Intoleranța la gluten: simptome, diagnostic și riscuri
Intoleranţa la gluten: inamicul ascuns sau doar un diagnostic la modă?

Articol editat de cristina.rusu, 23 mai 2025, 12:00
Intoleranţa la gluten, cunoscută şi sub denumirea de sensibilitate non-celiacă la gluten, este o afecțiune în care organismul reacţionează negativ la gluten – o proteină care se găseşte în grâu, secară, orz şi produsele derivate din acestea.
Spre deosebire de boala celiacă (o afecţiune autoimună) şi de alergia la grâu, această afecţiune nu provoacă deteriorarea intestinului subţire, dar poate cauza totuşi simptome neplăcute.
Disconfortul cronic, inflamaţiile şi absorbţia deficitară a nutrienţilor pot avea un impact negativ asupra calităţii vieţii.
Simptomele variază de la o persoană la alta, dar cele mai frecvente includ: balonare şi gaze; dureri abdominale; diaree sau constipaţie; oboseală şi „ceaţă mentală”; dureri de cap; dureri articulare; schimbări de dispoziţie, inclusiv anxietate sau depresie; erupţii cutanate sau eczeme.
Nu există un test de laborator specific pentru diagnosticarea intoleranţei la gluten. Diagnosticul se stabileşte prin excluderea altor afecţiuni: boala celiacă şi alergia la grâu – se exclud prin analize de sânge şi/sau biopsie. O perioadă de probă fără gluten – de obicei 4-6 săptămâni, sub supraveghere medicală. Dacă simptomele dispar şi reapar la reintroducerea glutenului, este un indiciu al sensibilităţii.
Autodiagnosticarea şi eliminarea glutenului din dietă fără recomandarea unui medic sau nutriţionist nu sunt recomandate.
O dietă fără gluten, adoptată fără a fi necesară, poate duce la un deficit de fibre, vitamine şi minerale.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.