, 12:00

O alegere sănătoasă pentru inimă, ochi și sistemul imunitar

Cunoscut pentru gustul său minunat şi beneficiile nutriţionale, peştele rohu este plin de vitamine şi minerale esenţiale.   Renumit pentru...

O alegere sănătoasă pentru inimă, ochi și sistemul imunitar
Diverse sâmbătă, 30 august 2025, 00:00

Idei practice și creative pentru a reutiliza condimentele vechi

Condimentele dau gust și savoare oricărui preparat culinar.   Indiferent de forma lor, mirodenii uscate sau plante medicinale proaspete,...

Idei practice și creative pentru a reutiliza condimentele vechi
Diverse vineri, 29 august 2025, 12:00

Avem nevoie de o lună de concediu ca să ne odihnim cu adevărat

Oamenii au nevoie de o lună de concediu pentru odihnă de calitate.   Cât timp îi ia unei persoane să se adapteze din nou la muncă după...

Avem nevoie de o lună de concediu ca să ne odihnim cu adevărat