Cum ne protejăm de substanțele toxice de pe fructe și legume
Trucuri pentru a ne da seama dacă fructele şi legumele au fost tratate cu pesticide.

Articol editat de cristina.rusu, 21 mai 2025, 12:00
Pentru a păstra fructele cât mai mult timp, acestea sunt tratate cu substanţe precum ceară, glicerină, parafină, clorură de calciu, însă cea mai periculoasă dintre toate este bifenilul.
Acesta este un produs obţinut prin rafinarea petrolului şi are potenţial cancerigen.
Cum ne putem proteja de „otrăvirea” cu fructe şi legume stropite cu substanţe chimice?
Mulţi experţi recomandă ca primul pas să fie spălarea fructelor cu apă caldă, în care se poate adăuga şi bicarbonat de sodiu. Dacă fructele şi legumele sunt cumpărate din magazin şi nu există informaţii despre tratamentele aplicate, este indicată decojirea acestora.
Există câteva trucuri pentru a determina cât de toxice sunt legumele sau fructele.
De exemplu, dacă tăiem un măr şi observăm că se oxidează rapid (se înnegreşte), atunci poate fi consumat cu tot cu coajă. De obicei, legumele care conţin toxine prezintă în interior dungi gălbui şi o zonă galbenă în centru, avertizează experţii.
Vitaminele C şi P, precum şi o cantitate mare de pectină, se găsesc în coaja lămâilor. Însă, asemenea portocalelor şi mandarinelor, lămâile pot fi tratate chimic pentru a le prelungi durata de viaţă, astfel încât trebuie spălate bine înainte de a fi decojite.
Apa caldă şi bicarbonatul de sodiu sunt de ajutor pentru a înlătura majoritatea pesticidelor.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.